Helen Hofstede behaalt podiumplaats in Lotto Crosscup

06 November

Team Distance Runners

Posted by:

MOL - Kersvers TDR-atlete Helen Hofstede is er vandaag in geslaagd om een podiumplek te bemachtigen in de Belgische ‘Lotto Crosscup'. In het Vlaamse Mol opende de atlete haar winterseizoen sterk door als derde te eindigen in de lange cross bij de dames. Edwin de Vries eindigde als vierde bij de junioren.

Hofstede

Hofstede verbaasde zichzelf met een derde plaats bij de dames senioren. In de race over 6200m ging ze vanaf de start met de voorsten mee. "In het parcours zaten heel wat smalle paadjes, dus was het belangrijk om vanaf het begin aansluiting te hebben," vertelt ze. "Maar vervolgens wist ik iedere ronde nog een heel aantal concurrentes in te halen. In de slotfase kreeg ik winnares Veerle Dejaeghere zelfs in het vizier. Dit had ik niet verwacht, dat ik in korte tijd zo'n progressie zou maken en vandaag als derde zou eindigen." Hofstede, die sinds 1 oktober bij het Team Distance Runners traint, finishte in 22.13 achter Dejaeghere (21.50) en landgenote Sifan Hassan (22.08). In tegenstelling tot Hofstede was coach Guido Hartensveld minder verbaasd. "Dat Helen het podium haalt, verbaast me. Maar haar progressie had ik wel aan zien komen. Aangezien ze in een groep traint met meiden uit de top van Nederland, had ik een goede indruk van de onderlinge verhoudingen. Toen ik haar de afgelopen weken zag trainen, merkte ik dat er nog veel rek in zit. Ik ben vooral tevreden dat ze vandaag haar potentie voor de toekomst aantoont." Zondag 27 november start Hofstede op het Nederlands Kampioenschap Cross tijdens de Internationale Warandeloop in Tilburg.

In dezelfde race als Hofstede zetten Lara Nicod en Manon Kruiver een degelijke prestatie neer. Nicod, net als Hofstede pas aangesloten bij TDR, finishte als 13e (vijfde Nederlandse) in 23.32. Manon Kruiver kwam over de meet in 24.02, goed voor de 17e positie.

De Vries

Edwin de Vries liep zijn laatste wedstrijd bij de junioren. De Vries is inmiddels senior, maar mocht in verband met het komende EK Cross volgens de reglementen van de Europese Atletiekassociatie nog eenmaal deelnamen bij de junioren. De Castricummer zette een sterke prestatie neer. Na 6200m crossen eindigde hij als vierde, achter een drietal Belgen. "Ik had me voorgenomen om rustig te starten, aangezien mul zand niet mijn sterkste punt is," vertelt hij, refererend aan het recreatiestrand waarlangs het parcours loopt. "Vanaf een 25e plaats wist ik elke ronde wat plaatsen goed te maken. In de laatste ronde wist ik mijn pas goed te verkleinen in het zand en van de zevende naar de vierde plaats op te schuiven. Dit geeft vertrouwen voor het NK." Tijdens de Warandeloop, geldend als Nederlands Kampioenschap,  kan De Vries zich kwalificeren voor het Europees Kampioenschap Cross. Hij start in Tilburg op het Crossgala voor senioren, over een afstand van 10km. "Die langere afstand is in mijn voordeel," blikt De Vries vooruit. "Daar wil ik uitblinken. Ik ga nu goed trainen om er te staan over twee weken."