TDR trio met lege handen terug uit Watford

11 June

Team Distance Runners

Posted by:


WATFORD – Afgelopen weekend reisde Michel Butter, Bob Winter, Martijn van Leeuwen en trainer Guido Hartensveld af naar Watford (Engeland). Onder auspiciën van de British Milers Club namen de TDR-atleten aan de tweede Nike Grand Prix wedstrijd van 2006 deel. De voor de middenafstand goede zomerse omstandigheden, de perfecte organisatie en de sterk bezette races waren een uitgelezen mogelijkheid voor snelle tijden. De atleten van TDR wisten van de genoemde voordelen geen gebruik te maken en deden niet wat van hen verwacht werd.

Michel Butter was naar Watford afgereisd om een toptijd op de 10.000m neer te zetten. De TDR-atleet verwachtte zijn persoonlijk record van 29.44, vorig jaar in dezelfde wedstrijd gelopen, ruimschoots te verbeteren en had zelfs de B-limiet voor neo-senioren stiekem in zijn achterhoofd. De niet geheel fitte Beverwijker stelde echter teleur. Butter startte mee in een kleine kopgroep, die de eerste kilometer doorkwam in 2:53. Daarna werd het tempo door de haas opgevoerd, wat resulteerde in een doorkomst van 8:35 op de 3000m. Butter kon de snelheid niet meer handhaven, moest lossen, gooide na drie slechte rondes de handdoek in de ring en staakte de wedstrijd. Butters reactie: “Een grote teleurstelling voor me. Ik had mijn goede vorm op mijn beste afstand willen laten zien en dat is niet gelukt. Ik voelde al snel de kracht uit mijn benen vloeien en had niet de wilskracht om nog door te gaan voor een veel mindere tijd”. Overigens kenmerkte de wedstrijd zich sowieso door veel uitvallers. Zeven van de dertien atleten passeerden de meet, waarvan slechts drie atleten onder de 30 minuten liepen.

Bob Winter kwam voor het eerste dit seizoen op zijn favoriete 1500m uit. De vorm was uitstekend, getuige zijn pr verbetering op de 800m van 1.48.72 in Neerpelt (België). Met zijn nieuwe toptijd behaalde hij daar een derde plaatst in een internationaal veld, voor o.a. de sterke Belg Joeri Jansen en de tweede man tijdens de Gouden Spike in Leiden, David Campbell.
Gebrand op een supersnelle tijd in Watford, maakte Winter de fout door te gretig te starten en direct achter de haas plaats te nemen. Toen in de derde ronde de wedstrijd echt begon, kende de Wormerveerder een zwak moment. Een laatste ronde van ruim 60 seconde was het gevolg en daarmee liet hij vrijwel het hele veld over zich heen komen. Uiteindelijk wist Winter met zijn eindschot nog een aantal opponenten terug te pakken, maar de 3.43.38 en negende plaats was niet datgene waarvoor hij naar Watford was gekomen. “Ondanks dat dit mijn vierde tijd ooit is en ik slechts 1.8 sec boven mijn pr loop, baal ik enorm. Zoveel kansen op een snelle race krijg je niet (red: vier man liepen onder de 3.40 min). Dit was er echt één. Ik ben fit, in vorm en voel dat het binnenkort nog veel sneller kan gaan”, aldus Winter.

Ook teleurstellend was de prestatie van Martijn van Leeuwen, die vanwege de sterke series in de 1500m F-race startte. De Castricummer kende twee sterke rondes, maar zakte daarna helemaal in elkaar en finishte zodoende in 4.05.42.