Ummels verrast met titel, Butter derde

02 April

Elite & High Potentials

Posted by:

VENLO/ZANDVOORT – Zondag 31 maart stond in het teken van de Nederlandse Kampioenschappen halve marathon tijdens de WEIR Venloop. Daarnaast deden er een hoop atleten mee aan de Zandvoort Circuit Run. In het zonnige zuiden werden voor de tweede keer op rij de Nederlandse Kampioenschappen georganiseerd. Met twee podiumplekken, inclusief een nieuwe Nederlands kampioene, en daarnaast een volledig TDR podium op de 5 kilometer tijdens de Zandvoort Circuit Run, was dit weekend uiterst succesvol te noemen.

Butter pakt brons
Namens de mannen stonden Michel Butter, Edwin de Vries en Sten Stoltenborg aan de start, allen gebrand om een goede klassering te lopen.

Butter werd na een zware strijd derde. “Venlo is een mooie halve marathon, ik keek er naar uit om hier te lopen.” Hoewel het een halve marathon is in een zware marathonvoorbereiding, wilde hij graag de titel binnenhalen. Maar Jesper van der Wielen ging er meteen hard vandoor, en liep al meteen weg van de rest van het Nederlandse veld. “De organisatie had een haas geregeld die weg zou gaan op tempo 63:00, en in dat groepje liep ik mee,” aldus Butter. Het bleek dat de haas iets te langzaam ging en al na zeven kilometer uitstapte. “Ik kwam samen te lopen met Bart van Nunen en samen gingen we jagen op Van der Wielen en Ali Mohamed, die op dat moment op positie één en twee van het kampioenschap liepen.” Jesper versnelde steeds meer en bleef buiten bereik, maar het tweetal wist steeds dichterbij Ali Mohamed te komen. Uiteindelijk bleek de strijd om de bronzen plak tussen Van Nunen en Butter te gaan, die de hele wedstrijd goed hebben samengewerkt. Butter wist aan het langste eind te trekken door Van Nunen er de laatste 200m uit te sprinten. “Ik ben tevreden, dit was het maximaal haalbare. Nog vier weken tot de Londen Marathon en ik ben blij met hoe ik er voor sta,” aldus een tevreden Butter. Hij finisht in een tijd van 1:04:22.

Niet lang daarna finisht De Vries als vijfde in een tijd van 1:05:19, waar hij zelf niet tevreden mee was. “Ik wilde vandaag heel graag onder de 65 minuten lopen, maar dat is me helaas niet gelukt,” aldus een teleurgestelde De Vries. Hij opende hard in 30:10 de eerste 10 kilometer, maar liep daarna veel alleen. Met veel tegenwind aan het eind, wist hij nipt boven zijn persoonlijk record te eindigen.

Stoltenborg liep een goede race en wist voor het eerst onder de 70 minuten te duiken. “De eerste 10 kilometer gingen hard door de wind mee. Ik moest twee keer lossen door harde tempowisselingen, maar kon dit binnen een kilometer weer dichten.” De tweede helft was er sprake van tegenwind en kon hij even herstellen. Maar na 14 kilometer kreeg hij het zwaar. “Gelukkig kon ik aan het eind het tempo opschroeven en met een fikse eindsprint kon ik net onder de 70 minuten duiken,” aldus een tevreden Stoltenborg. Hij finisht in een mooi PR van 1:09:50.

Ummels Nederlands kampioene
Het meest verrassende resultaat van de dag was die van Bo Ummels. Dit was de eerste keer dat zij meedoet aan de Nederlandse kampioenschappen halve marathon en ze was gebrand op het behalen van een medaille. Op papier stond zij als derde geplaatst, maar haar doel was om hoger te eindigen. Ze had als doel gesteld om de race goed in te delen en de strijd aan te gaan met favoriete Jill Holterman en debutante Jasmijn Lau. De eerste 5 kilometer liep ze samen met Holterman, maar zij moest al snel lossen door fysieke problemen. Ummels besloot het tempo door te voeren en werd meteen kopvrouw. “De eerste 10 kilometer voelde zo gemakkelijk. Ik heb niet naar de tussentijden gekeken en wist pas mijn tempo bij het 15 kilometerpunt.” Deze kwam zij door in 52:19. “Mijn doel was om zo snel mogelijk door te lopen naar de finish en wist dat een mooie tijd mogelijk was, maar het doel was goud.” De hele wedstrijd liep ze alleen samen met mannen, maar plots met nog zo’n 500 meter te gaan kwam Jasmijn Lau naast haar lopen. “Zij kwam uit het niets, omdat ze een mooi progressieve opgebouwde wedstrijd liep, maar ik wilde deze gouden medaille niet zomaar weggegeven.” Ummels zette alles op alles en met een ferme eindsprint wist zij het goud veilig te stellen, 2 seconden voor de debutante Lau. Ze finisht bijna 2 minuten onder haar persoonlijk record in 1:14:02. “Ik ben hier zo ongelofelijk blij mee. Nu even uitrusten en dan voorbereiden op het baanseizoen,’’ aldus een uitgelaten Ummels.

Zandvoort Circuit Run

Voordat de spannende strijd zich ging voltrekken tijdens de NK halve marathon, stond een grote delegatie van het team aan de start van de Zandvoort Circuit Run. Om 11:15 werd het startschot gelost voor de 5 kilometer. Gekenmerkt door een aantal snelle kilometers over het racecircuit, een pittig gedeelte door het zand, en de laatste kilometers door het dorp, werden er mooie prestaties neergezet. Uiteindelijk werd het hele podium paars gekleurd. Van TDR was het Luuk Wagenaar die als eerste de finish mocht passeren in een tijd van 15:49. Tien seconden later kwam 800m-specialist Ryan Clarke de finishlijn over, kort op de hielen gezeten door B-junior Noah Baltus, die een tijd liep van 16:02. Zo waren er nog een aantal top-10 klasseringen, met Duncan Steenbakker (16:05), Joeri Slagter (16:20), Brian Versluis (16:34) en Djoao Lobles (17:11), die respectievelijk als 4e, 5e, 6e en 9e de finish passeerden. Hierna kwamen Twan Pormes, Timo Stegink en Koen Grandiek over de finish. Bij de dames was het Eline Runderkamp die een mooie tweede plek wist veilig te stellen. Ze wist net niet de 20-minuten grens te doorbreken. Noa Zoon kwam even later over de finish in een tijd van 21:19 als 5e dame.

Om 13:00 begon de wedstrijdafstand over 12 kilometer. Een vijftal TDR-atleten stond aan de start om er een progressieve trainingsprikkel van te maken. Namens de mannen deden Bram Anderiessen, Mahadi Abdi Ali en Thomas Lewis mee. De eerste helft liepen ze goed samen op een gelijkmatig tempo. Het laatste gedeelte wisten Anderiessen en Abdi Ali goed door te versnellen. In een tijd van 39:16 kwam Anderiessen over de finish, kort gevolgd door Abdi Ali die een tijd liep van 39:42. Lewis had het in de eindfase was lastiger en kon niet goed doorversnellen. Hij finishte in een tijd van 41:42.

Namens de dames stonden Lotte Krause en Britt Ummels aan de start. Na een aantal vrij snelle eerste kilometers op het circuit werd er mooi behouden gelopen op het strand. De laatste 4 kilometer wist Krause goed door te versnellen en finisht in een mooie tijd van 43:58 minuten. Ummels had het iets moeilijker en finisht uiteindelijk in 44:33 minuten.