Anderiessen verrast met EK-limiet

19 February

Elite & High Potentials

Posted by:

APELDOORN – Na een zeer succesvol NK junioren vorig weekend reisden acht TDR-atleten af naar Apeldoorn om te strijden voor de Nederlandse indoortitel. Namens TDR werden er 2 zilveren medailles gewonnen en werd er een limiet gelopen voor het Europees kampioenschap indoor in Glasgow van 1 tot en met 3 maart 2019.

Anderiessen kwalificeert zich voor EK indoor
Het hoogtepunt van het weekend was de 3000 meter finale. In een harde race wisten maar liefst 3 atleten onder de limiet van 7’56”00 voor Glasgow te duiken. Eén van deze atleten was onze Bram Anderiessen. Tegenstander Benjamin de Haan had de week ervoor de limiet net op een seconde gemist en was vastberaden zich dit weekend wel te kwalificeren. Het zou een harde race worden en als underdog voor de medailles besloot Anderiessen dit hoge tempo te volgen en zolang mogelijk bij te blijven.
“Ik was van plan om hoe dan ook mee te gaan met de kopgroep totdat ik stuk zou gaan, maar na 2000 meter voelde ik mij nog erg relaxed en zag ik mogelijkheden. Ik raakte hierdoor echt in mijn element en ging mee met de versnellingen de laatste kilometer om de laatste 400 meter voluit te gaan.”
Anderiessen finisht tot ieder zijn verbazing in een tijd van 7’55”46 wat onder de limiet van de EK indoor is. Anderiessen mag hierdoor in Glasgow Nederland vertegenwoordigen op de 3000 meter.
“Deze tijd had ik vooraf nooit gedacht, het is als een stoute atletiekdroom die uitkomt, in pas mijn eerste paar maanden als senior”, aldus een opgetogen Anderiessen. Anderiessen is met deze tijd ook de snelste TDR-atleet ooit op de 3000 meter en bemachtigd de 10de plek op de Nederlandse allertijden ranglijst voor de senioren indoor.

Ummels pakt 400ste NK medaille
Een dag eerder was het Britt Ummels die als een van de favorieten aan de start stond van de 3000 meter. De tactiek van de wedstrijd was om halverwege de wedstrijd de versnelling in te zetten om het de tegenstanders moeilijk te maken. De uiteindelijke winnares, Elsbeth Ciesluk, gooide roet in het eten. Ze versnelde al na 3 rondes waar Ummels goed op reageerde, maar uiteindelijk moest Ummels haar door het hoge tempo halverwege laten gaan. Het werd een strijd om zilver, die Ummels won dankzij een harde laatste ronde. Ummels pak hierdoor zilver in een tijd van 9’25”34. “Ik kon in de eindsprint wel het zilver veilig stellen, maar ik baal ervan dat ik geen stempel op de wedstrijd wist te drukken. Ik had gewoon moeten proberen om mee te gaan met Ciesluk, in ieder geval een goed leermoment die ik meeneem naar de NK cross volgende week”, aldus Ummels.
Teamgenoot Lotte Krause kon lang mee, maar moest helaas halverwege haar meerdere erkennen in de top drie en werd vierde in een tijd van 9’36”16. 
Voor TDR was het dit weekend een grote mijlpaal, Britt Ummels wist met haar zilveren medaille de 400ste NK medaille namens TDR binnen te halen.

800m series
De 800 meter was dit jaar erg breed bezet met veel mannen onder de 1’51”00 als persoonlijk beste tijd. Een goede graadmeter voor de TDR-atleten om te laten zien wat ze waard zijn. De eerste TDR-atleet die in actie kwam was Djoao Lobles, die in een hele sterke serie liep met de grote favoriet Thijmen Kupers en Richard Douma. Het tempo lag al hoog bij de start en Lobles vestigde zich achterin de kopgroep. Na 400 meter was het vat leeg van de Nederlands junioren kampioen op de 400 meter waardoor hij als vierde eindigde in een respectabele tijd van 1’51”49.

Na Lobles was het de beurt aan Brian Versluis en Twan Pormes om een finaleplaats te bemachtigen. Pormes startte hard en beide mannen konden goed mee met het tempo van de wedstrijd. Pormes  wist in de laatste 200 meter weg te versnellen van zijn teamgenoot en werd ook vierde in zijn serie in een tijd van 1’54”74. Versluis kwam daar kort achter en klokte 1’55”74.
Timo Stegink was de vierde TDR-atleet op de 800 meter maar kon helaas geen potten breken en kwam als vierde van zijn serie over de finish in een tijd van 1’58”40.

1500m finale
Wegens de vele afmeldingen van atleten op de 1500 meter, werd op de dag zelf besloten om de series over te slaan en de atleten meteen de finale te laten lopen. Het was even schakelen voor Joeri Slagter om op de dag van de series om de medailles te moeten strijden. Slagter nam als 800 meter atleet een uitstapje naar de 1500 meter, maar wist zich helaas niet goed te positioneren in de klassieke boemel. Dit kostte Slagter veel energie en daardoor kon hij niet goed mee met de uiteindelijke versnelling. Slagter wordt 8e van Nederland op de 1500 meter.