Michel Butter stapt uit in de London Marathon

15 May

Elite & High Potentials

Posted by:

LONDON – Het is een van de grootste zes marathons van de wereld, de Virgin Money London Marathon. TDR-atleet Michel Butter vloog vanuit zijn trainingsstage in Portugal naar London om te lopen tegen ’s werelds beste Marathonlopers. Helaas eindige de wedstrijd voor Butter, wegens krampen in de rug en hamstring, eerder dan verwacht.

Zondag 28 april stond met rood omcirkeld in de kalender van TDR-atleet Michel Butter. Voor Butter was het doel om zijn track record  bij grote internationale marathons verder te onderstrepen. De London Marathon is namelijk een van de grote zes Abbot World Marathon Majors. Na een eerdere 7e plaats in Boston en een 6e plaats in New York was het doel om ook in London een topklassering te scoren. Daarnaast was Olympische kwalificatie voor de zomerspelen in Tokio vooraf een duidelijk doel. Een tijd onder de 2 uur 11 minuten en 30 seconde of een top 10 klassering in een World Marathon Major is voldoende om kwalificatie af te dwingen.

Het startschot van de 39e editie van de London Marathon klonk om tien over tien Engelse tijd. Butter startte in de 4de groep die weg zou gaan op een tijd tussen de 2u11’00” en 2u11’30”, voor Butter een perfecte groep gezien zijn voorbereidingen en huidige vorm. Butter startte goed en liep ontspannen in de groep, een split tijd op de eerste 10 kilometer van 30:49 liet zien dat Butter goed onderweg was. De eerste helft kwam Butter door in 1:05:08, een voorbode voor een eindtijd net boven zijn PR, gelopen in Amsterdam 2012.

Butter blijft ook na halverwege indrukwekkend doorgaan met kilometertijden van gemiddeld 3’05”, maar de marathon begint pas echt na 30 kilometer. Net na dit punt bleek het lichaam te protesteren, krampen in de rug en hamstring zijn de boosdoeners. De kramp is te heftig om mee door te lopen, Butter moet na 34 kilometer de wedstrijd staken. Geen finish voor de Castricummer en nog geen Olympische kwalificatie. Met de najaarsmarathons in zicht heeft Butter nog tot en met 31 mei 2020 om zich te kwalificeren voor de zomerspelen in Tokio. “Eerst deze teleurstelling verwerken, analyseren, maar vooral ook weer heel snel doorpakken richting het najaar”, was zijn reactie kort na de race.