7 medailles tijdens NK Indoor voor junioren

11 February

Team Distance Runners

Posted by:

APELDOORN - Het Omnisport in Apeldoorn was afgelopen weekend het decor voor de Nederlandse Kampioenschappen Indoor voor Junioren. Namens TDR stonden er maar liefst 11 atleten aan de start, die allen op hun afstand hoge ogen wilden gooien. Dat is precies wat er gebeurde, er kon namelijk naar huis worden gekeerd met 7 medailles!

Tweemaal goud voor Baltus, zilver voor Scheltema
Noah Baltus, ingeschreven voor zowel de 800 meter als de 1500 meter bij de junioren B, stond met hoge ambities aan de start. De man in vorm, die dit seizoen op de cross al meerdere keren bewees mee te kunnen doen voor het eremetaal, was erop gebrand met twee medailles naar huis te keren. Dat is precies wat hij deed. Na twee overtuigende seriewinsten op zaterdag, mocht hij zich klaarmaken voor twee finales op zondag. Hier liet hij zijn absolute klasse zien. Met twee seconde voorsprong op zijn concurrent Jesse Fokkenrood, mocht hij op de 1500 meter zijn eerste gouden medaille om zijn nek hangen met een tijd van 4:14,36.

Veel tijd om uit te rusten had hij niet, want vier uur later stond hij aan de start van de finale van de 800 meter. Hier had Baltus een wat moeilijkere klus te klaren. Het was namelijk Jesse Scheltema die een gedurfde race liep en Baltus tot 700 meter op de hielen zat. Met een harde versnelling op de laatste 100 meter wist Baltus het goud veilig te stellen in een tijd van 1:57,81 en mocht Scheltema naar huis keren met een zilveren medaille. Scheltema die pas sinds vorig jaar loopt en is gescout tijdens het TDR Talents Project, liep voor het eerst onder de 2 minuten, in een PR van 1:59.00.

Twee medailles voor Lobles
Net als Baltus koos ook Djoao Lobles voor de dubbele afstand dit weekend, maar dan op de 400 meter en 800 meter bij de junioren A. Op zaterdag liep hij naar een overtuigende seriewinst op beide afstanden. Teamgenoten Timo Stegink en Joep Welsch wisten zich op de 800 meter ook beide te kwalificeren voor de finale op zondag.

Lobles, de 800 specialist, maakte een uitstapje naar de 400. Dit was precies de afstand waar Lobles hoge ogen wist te gooien. Snoeihard ging Lobles van start: "De hele race heb ik niemand gezien, ik opende in 22 hoog en heb dit toen lekker kunnen doortrekken.” In een formidabele tijd van 48.06 wist hij de 400 specialisten achter zich te houden en kon hij een gouden medaille te bemachtigen. Ook Lobles had drie uur de tijd om zich voor te bereiden op zijn tweede finale van de dag, de 800. Met de EK limiet<20 als doel ging Lobles voortvarend van start. Echter was het Ludo van Nieuwenhuizen die het Lobles moeilijk wist te maken. Na 700 meter trad de verzuring en vermoeidheid bij Lobles toe en kwam van Nieuwenhuizen over hem heen. Met een mooie tijd van 1:51,54 en een zilveren medaille mag Lobles terugkijken op een klasse prestatie. Stegink liep een sterke wedstrijd en wordt vierde in een tijd van 1:57,54. Niet ver daarachter komt Joep Welsch als zesde over de finish in een tijd van 2:00,13.

Goud voor Been
Bij de meisjes junioren A was het Femke Been die namens TDR aan de start stond. Ook zij wist haar serie op zaterdag te winnen en mocht zich klaarmaken om op zondag mee te strijden voor de medailles. Been, die vorig jaar voor een langere periode geblesseerd raakte, mocht sinds lange tijd haar spikes weer aantrekken om te mee te strijden voor de medailles. Dit deed ze zeer verdienstelijk. Na een behouden eerste 400 wist Been zich langzaam naar voren te werken. Het was Lieve Eising die de laatste 200 een harde versnelling plaatste en Been was de enige die kon volgen. De laatste 100 sloeg de vermoeidheid bij Eising toe en wist Been haar in te halen en te snellen naar een gouden medaille in een tijd van 2:17,43. Hiermee laat Been zien weer helemaal terug te zijn en mag ze zeer tevreden naar huis keren.

Brons voor Grandiek
De volgende medaille die in ontvangst mocht worden genomen was op de 1500 meter bij de jongens junioren A. Op zaterdag wisten Koen Grandiek en Kick Castricum zich beide te plaatsen voor de finale op zondag. Achter de sterke broertjes van Riel, waren er meerde kapers op de kust voor de bronzen medaille. Ook Grandiek was daar één van. Hij liep een sterke race en wist met een PR van bijna 2 seconden als derde de finishlijn te passeren in een tijd van 4:06,82. Castricum komt als zevende over de streep in een tijd van 4:23,86.