Wiggers en Butter pakken goud

28 June

Team Distance Runners

Posted by:


SITTARD - Tom Wiggers en Michel Butter zijn afgelopen weekend tijdens de NK junioren in Sittard zeer succesvol geweest. Butter wist de 5000 meter winnend af te sluiten, terwijl bij de B-junioren Tom Wiggers zelfs met twee gouden plakken naar huis ging.

Wiggers was vooraf favoriet op beide afstanden, het leek een uitdaging om voor zowel goud op de 1500 als op de 3000 te gaan. Vrijdagavond slaagde deel ??n van de missie: de 3000 meter. Een tussenronde van ongeveer 65 seconden was genoeg om de concurrentie af te schudden. Zaterdag kwam de Bergenaar de series 1500 meter makkelijk door. Op zondag wist hij het plan succesvol af te ronden. Met een verschroeiende laatste ronde in 55 seconden won hij ook zeer overtuigend de 1500 meter finale in 4.13.10min. Sven van der Vliet liep een zeer overtuigende serie 1500 meter. In de finale was hij echter teleurstellend: hij moest knokken om bij te blijven, moest er uiteindelijk af en het gat met de koplopers werd de laatste ronde erg groot.

Butter koos dit NK voor een moeilijke uitdaging. Hij was favoriet voor de 5000, maar vond het ook leuk om een onderdeel te kiezen waar hij niet favoriet voor was. De finales waren 1,5 uur uit elkaar. De 5000m werd een boemelrace, waar pas de laatste 900 meter versneld werd. Butter kon zijn favorietenrol waarmaken. De laatste 1000 werd geklokt in 2.40, een ongekend snelle slotkilometer. Het bleek ook wel nodig, want zijn directe concurrent Gert-Jan Wassink liep 2.41. De 1500 meter was snel erna. Hij liep attent, was mee met de juiste ontsnapping, maar miste net de kracht op het laatste rechte stuk. De lange afstandsloper werd verslagen door mensen met een snel eindschot. De Beverwijker viel met een vierde plaats net buiten de medailles. Hij kijkt heel tevreden terug op een geslaagd toernooi: ?Het was een moeilijke uitdaging, maar ik heb twee goede wedstrijden gelopen?.

Mandy van Es wist zich verrassend direct te plaatsen voor de finale 800 meter. Helaas liep ze de finale zelf minder sterk met een 7e plaats in 2.23.14 min.
Bij de 1500m Meisjes B was de piepjonge, maar dappere Margriet Berkhout de grote verrassing. Het meisje C eerstejaars liep ruim 15 seconden van haar persoonlijke record af (4.55.37min). Ze toonde lef door met de kopgroep mee te gaan en werd hiervoor beloond met een plaats in de finale. In dezelfde serie plaatste Manon Kruiver zich ook. De meisjes hadden moeite om twee dagen na elkaar te lopen. Margriet was duidelijk nog niet hersteld en kon het huzarenstukje van de dag ervoor niet herhalen. Manon had kansen voor de medailles, maar greep er net naast. Ze liep een ongelukkige finale. Ze liet in het midden van de race een gaatje vallen, waardoor ze haar wapen, de eindsprint, niet meer kon inzetten. Het lijkt aan inhoud te ontbreken. Volgens haar coach Nico Bijman weten we waar we aan moeten werken voor volgend jaar. Kruiver werd uiteindelijk vierde in 4.55.71 minuten.
Maarten Gouda liep een erg goede serie 1500 met een tijd van 4.24.72min. Hij haalde hiermee bijna in de finale. De laatste 20 meter stond hij zo stil dat hij nipt de finale miste. Jacco Koot liep een ruim pr met 4.17.06, maar dit was ook niet genoeg voor de finale.