Ploegen en glijden door de modder

18 December

Elite & High Potentials

Posted by:

AMSTERDAM – De sneeuw en de beruchte Ajax-heuvel midden in het Amsterdamse bos zorgde ook dit jaar voor een modderige en technische editie van De Boscross. Sinds dit jaar doet De Boscross mee met het nationale crosscircuit, waar meerdere nationale toplopers en onder andere TDR op af kwamen. Namens TDR stonden er maar liefst 17 atleten aan de start en werden er vier podiumplaatsen behaald.

Butter dubbelt
De kersverse EK crossganger Michel Butter stond als extra uitdaging aan de start van de korte én lange cross. De lange cross was eerst en daar startte, nieuw trainingsmaatje Thomas Lewis, Edwin Sjerps en Sten Stoltenborg samen met Butter aan de 9 kilometer lange cross. Na een voortvarende start leidde Thomas Lewis de wedstrijd, de debutant op de lange cross moest even slikken na de eerste ronde, maar herpakte zich goed en liep een steady race. Butter liep daarentegen een opbouwende race, omdat hij al vroeg in de wedstrijd met een klassieke modderige buikschuif het parcours van dichterbij had bekeken. De Castricummer had hierdoor een kleine achterstand ten opzichte van de kopgroep. Butter liep langzaam naar voren en wist met ruim 10 seconde voorsprong gecontroleerd te winnen en maakte zich daarna klaar voor de korte cross driekwartier later. “Ik wilde graag deze cross meepakken en dit parcours was enorm uitdagend. Een leuke extra uitdaging was om de korte en lange cross te combineren, van al dat crossen wordt ik namelijk alleen maar sterker”, aldus Butter.

Sten Stoltenborg en Edwin Sjerps, die de lange cross toch een beetje had onderschat, liepen beide een stabiele race en werden respectievelijk 15e en 13e. Thomas Lewis finishte zijn eerste lange cross op een knappe 11de plaats.

De korte cross voor de mannen was het slotonderdeel van de dag en daar deden de meeste TDR-atleten aan mee. Butter, Bram Anderiessen en Luuk Wagenaar waren de kanshebbers voor het podium. De kopgroep was al vroeg gevormd en het werd een lange lint tot aan de finish. Anderiessen liet de winnaar in het eerste deel te veel lopen en kwam er in het tweede deel niet meer bij. Anderiessen kwam als tweede over de finish, maar hoopte op meer. Butter kwam zeven seconde later als 3de over de finish en behaalde daarmee zijn tweede podiumplaats van de dag. Een vreemde eend in de bijt was Edwin de Vries, de nummer twee van de NK marathon twee maanden terug startte de korte cross als opbouwwedstrijd en werd knap 5de. Ryan Clarke en Joeri Slagter liepen de wedstrijd grotendeels samen totdat Slagter in de laatste afdaling flink onderuit ging en ver terugzakte in het veld. Clarke bemachtigde de 16de plek, 4 plekken voor Twan Pormes die 20e werd net voor Slagter op de 21e plek. “Het was even wennen zo’n korte cross, de start is hard en het tempo wordt daarna flink doorgetrokken. Geen moment om te relaxen. Goed om te weten voor de volgende korte crossen”, aldus Anderiessen.

Luuk Wagenaar strijde goed mee voorin het veld maar moest de wedstrijd wegens omstandigheden helaas staken.

Bij de vrouwen was het Mariska Poel die een hele goede korte cross liep. Met een 5de plaats mocht de atlete van AV DEM erg tevreden zijn.

Baltus pakt de winst
Noah Baltus is de laatste tijd goed op dreef, na winst tijdens de Warandeloop was het nu De Boscross die gewonnen werd bij de junioren B. Heuvelafwaarts wist Baltus een gat te slaan met de concurrentie om met een ruim verschil van 20 seconde de finish te passeren. Baltus verkeerd in een uitstekende vorm en is goed op weg om het nationale crosscircuit te winnen.

Bij de junioren A was het Djoao Lobles die een goede indruk achterliet. Lobles finishte als 8e en laat zien goede stappen te maken op de cross. Teamgenoten Timo Stegink en Koen Grandiek liepen een minder goede race. Stegink moest helaas geblesseerd uitstappen en Grandiek kwam niet verder dan een 17e plaats.

Samen met de jongens junioren A startte ook de lange cross voor de vrouwen. Lotte Krause en de zusjes Bo en Britt Ummels mochten het vuur aan de schenen leggen van de jongens junioren. Bo Ummels kwam echter niet in de wedstrijd en moest genoegen nemen met een 7de plaats. Krause kwam daar kort achter over de finish met een 9de plaats. Het zware parcours eiste zijn tol voor Britt Ummels waardoor een ‘DNF’ achter haar namen kwam.