Een titel en drie ereplaatsen tijdens de Nederlandse kampioenschappen

26 June

Nationaal 1

Posted by:

Utrecht – Dit weekend stond in het teken van de Nederlandse Kampioenschappen, het hoofddoel van de meeste atleten. In totaal deden negen atleten mee aan dit prestigieuze kampioenschap, verdeeld over zes afstanden. Aan het eind van het weekend stond de eindscore op 4 medailles en 3 top-6 posities.

Britt Ummels Nederlands kampioene op de 800 meter
Namens TDR stond Britt Ummels aan de start van de 800 meter. Na op vrijdag gecontroleerd de derde serie naar haar hand te hebben gezet, was het ultieme doel om op zaterdag een ereplaats te behalen. Na een langzame eerste ronde van 67 seconden liep Ummels nog vrij achteraan in het veld, om vanaf 500 meter steeds verder naar voren te schuiven. De laatste 200 meter ging de gaskraan volledig open en met ingang van de laatste bocht liep Ummels op een derde stek. Aan de binnenkant ontstond een gaatje en met een ultieme eindsprint wist ze als eerste verrassend de finishlijn te passeren. “Ik kan het nog steeds niet geloven dat ik Nederlands kampioene ben. Ik streed mee om het podium, maar had nooit verwacht het goud mee te nemen,” aldus een uitgelaten Ummels.

Twee podium plekken op 1500 meter vrouwen
Op de 1500 meter wisten Britt Ummels en Lotte Krause zich vrij eenvoudig te plaatsten voor de finale. Op papier was de sterkste tegenstand te verwachten van regerend Nederlands kampioene Sanne Wolters-Verstegen. Het werd een tamelijk langzame race en in de laatste ronde was het Krause die een harde versnelling plaatste. Ummels ging meteen mee in het kielzog van Krause en het leek erop dat de medailles verdeeld waren. De laatste 200 meter kwam Wolters-Verstegen langs, die hard van achteren kwam opzetten. Zij wist haar titel te prolongeren en kort daarachter kwamen Ummels en Krause die het zilver en brons mee naar huis mochten nemen.

Bronzen plak voor Bram Anderiessen op de 1500 meter
Op vrijdag wist Anderiessen zich op een gecontroleerde manier te kwalificeren voor de finale en met veel zelfvertrouwen stond hij zaterdag dan ook aan de start. Na een langzaam eerste deel werd er na 900 meter een harde versnelling ingezet, waar Anderiessen alert op reageerde. De kersvers Nederlands juniorenkampioen op de 800 meter zette de achtervolging in en kwam als eerste het laatste rechte stuk op. Hij werd nog gepasseerd door Richard Douma en Mike Foppen. “Dit geeft een enorme boost voor het WJK in Finland over 2,5 week.” De bronzen medaille was een feit en Anderiessen kan terugkijken op een zeer succesvol NK.

Ook Jurjen Polderman stond aan de start van de 1500 meter. In de eerste serie liep Polderman de gehele race mee in de kop van de groep en zette de laatste 300 meter een harde versnelling in. Helaas kon Polderman deze versnelling niet volhouden en kwam net tekort voor een finaleplaats.

Twee mannen in de finale op de 800 meter
In totaal stonden er maar liefst vier mannen aan de start van de 800 meter. Joeri Slagter mocht de eerste serie lopen en door een snelle harde eindronde wist hij gemakkelijk door te stromen naar de finale. De laatste serie was paars-gekleurd, aangezien bijna de helft uit TDR-atleten bestond. Brian Versluis, Ryan Clarke en Djoao Lobles lieten een mooie strijd zien en door een goed eindschot wist Lobles zich knap te plaatsen voor de finale. Clarke streed een mooi gevecht, maar trok helaas net aan het kortste eind en wist zich net niet te plaatsen voor de finale. Versluis kon lang mee met de groep, maar moest de laatste meters terrein geven en werd zesde in zijn serie.

Een dag later stond de finale op het programma. Na een eerste ronde van 55 seconde, werd het een echte eindsprint de laatste 200 meter. Slagter wist zich goed staande te houden in het geweld en liep de eerste 600 meter gemakkelijk mee. De laatste 200 meter werd hij klem gelopen en kon daardoor niet meteen reageren op de versnelling. In de laatste 100 meter wist hij nog wel mooi door te schuiven van een 6e naar een 4e positie. “Dit was het maximaal haalbare, ik ben super tevreden. Vorig jaar stond ik niet eens in de finale en nu word ik vierde van Nederland,” aldus een uitgelaten Slagter. Lobles liet zien van goed niveau te zijn, en kon goed mee met de eindsprint. Hij verloor wat terrein de laatste meters en werd uiteindelijk 6e. Een heel knappe prestatie, want als B-junior hield hij zich uitstekend staande tussen alle senioren. Nu is het toewerken naar het EK onder 18 jaar.

Bo Ummels loopt naar een sterke vijfde plek
De 5000 meter bleek op papier een uitstekend bezette wedstrijd en dat werd het ook. De eerste 7 rondes werd de kopgroep bezet door een groep van zes. Bo Ummels kon goed meekomen in de groep, totdat Jip Vastenburg een vernietigende demarrage plaatste. Daarna werd de kopgroep uit elkaar getrokken en wist ze de laatste 2000 met het tempo vast te houden. Met een mooie laatste eindsprint wist ze de vijfde plek veilig te stellen.

Top vijf positie voor Lotte Krause op de 3000 meter steeplechase
Krause stond aan de start van haar eerste NK finale op de 3000 meter steeplechase. Met nog maar twee eerdere races over deze afstand gelopen te hebben, stond ze als redelijk onervaren atleet aan de start. De eerst twee kilometer liep ze mooi mee in de kopgroep en kon ze het tempo goed aan. De laatste kilometer eisten de vele barrières en waterbakken hun tol en merkte ze dat ze wat terugviel. Toch liep ze naar een mooie 5e plek op deze moeilijke en technische afstand.