NK-titel verdiende prooi voor Lauret

06 September

Team Distance Runners

Posted by:

TILBURG - TDR kan terugkijken op een zeer succesvol Nederlands Kampioenschap tien kilometer op de weg. Niet alleen de titel, maar ook vijf plaatsen in de top 10 kunnen achter de namen van TDR-atleten genoteerd worden. Daarnaast sneuvelden er veel persoonlijke records. Tilburg, dat de taak voor de organisatie van dit evenement van Schoorl heeft overgenomen, heeft bewezen een prima organisatie op te kunnen zetten. Er was een mooi parcours uitgezet, waarlangs hordes mensen zich hadden verzameld en zorgden voor een prachtige ambiance in de binnenstad.

De wedstrijd voor mannen breekt meteen na de start open, wanneer de uiteindelijke winnaar van de internationale strijd, Peter Kamais uit Kenia, de koppositie inneemt. Door zijn snelle start trekt hij het hele veld uit elkaar. Michel Butter gaat mee met de kopgroep, bestaande uit drie Kenianen en een Ugandees, met als doel naar een internationale top-3 positie te lopen. De in topvorm verkerende TDR-atleet kiest voor een zeer aanvallende strategie, wat resulteert in een doorkomst van 8.11 minuten op drie kilometer. "Ik heb mezelf opgeblazen door in het spoor te duiken van Kamais. Het gevoel voor de wegwedstrijden heb ik nog niet; ik kom net uit het baanseizoen gerold. Ik wilde aanvallend lopen, maar ik had niet door dat het zó snel ging," aldus Butter na afloop.

Na drie kilometer zwemt hij tussen de kopgroep en de achtervolgende groep met daarin Koen Raymaekers, Greg van Hest, Christian Belz en TDR-atleten Martin Lauret en Ronald Schröer. Op het vijf-kilometerpunt bedraagt het verschil tussen Butter (14.12) en de achtervolgende groep (14.22) slechts tien seconden. De terugvallende Butter vormt een mooi richtpunt voor de jagende Lauret, die inmiddels de groep uit elkaar getrokken heeft. De eerste slachtoffers van de tempoversnelling worden Ronald Schröer en Greg van Hest. Op het moment dat Lauret zijn trainingsmaat Butter voorbij gaat, kan alleen de Zwitser Christian Belz (4e op de 10.000m tijdens het EK Goteborg 2006) volgen. De Beverwijker probeert nog aan te haken, maar zit er doorheen. 

In de laatste kilometer plaatst Belz een demarrage, waarop Lauret geen antwoord meer heeft. Zijn Nederlandse titel komt echter geen moment in gevaar. De 37-jarige Hilversummer finishte in een mooie tijd van 28.54 minuten. "De trainingen richting Amsterdam gaan echt perfect. Zo'n periode van alleen maar trainen en geen wedstrijden heeft ervoor gezorgd dat ik extra scherp hier aan de start stond. Het was een bewuste keuze om niet mee te gaan met de koplopers. Voor mijn was het zo een ideaal scenario en zeker het feit dat Greg (Van Hest, red.) in de eerste drie kilometer zo actief was, vond ik het lekker. Deze titel geeft veel voldoening, zeker gezien de sterkte van het veld. Omdat ik de hele tijd op kop heb lopen sleuren, heb ik het idee dat ik hem echt verdiend heb," aldus een glimlachende Lauret. 

Achter Lauret loopt ook Koen Raymaekers een sterke wedstrijd. Derde wordt Patrick Stitzinger die in voorbereiding op de Amsterdam Marathon een zorgvuldig opgebouwde race loopt en aantoont dat hij in goeden doen verkeert. Butter mist het podium en komt uiteindelijk na 29.19 minuten over de finish. Achter Van Hest (5e) is er een sterk optreden van Tom Wiggers die in een nieuw persoonlijk record van 29.44 minuten de meet passeert. Enkele honderden meters voor de finish haalt hij de snel gestarte Ronald Schröer (7e) in. Ook voor Schröer is er een nieuw persoonlijk record te noteren met 29.48 minuten. Robert Ton completeert de top tien met een 9e plaats in 29.50 minuten. 

Buiten de top tien was Rens Dekkers uitermate tevreden met zijn nieuwe persoonlijk record van 30.25 minuten. Daarachter pakte Wesley Pauel de zilveren medaille bij de jongens junioren A en ook hij deed dat in een prachtige nieuwe besttijd (31.01 minuten). Christian de Lie en Yennick Wolthuizen maakten er een spannende finish van door een seconde achter elkaar over de finish te komen, respectievelijk in 31.12 en 31.13 minuten. Ook Alwin Groen eindigde in een persoonlijk record (31.23 minuten) en kan terugkijken op een geslaagde wedstrijd. Pip Tesselaar koos ervoor om mee te dingen voor de medailles bij de categorie M40, maar wist met een 6e plaats in 32.02 minuten hierin niet te slagen.

"Een grote groep met namen, zoals Robert Ton, Ronald Schröer, Michel Butter, Martin Lauret, Kristof van Malderen en Tom Wiggers hebben dit seizoen titels en medailles gepakt op vrijwel alle nationale kampioenschappen. Op de baan vanaf de 1500 meter tot 10.000 meter, de weg én de cross. Dit geeft aan dat het niet alleen goed zit bij onze jongens in de top, maar juist ook in de grote groep atleten daarachter. Vijf mannen in de top-10 vandaag is daarvan een mooi bewijs," aldus coach Guido Hartensveld, die volop genoot van een dag met mooie wedstrijden. "Ook onze marathongroep wordt steeds groter. In oktober staan we met zes mannen en één vrouw aan de start bij het NK marathon in Amsterdam." Martin Lauret, Ronald Schröer, Rens Dekkers, Pip Tesselaar, Robert Ton, Christian de Lie en Esther Schipper zitten inmiddels volop in hun voorbereiding.

Bij afwezigheid van Selma Borst, die op haar verjaardag graag had willen schitteren in Tilburg, komen de dames van TDR bij lange na niet in de buurt van de top tien. Inge de Jong en Esther Schipper missen beiden de slag bij de snelle opening van de wedstrijd. Inge de Jong weet haar wedstrijd te beëindigen 36.47 minuten op een 17e plaats. "Tijd en plaats vallen tegen, maar ik word elke week beter. Ik maak me geen zorgen..." sprak De Jong na afloop. Esther Schipper finishte op een 19e plaats in haar tweede tijd ooit (37.12 minuten). "De marathontrainingen gaan goed. Als ik harder dan 3.40 minuten per kilometer ga lopen, wordt het voor mij op dit moment echter een probleem," aldus Schipper. 

Medaillekandidate bij de meisjes junioren A, Lisanne Wever, staakte haar wedstrijd na zeven kilometer. Maaike Zuiderwijk liep een keurige wedstrijd en benaderde met een tijd van 40.05 minuten haar persoonlijk record tot op vier seconden.