Intranet ➔
  • Categorie: Nieuws, Team: Elite & High Potentials

Clean sweep op NK 10 kilometer!

  • door TDR
  • op 12-02-2018
  • 25

Clean Sweep Schoorl

Schoorl – Zondag 11 februari vonden de Nederlandse kampioenschappen 10 kilometer plaats tijdens de uitstekend georganiseerde Groet uit Schoorl Run. Er stonden veel TDR-atleten aan de start met ambitieuze plannen, maar het werd een finish die niemand had verwacht!

Mannen senioren
De start van de mannen senioren vond plaats om 14:30 exact. Voor TDR was het een historische dag. Niet alleen werden er PR’s gelopen, maar het gehele nationale mannen-podium werd gedomineerd door TDR!

Aan de start verschenen Michel Butter, Edwin de Vries, Mahadi Abdi Ali en Ambroise Uwiragiye. Butter was er op gebrand zijn vierde Nederlandse wegtitel op de 10 kilometer in de wacht te slepen, waar de Vries en Abdi Ali ook plannen hadden om een glorieuze plaats op het podium te bemachtigen.

Butter had een mooie strijd met de mede-marathonloper Callum Hawkins, vooral bekend om zijn vierde plek op de Wereldkampioenschappen in Londen van 2017. Butter deed lang mee voor de internationale overwinning en nam vaak het voortouw. Butter, die de laatste tijd veel heeft geïnvesteerd in snelheid en in volle voorbereiding is voor het WK halve marathon, moest in de laatste fase van de wedstrijd Hawkins voorbij laten gaan, maar gaf niet veel toe. Hij finisht uiteindelijk op een mooie tweede plek, nipt voor de nummer drie Yakoud Labquira. Hij kwam ruim als eerste Nederlander over de finish in een mooie tijd van 29’12”. De marathonloper laat zich goed zien in de voor hem kortere wedstrijden. Zo is hij leider in het Nationaal Crosscircuit en heeft hij plannen om een gooi te doen naar het eremetaal tijdens het NK indoor 3000 meter van komend weekend.

Achter Butter ontstond een mooi groepje voor de andere podiumplekken, die mede bestond uit TDR-lopers De Vries en Abdi Ali. De Vries, die vooraf als outsider werd gezien als medaillekandidaat, nam het heft in eigen hand, en wachtte niet op de eindsprint. De marathonloper wist dat hij moest profiteren van zijn lange adem en plaatste een demarrage in de tweede helft van de wedstrijd. Hij liet het groepje waar hij tot 5 km in zat gaan en zette alles op alles om het zilver veilig te stellen. Op het eind werd het nog een mooie strijd om de vierde plek overall, waar hij net aan het kortste eind trok. Hij finishte als tweede Nederlander in een hele mooie tijd van 29’49” en bewijst daarmee goed op weg te zijn naar een mooie prestatie tijdens de Marathon van Rotterdam.

Wat velen niet hebben zien aankomen was de toch wel verrassende derde plek van Abdi Ali. De 1500 meter specialist laat in trainingen zien dat hij de afstand van 10 kilometer ook goed aankan, maar dat hij hier zijn eerste NK-medaille zou pakken was voor hem ook een verrassing. Abdi Ali liep de hele wedstrijd in een groepje waar iedereen gebrand was op het behalen van een podiumplaats. Hij had zich als doel gesteld op in de kopgroep te lopen en dat deed hij uitstekend. Een voor een vielen er medaillekandidaten af, maar tot op het laatste moment bleef hij in strijd met Frank Futselaar om de bronzen plak. In een zenuwslopende laatste kilometer, wist Mahadi zijn snelheid als 1500 meter loper uitstekend te benutten, en knalde de laatste 500 meter naar de derde stek. In een emotionele finish, waar hij werd opgewacht door zijn teamgenootjes en coach Guido Hartensveld, werd dit een historische dag voor TDR met een clean sweep van het Nederlandse podium.
Ambroise Uwiragiye finishte als 47e in een tijd van 31’57”.

Vrouwen
De wedstrijd bij de vrouwen was sterk bezet met onder andere deelname van Olympiërs Jip Vastenburg en Maureen Koster. De start van deze race was exact 5 minuten na de start van de mannen. Namens TDR deden er 5 vrouwen mee. De eerste die over de finish kwam was Bo Ummels in een mooi PR van 34’40”. De eerste fase van de wedstrijd deelde zij goed in, ze liep in een goed groepje met andere Nederlandse dames zoals Jacelyn Gruppen en Jasmijn Lau. De hele race heeft zij samen gelopen met dit groepje, maar na 5 kilometer moest ze een klein gaatje laten. Dit wist zij snel weer dicht te lopen en kreeg weer nieuwe energie. Even later liep ze aan kop van dit groepje en wist als eerste de finish te bereiken op een 7e plek bij de Nederlandse dames.

Een halve minuut na Bo Ummels finisht tweelingzus Britt Ummels. Tot 4 kilometer weet zij samen te lopen met hetzelfde groepje waar Bo in liep. Helaas lukte het haar niet in dit groepje te blijven. Ze loopt de hele wedstrijd een evenredig tempo en weet net niet in een PR te finishen. Ze finisht in een tijd van 35’09” als 9e Nederlander.

Lotte Krause, die vol in voorbereiding is voor het NK indoor 3000 meter, maakt een uitstapje naar de 10 kilometer en weet als 11e vrouw te finishen in een tijd van 36’11”. Niet veel later komt Inge de Jong over de streep in een mooie tijd van 36’28”. Eva van Zoonen maakte het vijftal compleet en finisht in een mooi PR van 36’45” min als 16e vrouw.

Gerelateerde atleten


025
Reacties