Michel Butter naar tweede plaats in Egmond Halve Marathon

11 January

Team Distance Runners

Posted by:


EGMOND
- Tijdens de 37e editie van de PWN Egmond Halve Marathon was wederom veel te doen over de omstandigheden. Na in het verleden reeds met sneeuw en stormachtige omstandigheden te maken hebben gehad, was het dit keer een zeer koude en harde zuidwestenwind die voor een lage gevoelstemperatuur zorgde. Naast de weersomstandigheden stond deze editie voornamelijk in het teken van het afscheid van Kamiel Maase. De houder van het nationaal record op de marathon liep in Egmond zijn laatste wedstrijd.

Na het vallen van het startschot en het voltooien van de eerste kilometers door het kustdorp, ontstond bij het opgaan van het strand een grote kopgroep met daarin vijf TDR-atleten en vrijwel de gehele Nederlandse top. Vervolgens ontspon zich op het strand, waar een ijzig koude wind het de lopers lastig maakte, een tactisch steekspel.

Na het afgaan van het strand en het inslaan van de terugweg door de duinen, ontstond na enkele tempoversnellingen een kopgroep van vier man, waaronder de sterke Keniaan Wilson Kipsang (pr op de halve marathon van 59.16) en TDR-atleet Michel Butter. Ook vorig jaar behoorde Butter tot de kopgroep. Destijds bleef de rol van de Beverwijker echter beperkt tot aanklampen. "Dit jaar was Michel duidelijk een van de sterkeren, die mede de wedstrijd beslisten. Dit toont duidelijk zijn progressie aan", aldus coach Guido Hartensveld.

Kipsang was echter nog een stapje beter; met enkele kilometertijden van 2.45 maakte hij het verschil na 16 km en ging hij solo richting de finish. Butter probeerde het daarachter alleen, maar besloot zich al snel terug te laten zakken in de achtervolgende groep, waar hij na de befaamde Bloedweg overbleef met de Ethiopiër Dechase. In de slotkilometer maakte Butter het verschil met zijn concurrent om vervolgens in 1.05.50 als tweede te eindigen, op 14 seconden van Kipsang. "Ik ben erg tevreden over mijn prestatie vandaag en merk dat dit voor mij een zeer goed basisniveau is. In de toekomst wil ik me vooral focussen op het Europees niveau, wat inhoudt dat ik me minder op de Nederlandse wedstrijden zal richten", aldus Butter.

Tom Wiggers volgde niet ver achter Butter in een tijd van 1.08.17, waarmee hij bij zijn debuut op de halve marathon zeer knap als achtste Nederlander eindigde. "Het langzame tempo op het strand maakte me wat ongeduldig en irriteerde me zelfs wat", aldus Wiggers over het eerste deel van de wedstrijd. "De terugweg ging het echter een flink stuk harder, maar wist ik de aansluiting te houden bij de andere Nederlandse toppers." Met een dertiende plaats maakte Wiggers zijn gedroomde debuut geheel waar.

Robert Ton eindigde tijdens zijn eerste Egmond Halve Marathon als zeventiende (1.09.22), wat ook voor hem een prima prestatie betekende. "Ik heb veel over deze wedstrijd gehoord van mijn teamgenoten en het heeft mijn verwachtingen geheel waargemaakt. Op de Bloedweg stond ik bijna stil door het zware stuk tegenwind, maar gelukkig was de finish in zicht."

Ook Pip Tesselaar en Yennick Wolthuizen eindigden bij de eerste 25. Tesselaar moest in de beginfase alle zeilen bij zetten om aan te haken bij de kopgroep, maar kon op het stand zelfs een gat slaan van ongeveer 50 meter. De master uit Heerhugowaard was als enige zo slim om achter een auto te gaan lopen en zo grotendeels uit de wind te blijven. "Dat was echt een mooi moment. Ik zag dat niemand het doorhad en kon zo wat meters pakken. Toen de auto én de anderen versnelden kwam het jammer genoeg weer bij elkaar". Tesselaar eindigde met zijn tijd van 1.10.12 als 22e en behaalde een derde plaats in de categorie masters 35+. Dit betekende voor hem verreweg zijn beste ‘Egmond' ooit. Wolthuizen volgde op korte achterstand van Tesselaar als 23e. Met een tijd van 1.10.24 benaderde Wolhtuizen zijn pr tot op enkele tientallen seconden, wat onder de heersende omstandigheden een zeer goede prestatie genoemd mag worden. Christian de Lie miste als enige TDR-atleet de slag op het stand en moest achter de kopgroep in de achtervolging. "Ik moest vroeg in de wedstrijd forceren en kwam zo niet lekker in m'n ritme," aldus De Lie.

Bij de dames werd de wedstrijd verassend gewonnen door Workitu Ayanu, die Europees crosskampioene Hilda Kibet verschalkte. Inge de Jong wist de eerste helft van de wedstrijd knap mee te gaan in de kopgroep, waar ze constant alert voorin liep. Bij het afgaan van het strand verloor ze de aansluiting, waarna ze met een sterk stuk door de duinen uiteindelijk als achtste totaal en vierde Nederlandse wist te eindigen. "Het was zo gaaf om in de kopgroep te lopen de eerste tien kilometer. Jammer dat ik daarna wat moeite had, maar dit is mijn beste 'Egmond' ooit en tevens de eerste keer dat ik bij de prominenten startte".

Al met al was het voor TDR, ondanks een aantal afwezigen door blessures, wederom een zeer geslaagde editie van de Egmond Halve marathon.

Foto's staan op de beeldbank