Intranet ➔
  • Categorie: Interviews, Team:

Richard Douma sluit zich aan bij Team Distance Runners

  • door
  • op 19-12-2012
  • 1672

Dam Tot Dam Groep.jpg

CASTRICUM – Zaandammer Richard Douma maakt de overstap naar Team Distance Runners (TDR). De talentvolle jonge atleet heeft daar, mede op aanraden van zijn coach Louis Dam, toe besloten. Douma en Dam vonden beiden dat het tijd was “voor een volgende stap in de carrière”. Bij het loperscollectief uit Castricum gaat Douma zich toeleggen op de 1500 en 5000m.

Auteur: Alwin Groen 

Douma trainde de voorbije jaren in de trainingsgroep van Louis Dam bij Av Zaanland. De 19-jarige was viermaal dicht bij deelname aan een internationaal toernooi, maar slaagde er niet in kwalificatie af te dwingen. Die constatering was één van de voornaamste redenen om de overstap te maken. “Het plan is altijd geweest om Richard op den duur over te laten gaan naar een meer professioneel team. Ik kan hem tot een bepaald niveau brengen, maar om internationaal mee te doen is meer nodig. Met een succesvol team als TDR naast de deur zou het raar zijn om daar niet bij aan te sluiten,” aldus Dam.

Zoals gebruikelijk is Douma begonnen aan een proefperiode, alvorens hij daadwerkelijk tot het team gaat behoren. 

Ter introductie en kennismaking hebben we zowel Douma als zijn ontdekker Louis Dam een aantal vragen gesteld. 

Richard, vanwaar deze keuze? 

“Ik doe momenteel drie jaar aan hardlopen. Bij Louis heb ik prima aan mijn basis kunnen werken en een sterk fundament gelegd. Het is goed gelukt om de nodige trainingsjaren op te bouwen, met mooie tijden en prestaties. Nu ik vanuit die basis verder wil bouwen, merk ik dat er andere zaken aan de orde komen. Vanuit de regiotrainingen van de atletiekunie heb ik vorig jaar een aantal keer met TDR meegetraind. Daar viel me op dat iedere atleet leeft voor de sport, met grote passie en discipline. Daarvan hoop ik te leren. Ik wil meer structuur in mijn leven als atleet aanbrengen. Door een grote groep gelijkgestemden hoop ik dat bij TDR te kunnen oppakken. Bovendien verandert er weinig in mijn thuissituatie, aangezien Castricum vanuit Zaandam makkelijk te bereizen is.”

En jij stond volledig achter die keuze, Louis?

“Zeker. De keuze is ook een gemeenschappelijke geweest; beide waren we ervan overtuigd dat de stap naar TDR goed voor zijn ontwikkeling zou zijn. In onze lange termijnvisie waren we het erover eens dat Richard het op den duur hogerop zou moeten zoeken. We wisten alleen nog niet wanneer. Toen Richard dit jaar dichtbij een internationaal toernooi was maar opnieuw geen kwalificatie afdwong, hebben we dat moment naar voren geschoven. Bij TDR heeft Richard de mogelijkheid om van de echte topsportmentaliteit te proeven. Bij Zaanland traint hij in zijn eentje, nu kan hij zijn trainingen met anderen combineren. Veel van die jongens hebben al eens op een internationaal toernooi gestaan en kunnen hem die kennis meegeven. Ik hoop dat het stukje talent dat hij meeneemt, bij TDR wordt aangevuld met een stukje discipline dat nodig is.”

Je vertelt dat Richard dit jaar opnieuw dicht bij een internationaal toernooi was. Kun je dat toelichten?

“Richard had dit jaar de mogelijkheid om zich te kwalificeren voor het Wereld Juniorenkampioenschap op de 1500m. Daarvoor was een tijd van 3.47.22 nodig, maar Richard bleef steken op 3.47.56. Een geweldige progressie, want hij kwam van een tijd boven de 4 minuten. Maar toch gaat het aan je knagen. Een jaar eerder kwam hij net niet aan de limiet voor het Europees Juniorenkampioenschap op de Steeple. En zowel dit jaar als vorig jaar was een plaatsje in het team voor het EK Cross te hoog gegrepen. Dus viermaal is het net niet gelukt.”

Waarin heeft dat gezeten, Richard?

“Ik denk dat we teveel op de limiet gepusht hebben afgelopen jaar. Teveel wedstrijden gelopen om de benodigde tijd te slechten. De duidelijke structuur ontbrak, die ik nu meer wil gaan aanbrengen.”

Hoe zie je dat concreet voor je, het aanbrengen van die structuur? 

“Ik ga meer trainen, volgens een vaster patroon. Daarnaast ben ik sinds kort bij TDR gestart met het doen van krachttrainingen. Verder kan het begeleidingsteam bijdragen aan de structuur. Met zo’n team om je heen heb je veel mogelijkheden om jezelf scherp te houden. En tenslotte wordt ook mijn focus gerichter; ik ga me op de 1500m/5000m richten."

Dus geen steeple meer, het onderdeel waarop je afgelopen seizoen met een tijd van 9.04.05 dicht bij het juniorenrecord zat? 

“Voorlopig niet. Ik vind de 1500m de mooiste afstand die er is. De snelheid, het race-aspect en de tactiek die erbij komen kijken zijn prachtig. Daar wil ik graag mee verder. De steeple is ook onwijs leuk om te doen, maar je moet een keuze maken. Juist het aanbrengen van die focus vind ik erg belangrijk. Het doel is om me volgend jaar te kwalificeren voor het EK voor neo-senioren op de 1500m. Een mooie uitdaging!”

Wat kunnen we in de toekomst van Richard gaan verwachten, Louis?

“Dat is op voorhand altijd lastig te zeggen, maar ik hoop dat Richard richting een tijd van 3.40 op de 1500m kan gaan. Het is een talentvolle atleet, met heel veel snelheid. Ook wanneer het hard gaat, kan hij er nog een versnelling boven opgooien. Dat heeft hij afgelopen seizoen laten zien, met vier titels bij de junioren. Richard is een echte vechter. Toch is hij nog heel algemeen opgeleid. Het komt er nu op neer wedstrijden te leren lezen en het uithoudingsvermogen nog verder te verbeteren. Ik ben benieuwd hoe hij zich daarin gaat ontwikkelen en zal voor Richard beschikbaar blijven als klankbord.”

Hoe gaan je eerste weken bij TDR eruit zien, Richard?

“Momenteel ben ik bezig met het herstel van een blessure aan mij knie (een scheurtje in de tractus van de knie, red.) opgelopen tijdens een trainingsstage in de Verenigde Staten afgelopen november. Daardoor ben ik al een aantal keer langs geweest bij Majelle Laman, de fysio van TDR. Dat klikte erg goed, wat dat betreft een goede kennismaking. Ik doe alweer een aantal duurloopjes en sluit waarschijnlijk in januari aan bij de groepstrainingen van TDR. Ik kijk ernaar uit om met de TDR’ers samen te trainen en veel van ze op te steken.” 


1672
Reacties