Opening baanseizoen met persoonlijke records en meerdere overwinningen

20 May

Elite & High Potentials

Posted by:

WAGENINGEN/LISSE – Na een prachtig trainingskamp in Portugal was het de afgelopen weekend tijd om het baanseizoen af te trappen. Vrijdagavond stonden de atleten aan de start van de eerste Wageningen Track meeting en zaterdag was het tijd voor de Ter Specke Bokaal. Meerdere atleten liepen persoonlijke records en verder was er zelfs een evenaring tot deelname aan een Europees kampioenschap.

Baltus noteert toptijd op de 800 meter
In Wageningen waren het twee atleten van het team die aan de start stonden. Namelijk Noah Baltus op de 800 meter en Bo Ummels op de 5000 meter. Het was Baltus die de avond begon met de 800 meter. De B junior stond gretig aan de start en had snode plannen. Baltus: “Ik had een plan om te openen in 55 en daarna door te trekken tussen 500 en 600 meter. Ik startte in baan 5 en ging direct hard weg.” Al snel werd duidelijk dat er niemand meeging met het tempo. Uiteindelijk werd het een solo race en klokte Baltus 1:53,30, een winst en verbetering van zijn PR met meer dan twee seconden.

Laat in de avond was het tijd voor Ummels om te schitteren tijdens de 5000 meter. De toekomstig marathonloopster is momenteel de nodige kilometers aan het maken en deze race past precies in haar opbouw. De Maastrichtenaar kon de eerste rondes zichzelf optrekken aan een groepje mannen, maar besloot na 2000 meter te versnellen. Ummels: “Na 2000 meter heb ik veel kopwerk gedaan, de afgelopen weken heb ik veel omvang gemaakt waardoor het tempo niet comfortabel aanvoelde.” Ummels noteerde een tijd van 16:19,41 maar 1 seconde boven haar PR en kan terugkijken op een top race.

Lobles sprint naar een absolute knaltijd tijdens de Ter Specke Bokaal
Tijdens de Ter Specke Bokaal ging Djoao Lobles van start op de 400 meter. De 800 specialist heeft tijdens het afgelopen indoorseizoen al laten zien een prima 400 meter te kunnen lopen, maar liet nu zien de sprintafstand beter onder de knie te hebben dan dat hij had gedacht. Lobles noteerde met 47,51 een toptijd. “Dit is een mooie seizoensopener, tot 200 meter kon ik lekker ontspannen lopen en de laatste 80 meter begon de verzuring in te slaan en was het vechten voor de seriewinst, helaas werd ik net tweede”, aldus een gelukkige Lobles.

Spektakel tijdens de 1000 meter
In het hoofdprogramma stonden er bij de mannen maar lieftst 7 atleten aan de start op de 1000 meter. Na het startschot was het Ryan Clarke die zich meteen achter de haas nestelde en weg liep van zijn concurrenten. “Voor de wedstrijd had ik besloten om direct achter de haas te starten. Na 750 meter stapte de haas uit en kwamen er andere jongens over mij heen. Ik kon goed meeversnellen en ben erg tevreden over hoe ik de wedstrijd liep”, aldus een gemotiveerde Clarke. Het was niemand minder dan Bram Anderiessen die het gat naar zijn teamgenoot dichtliep. De 1500 meter loper liep een scherpe wedstrijd en pakte na een snoeiharde eindsprint de overwinning. Anderiessen: “Ik wist dat ik het gat naar Ryan dicht kon lopen, tot 800 meter zat ik fris en ik verbaasde hoe makkelijk ik nog kon sprinten.” Aldus een ontzettend tevreden Anderiessen die 2:22,66 klokte. Achter Anderiessen was het Mahadi Abdi Ali die tekort kwam in de eindsprint, de Limburger werd 5de en klokte 2:24,15. Clarke werd 6e in 2:24,65, Luuk Wagenaar 9e in 2:26,01, Joeri Slagter 10e in 2:26,49, en Thomas Lewis 13e in 2:27,94.

Bij de vrouwen was het Britt Ummels die de overwinning behaalde. De Unitas atlete klokte 2:43,54. “Samen met Guido had ik afgesproken om tot 600 meter met het tempo van de groep mee te gaan en vervolgens de laatste 400 meter te versnellen. Dat ging ontzettend goed, na 500 meter had ik de kop niet meer afgegeven. Mijn hoofdoel vandaag was winnen en dat is gelukt”, aldus een tevreden Ummels. Lotte Krause werd 2e in 2:45,45.

“Lange” mannen van start op de 3000 meter
Tijdens de 3000 meter stonden er drie atleten van het team aan de start in het hoofdprogramma, namelijk: Edwin de Vries, Michel Butter en Sten Stoltenborg. De Vries wist lang mee te strijden met teamgenoot Butter en wist hem in de slotfase te passeren, dit resulteerde tot een persoonlijk record van 8:18,38. “Dit is een mooie seizoensopening met veel strijd, ik kon de laatste 300 meter goed terugkomen en knokken voor een goede klassering”. De Vries werd 4de, daarachter was het Michel Butter die 5de werd met een tijd van 8:19,07. Stoltenborg werd 14e in 8:40,71.