Butter en Ummels bestijgen Nederlands podium in Brunssum

26 March

Elite & High Potentials

Posted by:

BRUNSSUM - Zondag 24 maart stond in het teken van de 10 kilometer tijdens de Parelloop in Brunssum. De Parelloop staat bekend als een snelle wedstrijd, in 2009 is hier namelijk bij de mannen een wereldrecord gelopen op de 10 kilometer. Ook dit jaar waren de omstandigheden perfect; een sterk (inter)nationaal deelnemersveld en het goede weer zorgden voor optimale omstandigheden om een snelle tijd te lopen. Voor de wegatleten van TDR was de Parelloop vooral een goede test voor de NK halve marathon die volgende week zal plaatsvinden tijdens de Venloop.

Butter op Nederlands podium
Namens de mannen van TDR stonden Michel Butter, Edwin de Vries en Mahadi Abdi Ali aan de start. Voor Butter was de 10 kilometer vooral een goede snelheidsprikkel in zijn voorbereiding op de marathon van London, die eind april zal plaatsvinden. Butter zit momenteel in een periode van zware trainingen en de Parelloop was bij uitstek een mooie uitdaging om de vorm te testen. Vanaf de start ontstond er bij de mannen een grote kopgroep, bestaande uit zo'n 25-30 man. De eerste paar kilometers kon Butter attent doorschuiven, maar na 3 kilometer brak de wedstrijd en ontstonden er drie groepen. Butter werd de aanvoerder van de derde groep. De 5 kilometer werd gepasseerd in een snelle 14:18, waardoor Butter in de kilometers erna in het zuur kwam. "In de marathonvoorbereiding is dit tempo vrij stevig, ik moest ervan herstellen en had niet meer de macht om het tempo strak te houden. Ik ben al met al tevreden over deze wedstrijd en de voorbereiding, het was een mooie snelheidsprikkel. Ik kijk uit naar volgende week, naar de NK halve marathon, wat voor mij de laatste wedstrijd zal zijn richting de marathon van London", aldus Butter, die de finish passeert als dertiende overall en tweede Nederlander in een tijd van 29:14.

Ook voor De Vries was de Parelloop een goede test richting de Venloop volgende week. Het doel van De Vries was om wat meer lef te tonen en dat ging hem goed af. Net als Butter kwam hij goed voorin de kop van de wedstrijd terecht en noteerde hij een snelle tussentijd op de eerste 3 kilometer. Daarna merkte hij dat hij in het rood zat en dat hij zijn eigen tempo moest zoeken. Dat lukte hem goed en voor de vierde keer in zijn carrière weet hij onder de 30 minuten te duiken, door als dertigste over de finish te komen in 29:58. "Ik ben klaar voor volgend weekend, want dan is de NK halve marathon en daar wil ik graag een persoonlijk record lopen", aldus de marathonloper.

Voor Abdi Ali was de wedstrijd bedoeld om zijn vorm te testen. Hij hoopte op een snelle tijd en dat zat er zeker in na een doorkomst van 14:49 halverwege. Echter door de harde start kwam hij zichzelf tegen en moest hij de tweede helft wat toegeven qua tijd. ''Ik had gehoopt om een stuk harder te lopen, maar ben wel tevreden dat ik alles heb gegeven wat in mij zat. Op naar het zomerseizoen!'', aldus Abdi Ali, die zijn wedstrijd als 38e eindigde in 30:28.

Ook Ummels op Nederlands podium
Bij de dames stonden de zusjes Bo en Britt Ummels aan de start. Voor Bo Ummels was de Parelloop ook een testwedstrijd richting de Venloop volgende week. Dat het met de vorm goed zit, bewees Ummels door de 10 kilometer te voltooien als twaalfde overall en derde Nederlandse in een PR van 34:11. "Ik ben erg tevreden over de wedstrijd, want ik kon een relatief constant tempo blijven lopen en goed blijven pushen. Dit is een goede opsteker voor de NK volgende week, waar ik een mooi resultaat wil neerzetten", aldus de Limburgse.

Britt Ummels benaderde de Parelloop als een opbouwwedstrijd richting het baanseizoen, waar ze als zeventiende in een tijd van 35:22 de finish passeerde. "Ik doe altijd graag aan deze wedstrijd mee. De sfeer is altijd geweldig en het is een thuiswedstrijd voor mij. Ik heb de wedstrijd goed gestart en heb daarna mijn eigen tempo gezocht. Dit is een goede basis voor het komende baanseizoen!"