Intranet ➔

All Time Top 5

TDR is trots op haar historie. Over een periode van bijna 15 jaar zijn vele aansprekende prestaties geleverd. Nederlandse titels, internationale medailles, allertijden noteringen op de nationale ranglijst... En niet te vergeten: vele persoonlijke records. 

Om die ‘all time rankings’ onder de aandacht te brengen, is de rubriek ‘Top 5’ gestart. De vijf beste TDR-prestaties op een onderdeel, voorzien van commentaar van direct betrokkenen. Om al die mooie momenten nog eens te beleven, de verschillende prestaties nog eens te roemen en de passie van de atleet centraal te stellen.
                                                          ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                              Top 5: Marathon

De sensationele marathontijd van Michel Butter zit bij iedereen nog vers in het geheugen. Het is dan ook geen verrassing dat hij de top 5 op de marathon aanvoert, met zijn 2.09.58. Maar wie volgt er in zijn kielzog? Wie zijn de overige vier snelste marathonlopers binnen TDR? Je leest het in de Top 5: Marathon.


1. Michel Butter. 2.09.58 Amsterdam Marathon 2012 

De finish van Michel Butter in het Olympisch Stadion staat in het geheugen gegrift van vele atletiekliefhebbers. De ogen wijd opengesperd, de handen langs het lichaam. Vol ongeloof. En dan het besef: 2.09.58….TDR-atleet Tom Wiggers begeleidde Butter die dag als tempomaker: 

“Het is een mooi gegeven om je steentje bij te kunnen dragen aan de topprestatie van een ander. Ik had de voorbereiding van Michel van dichtbij meegemaakt en wist hoe goed hij in vorm was. Het was prettig dat Michel me volledig vertrouwde. Ik focuste me op mijn taak en kon precies doen wat we in ons hoofd hadden. Dat was voor mij één van de mooiste gebeurtenissen: het vooraf bedachte plan liep exact zoals het bedoeld was. Maar het mooiste moment was uiteraard de finish van Michel, één en al kippenvel.

Op zo’n moment houd ik me op de achtergrond. Dat moment is volledig voor Michel, zijn familie en trainer Guido. Ik weet hoe erg Michel het waardeert dat ik die dag volledig in dienst van hem sta. Dat besef is voor mij voldoende en maakt dat ik zeker nog vaker voor hem zal hazen.”


2. Hugo van den Broek. 2.12.08 Amsterdam Marathon 2004

Hugo van den Broek is TDR’s eerste marathonloper. De man, die als klein jongetje droomde over een marathoncarrière, baarde in 2004 opzien met een tijd van 2.12.08.Voor Rens Dekkers, momenteel marathonloper binnen TDR, was het een belangrijke inspiratie:

“Hugo’s gebalde vuist bij het binnengaan van het stadion zal ik nooit vergeten. Het stond symbool voor het jarenlang investeren in een droom. Bij Hugo zag ik dat je niet van vandaag op morgen succes hebt op de marathon. Hij kende een goed debuut, maar had daarna 5 à 6 marathons nodig om te laten zien wat er echt in zat. Vaak zat het niet mee, door blessures of slechte weersomstandigheden, maar in 2004 viel alles op zijn plaats. De weg die Hugo bewandelde, was voor mij een belangrijke leerschool. Toen ik anderhalf jaar later mijn debuut maakte in Rotterdam, had ik duidelijk in mijn hoofd hoe ik mijn eerste marathon ging aanpakken.”


3. Martin Lauret. 2.15.10 Chicago Marathon 2008 

In een snikheet Chicago loopt Martin Lauret
naar een persoonlijk record van 2.15.10. Een memorabele prestatie, vooral vanwege het feit dat Lauret als vierde eindigt in een internationaal topveld.Ronald Schröer, die dag ook deelnemer, haalt herinneringen op:

“Nog twee dagen voordat de marathon van Chicago daadwerkelijk van start gaat kijkt mijn kamergenootje Martin Lauret mij wat onzeker aan en vertelt hij mij dat hij wat twijfelt over zijn huidige vorm. Is hij nog wel zo goed als een paar weken terug tijdens zijn indrukwekkende optreden tijdens de Damloop? De nacht voor de wedstrijd om kwart over 3 stapten we ons bed uit, om ons op te maken voor dé Chicago Marathon. “Martin, zie je die thermometer daar hangen?” riep ik, terwijl het ding een temperatuur van 21 graden aangaf. En dat midden in de nacht. We stonden voor een zware opdracht. Zouden we hittebestendig zijn? Martin bleek dat als geen ander. Als eerste Nederlander ooit liep hij naar een vierde plaats in een ‘Big Five’ marathon, één van de grootste marathons ter wereld. Een race en teamgenoot om nooit te vergeten! Tijdens zware marathontrainingen denk ik nog wel eens terug aan Martin. Met zijn enthousiasme en passie voor het langeafstandslopen blijft hij een inspirator voor me!”


4. Ronald Schröer. 2.16.19 Amsterdam Marathon 2012

Ronald Schröer is marathonloper, maar kan ook op andere afstanden goed uit de voeten. Zo liep hij in de zomer van 2012 de 10.000m op het Europees Kampioenschap baanatletiek. Nog geen half jaar later verbeterde hij ook zijn persoonlijk record op de marathon (2.16.19).Edwin de Vries kijkt uit naar de klassieke afstand. Hij liep als tempomaker voor Schröer en raakte geïnspireerd:

“De marathon is uniek. De beleving vlak voor de start is vele male anders dan bij ‘normale’ wedstrijden. Het stadion, het publiek, de vele lopers. Alles is groots. Het mogen bijdragen aan de prestatie van de toppers is een prachtige ervaring. Het pakken van de bidon, het uit de wind houden, laten merken dat alles volgens plan verloopt.. Genieten! Het mooie was dat Ronald op die manier veel rust kreeg, waardoor hij het maximale kon geven. Met een persoonlijk record als resultaat. Inspirerend om hem op die manier te kunnen helpen, tenslotte maakt hij mij ook beter in de trainingen. Voor mij is het duidelijk: ik wil later ook de marathon lopen!”


5. Rens Dekkers. 2.17.10 Rotterdam Marathon 2010 

Hij is de TDR-atleet met de meeste marathons achter zijn naam. Iemand die voor de marathon leeft en door en door van de klassieke afstand houdt. Rens Dekkers, de nummer dertien van het EK 2010. Vier maanden eerder liep hij in Rotterdam naar zijn beste tijd: 2.17.10. Oud TDR-atleet Robert Ton, ook gekwalificeerd voor het Europees Kampioenschap 2010, trainde met Dekkers in aanloop naar het EK:  

“Rens is zeer planmatig en gefocust. Hij is bereid alles opzij te zetten voor één doel: de marathon. Tijdens trainingsstages op hoogte was dat overduidelijk te zien. Rens presteert matig op hoogte, maar als hij eenmaal weer op zeeniveau is, stijgt zijn niveau snel. Hij traint daarom onverstoorbaar door, omdat hij weet dat hij er beter van wordt. Ik heb niet lang met Rens getraind (ik sloot in 2010 aan), maar afgaande op de verhalen van andere TDR’ers denk ik dat je een ‘oude’ en ‘nieuwe’ Rens kunt onderscheiden. Het kantelpunt ligt rond zijn ‘coming out’. De oude Rens kon lastig met onverwachte gebeurtenissen omgaan, wat soms met het nodige theater gepaard ging. De nieuwe Rens kan het veel beter van zich afzetten. Dat maakt hem een nog sterkere marathonloper.”