Intranet ➔
  • Categorie: Nieuws, Team: Elite & High Potentials

Recordaantal medailles voor TDR op Nederlands Kampioenschap

  • door
  • op 21-07-2013
  • 374

Michel Butter winst 10.000m.jpg

AMSTERDAM – In een zonovergoten Amsterdam was vandaag de finaledag van het NK atletiek. Voor TDR betekende het een groot succes. Met maar liefst 11 medailles werd de grootste oogst gemeten uit de TDR-geschiedenis. Er werden 3 gouden, 5 zilveren en 3 bronzen medailles buitgemaakt. Op voorhand werd door coach Guido Hartensveld al wel de voorspelling gedaan, maar deze dag maakt eens te meer duidelijk dat het collectief TDR enorm sterk is. Zoveel verschillende atleten op zoveel verschillende onderdelen geeft aan dat elke atleet op zijn of haar specialiteit aangesproken wordt.

Goud voor Butter op 10.000 meter

In de ochtend stond als eerste de 10.000 meter finale voor de heren op het programma. Met 5 TDR-atleten was deze afstand flink vertegenwoordigd. Al vroeg in de wedstrijd ontstond er een mooie groep met de TDR-ers Michel Butter, Ronald Schröer en daarnaast Olfert Molenhuis, en Roy Hoornweg. Op een strak schema koersten ze op een tijd van 30 minuten op de 10.000 meter af. Op 5 kilometer kwamen de mannen precies in 15 minuten door waarna Molenhuis het strijdtoneel moest verlaten. Het trio Schröer, Butter en Hoornweg wisselden elkaar af waarbij Butter af en toe een versnelling inzette.

Op 600 meter voor het einde zette Hoornweg een lange versnelling in waarvan Butter dankbaar gebruik maakte. De heren klokten een rondje 63 waarna Butter de strijd in zijn voordeel besliste met een flinke eindsprint waarbij de laatste 200 meter nog in een snelle 27 seconden afgelegd werd. Butter pakte het goud in een nette 29:52.65. “Ik ben eigenlijk blij met deze hoge temperatuur vandaag met het oog op het WK in Moskou. Het kan daar erg warm worden. Ik ben tevreden met de manier waarop ik deze 10.000 meter heb kunnen lopen in een goede trainingsweek waarbij ik rond de 200km heb gelopen. Dit was geen 10km volle bak maar een mooie titelstrijd. Gelukkig zit de eindsprint er ook nog goed in” aldus een zeer contente Butter.Na Roy Hoornweg die er met het zilver vandoor ging, pakte TDR-atleet Ronald Schöer de bronzen medaille en liep een tijd van 30:02.71. Voor Schröer betekende dit zijn tweede medaille van dit NK-weekend. Gisteren behaalde de Castricummer al de bronzen plak op de 5.000 meter. De atleet van AV Zaanland vond de dubbel pittig: “Oh, wat zwaar was dat zeg! Al vrij snel voelden de benen zwaar maar ik vind het wel mooi dat ik er dit weekend met 2 medailles vandoor ben gegaan.

De derde TDR-atleet die vandaag in actie kwam was marathonloper Rens Dekkers. De atleet uit Heemskerk liep een sterke wedstrijd die hij solo voltooide en daarbij op de elfde plek eindigde in 32:23.51. “Het werd naar het einde toe echt wel zwaarder en daardoor had ik ook wel wat verval maar ik wist mijn positie goed te verdedigen. Het is een kwestie van gewoon blijven lopen hè,” aldus de tevreden Dekkers. Christian de Lie en Pip Tesselaar kenden een zware wedstrijd. Zij finishten respectievelijk op een 13e en 17e plek


Goud Helen Hofstede op 5000 meter

Twee TDR-dames, te weten Helen Hofstede en Jill Holterman, traden aan voor de finale 5000 meter vrouwen. Na een eerste kilometer van 3:13 gevolgd door eentje van 3:17 zakte het tempo wat in elkaar. Nagenoeg het hele veld waaronder Hofstede en Holterman zaten nog bij elkaar. Na wat wisselende rondetijden, besloot Hofstede dat het welletjes was en versnelde overtuigend. Niemand had antwoord op haar versnelling en zodoende verzekerde de Utrechtse zich van het goud op de 5000 meter. Met snelle laatste rondes van 74, 72 en 74 seconden noteerde ze een tijd van 16:20.06 waarbij ze een ruime 6 seconden voorsprong had op de nummer twee Miranda Boonstra die gisteren ook de 10.000 meter liep op dit NK. Holterman die na wat blessureleed zich weer op de goede weg lijkt te begeven, liep naar een sterke 4e plek toe. Haar tijd van 16:36.67 betekent ook weer een verbetering van haar beste prestatie dit seizoen. “Ik ben blij dat ik weer terug ben” reageerde de Zaanse atlete.

Zilver Lisanne de Witte op 400 meter vrouwen

Lisanne de Witte die gisteren zo overtuigend haar serie won, wilde vandaag een gooi doen naar het goud. Met het afmelden van Madiea Ghafoor was daar een titelkandidate minder. In een snelle race wist de Witte zelfs een nipt PR neer te zetten maar moest haar meerdere erkennen in Nicky van Leuveren die in een zeer snelle 52.14 het goud pakte. De Witte was zelf niet zo te spreken over haar race. Ze wist dat ze onder de 52.30 moest lopen om voor de winst te gaan. Atlete en coach waren ervan overtuigd dat dat in haar mogelijkheden moest liggen. “Er had veel meer in gezeten. Mijn eerste 200 meter was echt goed, maar daarna zakte ik een beetje in. Ik herpakte me wel weer maar toen was het al te laat. Ik denk echt dat ik veel beter kan dan dit. Ik baal een beetje” aldus de Trias-atlete.

Zilver Sanne Verstegen op 800 meter vrouwen

Met het afmelden van de snelle dames Maureen Koster en Susan Kuijken waren er twee titelfavorietes minder. Een mooie strijd tussen Yvonne Hak en Sanne Verstegen was de voorspelling voor deze finale. Na een langzame opening nam Verstegen het initiatief en trok de laatste 400 meter vol aan. In haar kielzog kon alleen Hak volgen. De laatste 100 meter nam Hak over en sprintte naar de overwinning. Verstegen moest ruim een seconde toegeven en nam genoegen met het zilver. Op voorhand had Verstegen bedacht dat de wedstrijd hard maken de meeste kans op goud zou bieden. Echter de tweede ronde van Hak in 55 seconden toont aan hoe hoog het niveau was. Verstegen toonde zich sportief en complimenteerde Hak met de wijze waarop ze het goud pakte. In deze race kwam ook Manon Kruiver in actie. Ze miste de slag en kon helaas niet met de bronzen medaille huiswaarts keren. Achter Christine Bosch werd zij vierde in deze spannende finale.

 

Brons Bob van der Ham 800 meter mannen

TDR-er Bob van der Ham mocht in deze finale 800 meter een gooi gaan doen naar het goud. Helaas slaagde hij hier niet in maar mocht wel met brons huiswaarts keren. De race die net als bij de vrouwen een langzame eerste ronde kende, werd door het duo Thijmen Kupers en Victor Bouwman in de tweede ronde op gang getrokken. Van der Ham raakte in wat duw- en trekwerk verwikkeld. De strijd die zich daarna ontspon, kende uiteindelijk een sterke winnaar in de persoon van Thijmen Kupers. De atleet van Groningen Atletiek wist de race te winnen voor titelkandidaat Bram Som. Van der Ham wist zijn positie te verdedigen en kon zich verzekerd stellen van de bronzen plak. De atleet uit Amerika die in april voor 4 maanden naar Nederland is gekomen, sluit binnenkort deze periode af maar afgesproken is om de samenwerking in tact te houden. “Hiervoor ben ik naar Nederland gekomen. Met deze medaille op het Nederlands Kampioenschap ben ik erg blij” aldus van der Ham.


Zilver voor Grannetia bij de 3000 meter steeple chase mannen

Simon Grannetia, de jonge atleet met een persoonlijke besttijd van 9:14.44 op de 3000m steeple, liep een sterke race. Hij had graag achter zijn naamgenoot Vroemen aan willen gaan maar wist dat dat te hard ging. De atleet van de Spartaan koos ervoor in een rustiger tempo te starten en nestelde zich in de achtervolgende groep van vier atleten en richtte zich op de tweede plek. Grannetia liep attent, schoof plekjes door en bevond zich in de laatste anderhalve ronde slechts nog in het gezelschap van Erik Niemeijer. Grannetia valt aan en passeert Niemeijer en pakt daarmee het zilver. Met zijn tijd van 9:26.71 finisht hij ruim 13 seconden achter Vroemen, maar mag zeer tevreden zijn met deze zilveren medaille; de eerste seniorenmedaille die Grannetia wint.Zilver Hofstede op 1500m vrouwen

Helen Hofstede en Manon Kruiver dubbelden beiden vandaag. Hofstede liep eerder al de 5000 meter aan het begin van de middag, Kruiver de 800 meter finale. Steeplespecialiste Hofstede vond in de steeple dit jaar te weinig uitdaging en koos ervoor om de concurrentie op de 5000 meter en de 1500 meter op te zoeken. Hofstede die momenteel in de vorm van haar leven is, liet dat eerder op de dag al zien door op indrukwekkende wijze het goud op de 5000 meter te veroveren. Dat ze in staat blijkt om nauwelijks twee uur later zilver te winnen op de 1500 meter, geeft aan dat ze tactisch en mentaal veel gewonnen heeft.

In de 1500 meter liep ze een uitstekende wedstrijd en nestelde zich in de groep die voor de winst ging. Sifan Hassan, die buiten mededinging meedeed, kon de strijd afmaken en won de wedstrijd in 4:21.87. Het goud was voor Maureen Koster die ruim een seconde moest toegeven op Hassan. Verwikkeld in de strijd om het zilver en brons waren Hofstede en Marije te Raa, drievoudig winnares van de 1500 meter. De beide atletes gingen enige tijd zij aan zij en op het laatste rechte stuk was het een gevecht van vrouw tegen vrouw. Hofstede besliste in het voordeel en ging er met de tweede medaille van vandaag vandoor, ditmaal een zilveren.

 

Kruiver die bij de 800 meter als vierde eindigde, merkte dat ze niet genoeg hersteld was om mee te kunnen doen om de medailles. Al vroeg in de wedstrijd miste ze de slag en strandde in de achterhoede en finisht uiteindelijk als 13e.

Goud en Zilver bij 1500 meter mannen

In een van de laatste races van deze NK-dag kwamen drie TDR-atleten in actie. Mark Nouws, Richard Douma en Tjerk Conijn. Het was een tactische race en een zenuwslopend steekspel, het publiek smulde. Pim Molenaar plaatste een verrassingsaanval waarna Tjerk Conijn overnam en als springplank fungeerde. De Krommeniër liep een sterke race en finisht als 5e. Mark Nouws en Richard Douma trainen samen, weten wat ze aan elkaar hebben en sprintten het laatste rechte stuk af op de overwinning. Nouws maakte het vakkundig af en wint de race in 3:52.61, Douma volgt op 2 tienden en moet genoegen nemen met het zilver. René Stokvis gaat er met het brons vandoor. Nouws toonde zich na de race een gelukkig man: “Ik wist dat ik er goed bij moest zitten. Ik heb enorme druk op mezelf gelegd en mezelf voorgehouden dat ik alleen tevreden zou zijn met goud” aldus een opgetogen Nouws. Coach Hartensveld is uitermate gelukkig met deze klassering. “Nummer 1 én 2, dat was wel een droom. Mooi dat die waarheid wordt”.

 


374
Reacties