Intranet ➔
  • Categorie: Nieuws, Team: Elite

Vijf medailles op de Nederlands Kampioenschappen

  • door
  • op 16-07-2017
  • 0

Holterman NK 2017

UTRECHT- Dit weekend stond in teken van de Nederlandse Kampioenschappen in Utrecht. Namens TDR stonden er 14 atleten aan de start. In totaal zijn er 5 medailles behaald en in totaal 9 top-8 klasseringen. Een verslag van het 3-daagse toernooi.

Grannetia behoudt zijn titel
Simon Grannetia was al de Nederlands kampioen van 2016 en 2014, wat hem vrijdag de favoriet maakte voor de titel. Die favorietenrol kon hij ook waarmaken door voor de 2de keer oprij Nederlands kampioen te worden op de 3000 meter steeple. Grannetia veroverde zijn 3de titel met een kleine drie seconde voorsprong op de concurrentie. Grannetia finisht in een tijd net boven de 9 minuten.

Drie medailles op de 5000 meter
Maar liefst 6 TDR-atleten startten dit weekend op de 5000 meter. Zaterdag was het de beurt aan de mannen. Sten Stoltenborg, Michel Butter en Simon Grannetia stonden aan de start. Na 2 rondes liep de favoriet Mohamed Ali Mohamed weg bij de groep en hield zijn tempo hoog, waarna trainingsmaatjes Butter en Grannetia de achtervolging inzette. De laatste 2 kilometer versnelde Butter flink om de concurrentie af te schudden en alleen Grannetia kon mee met deze versnelling. “Ik zat echt stuk, ik was aan het bluffen tegen Butter. Ik mocht hem geen schrijntje hoop geven”, aldus de kersverse Nederlands kampioen steeple. De laatste 300 meter kwam Grannetia over Butter heen, maar beide mannen worden de laatste 100 meter nog ingehaald door Mike Teekens, waarna de mannen als 3de en 4de finishen. Voor Grannetia het brons en een persoonlijk record van 14’24”. een geslaagd weekend voor Grannetia. Voor Butter resteert een zure 4e plek. Stoltenborg zat niet helemaal lekker in de wedstrijd en eindigt als 19de in 15’22”.

Inge de Jong, Jill Holterman en Bo Ummels stonden aan de start bij de 5000 meter voor vrouwen. Ummels had haar race slim gelopen door niet mee te gaan met de top-3, Van Lieshout, teamgenoot Holterman en Luijten. Van Lieshout maakte er een harde race van. Holterman kwam nog tot 5 seconde achter de winnares, maar had niet de vorm van de dag. “Ik kon de laatste 3,5 ronde niet meer volgen. Ik heb echt met karakter door gepushed om zilver veilig te stellen”, aldus een tevreden Holterman met een tijd van 16’16”. Drie rondes voor het einde zakte Luijten in en stapte uit, waardoor Ummels de kans kreeg om voor het podium te strijden. Ummels slaagde hierin en finishte achter teamgenoot Holterman als 3de in een tijd van 16’36”. Niet heel ver daarachter finishte De Jong, die haar race slim en opbouwend heeft gelopen, op een hele nette 5de plaats in een tijd van 16’52”.

Vier finaleplaatsen en zilver op de 1500 meter
Vrijdagavond stonden de series van de 1500 meter mannen op het programma. Mahadi Abdi Ali gaf zijn visitekaartje af in de series door favoriet Thijmen Kupers op de eindsprint te verslaan. Samen met Jurjen Polderman, die 3de werd in diezelfde serie, kwalificeerden ze zich voor de finale van zaterdag, beide in een tijd van 3’51”. Edwin Sjerps zat totaal niet in de wedstrijd en finishte als 14de van zijn serie. In de finale leek het de eerste 100 meter een boemel te gaan worden, maar Abdi Ali nam meteen de kop over en maakte er een harde race van. Abdi Ali liep bijna 3 rondes op kop waarna Kupers met een harde versnelling overnam en daar had Abdi Ali geen antwoord op. Abdi Ali’s kopwerk heeft hem de das om gedaan en finisht nipt voor teamgenoot Polderman als 9de en Polderman als 10de.

Door afmeldingen bij de vrouwen zijn de series komen te vervallen en was zondag meteen de finale. Britt Ummels en Lotte Krause stonden aan de start en zouden topfavoriet Sanne Verstegen laten gaan om te strijden voor het zilver en brons. Het was een groep van 4 vrouwen die zeer aan elkaar gewaagd zijn. Ummels liet zien dat zij de sterkste van de vier was met een laatste 300 meter van 46,6 seconden. Hiermee pakte Ummels zilver en bleef net boven haar PR met 4’20”44. Een halve seconde later finisht Krause op een zure 4de plek in een tijd van 4’21”04.

Zure 4de plek voor Krause op de 800 meter
Vrijdagavond stonden de 800 meter series op het programma. Manon Kruiver en Lotte Krause kozen onder andere dit jaar weer beide voor de 800 meter. Kruiver werd vierde in haar serie wat niet genoeg was voor de finale. Krause werd 3de in haar serie en met een tijd van 2’10”13 was dit ruimschoots genoeg om als tijd snelste door te gaan naar de finale. Zaterdag middag was Krause een van de favorieten voor een podiumplaats. Helaas was de concurrentie net iets te sterk op de laatste 100 meter waardoor Krause voor de 2de keer dit weekend zuur 4de werd.

Bij de mannen waren het Joeri Slagter en Ryan Clarke die als doel hadden de finale te halen. Helaas konden beide mannen dit niet waar maken door beide als 7de in hun serie te finishen. Slagter kwam nog aardig in de buurt van zijn PR met 1’53”43.

Jens van Gelderen kwam als enige uit op de 400 meter, maar liep geen goede race voor zijn doen en finishte als 7de van zijn serie in 52,69 seconden. 

Gerelateerde atleten


000
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.