TDR pakt twee medailles op NK Baan

10 July

Team Distance Runners

Posted by:

UTRECHT ? De Nederlandse kampioenschappen baanatletiek hebben het Team Distance Runners twee medailles opgeleverd. Zaterdagmiddag won Selma Borst de bronzen medaille op de 5000 meter, en kort daarop pakte Bob Winter enigszins verrassend zilver op de 1500 meter.

De 20 jarige Borst, gezien als h?t grote lange afstandtalent in Nederland, had de zware taak om als ??n van de favorieten van start te gaan op de 5000 meter. Borst had van alle deelneemsters de snelste tijd achter haar naam staan en voelde de verplichting om een medaille te pakken. Haar race begon rustig, en brak na 2000 meter open op initiatief van Borst zelf. Een demarrage van de sterk lopende Anita Looper kon zij niet beantwoorden. De strijd om het zilver ging vervolgens tussen Selma Borst en Miranda Boonstra, Nederlands recordhoudster op de steeple-chase. De ervaring van Boonstra gaf de doorslag. Met een korte versnelling loste zij Borst, en pakte het zilver in 16.20 achter winnares Looper (16.09). Borst finishte in 16.40 als derde. Borst: ?Ik heb nog niet het niveau om deze wedstrijd te kunnen winnen. Looper is gewoon een maatje te groot voor me. Ik had echter wel gehoopt Boonstra achter me te laten, maar door haar versnelling liet ik me wat te snel uit het veld slaan?. Borst zat met haar prestatie wel ruim 20 seconden voor de nummer vier.

De 1500 meter voor mannen kende vier deelnemers uit de TDR stal, met als kopman Bob Winter. Deze afstand werd gelopen in 2 series: in de eerste serie startten de minder snelle atleten, waarna in de tweede serie de tien snelsten tegen elkaar uitkwamen. Eindklassering werd bepaald door de eindtijd, dus een atleet uit de eerste serie zou met een snelle tijd een medaille kunnen pakken. Lang leek het er ook op dat dit ging gebeuren. De eerste race was gewonnen door Erik Niemeijer in 3.52.64. De tweede serie, met daarin als grote favoriet Gert-Jan Liefers, ging erg rustig van start. Met nog 600 meter te gaan werd het tempo geleidelijk opgeschroefd. Liefers was oppermachtig en met een slotronde van 53 seconden pakte hij het goud. TDR atleet Bob Winter liep een ongekend sterke race. Winter reageerde alert op de versnelling van Liefers, maar liet zich niet gek maken. Hij spaarde zijn laatste krachten voor een sterk eindschot en verschalkte daarmee zijn concurrent Dennis Licht op 50 meter voor de eindstreep. Winter pakte met 3.51.16 het zilver. Wijnand Rijkenberg werd in dezelfde race zevende, maar door de snelle eerste serie kwam hij daarmee in totaal op een enigszins teleurstellende dertiende plek.
Pip Tesselaar maakte er in de eerste serie een harde race van, waarin hij maar net onder moest doen voor winnaar. De tweede plaats van Tesselaar (3.52.79) betekende wel een zesde plaats in totaal. Leon Ineke kon niet terug kijken op een goede race. Ineke had niet de vorm die hij nodig had om voorin mee te kunnen doen. Hij eindigde gedesillusioneerd op de vijftiende plaats.

Hugo van den Broek hoopte zondag nog een medaille toe te kunnen voegen aan het TDR-totaal, maar slaagde daarin niet. Van den Broek kwam uit op de dit jaar zeer sterk bezette 5000 meter. Favoriet Kamiel Maase dicteerde vanaf het begin de wedstrijd door het tempo hoog te houden. In zijn slipstream volgenden zo?n tien atleten. De doorkomsttijd op 2000 meter van 5.31 was voor de meeste echter te hard. Alleen Sander Schutgens en Jeroen Van Damme konden redelijk in het spoor van Maase blijven, die de wedstrijd won in 13.34. Van den Broek strijdde in een groep van zes atleten om de vierde plaats. Met nog ??n kilometer te gaan forceerde Van den Broek een breuk; drie atleten moesten afhaken, maar de overige twee raakte hij niet kwijt. In de eindsprint moest Van den Broek genoegen nemen met een zesde plaats (14.08), gezien de sterke bezetting geen slechte prestatie.

Aan het slot van het toernooi maakten de 800 meter lopers hun opwachting. Gedoodverfde favoriet Bram Som, die tijdens de Olympische Spelen van Athene op dezelfde afstand zal uitkomen, won overtuigend in 1.49.59. Bob Winter kon niet voor een tweede verrassing zorgen, een dag na zijn krachtsinspanning op de 1500 meter. Winter werd zevende in 1.51.79.
Leon Ineke kon zich niet helemaal revancheren voor zijn optreden van zaterdag. Hij sloot het toernooi af met een 4e plaats in de B-race en een 13e plaats in totaal, in een tijd van 1.54.40 gevolgd door Rijkenberg op de 15e plaats in 1.54.70.

De meeste TDR atleten hebben over drie weken hun volgende belangrijke race, tijdens de Nacht van de Atletiek in Heusden. Enkele lange afstandslopers gaan daarvoor nog van start op de 10 km van Voorthuizen, een internationaal sterk bezette wegwedstrijd.