Ummels en De Vries vieren nationale medailles met persoonlijke records

11 June

Elite & High Potentials

Posted by:

HENGELO/LEIDEN/WAGENINGEN - Dit weekend stond in het teken van drie wedstijden. Vrijdag liep een aantal atleten tijdens het Tartlétos Loopgala in Wageningen, zaterdag stond de befaamde Gouden Spike in Leiden (tevens de Nederlandse kampioenschappen 10.000m) op het programma en zondag werd er gelopen tijdens de FBK Games in Hengelo. Met twee nationale medailles én een Europese juniorenlimiet is het weekend zeer succesvol te noemen.

Lobles loopt tweede limiet voor de Europese kampioenschappen junioren
Djoao Lobles mocht in Hengelo deelnemen aan de nationale 400m race tijdens de befaamde Fanny Blankers Koen games. Eerder dit seizoen liet hij al zien over aardig wat snelheid te beschikken, door maar nipt boven de EK junioren limiet te lopen van 47.50 in een tijd van 47.51. In goede omstandigheden en in een sterk deelnemersveld, liep hij nu onder de limiet in een prachtige tijd van 47.48. Daarmee heeft hij, naast de 800m, zijn tweede limiet op zak. De A-junior laat hiermee een mooie progressie zien.

Ummels verpulvert persoonlijk record en snelt naar het zilver tijdens NK 10.000m
Het waren zware omstandigheden in Leiden, er waaide een stevige wind, waardoor verschillende onderdelen afgelast werden. Maar Bo Ummels had daar geen last van tijdens de 10.000m. Ze liep de hele race in de kopgroep, die wegging op de limiet voor het EK onder 23, Deze staat op 34:00 minuten. “Ik ben erg tevreden met de race. De eerste 5000m kon ik redelijk ontspannen mee met de haas en de achtervolgende groep. Hierna merkte ik dat het tempo net iets te hard ging en heb ik me laten terugzakken.” Op dat punt liep ze op een derde plaats. Omdat ze het tempo wat liet terugzakken, kon ze de focus herpakken op dames voor haar. Dit betrof de terugvallende Diane van Es, die op dat moment op een zilveren positie liep. Hierdoor kon ze het tempo hoog houden. “Helaas was Jasmijn Lau (winnares) net te sterk voor mij, waardoor de tweede plek het hoogst haalbare was. Maar ik ben zeer tevreden met mijn persoonlijke record en zilveren medaille”, aldus een tevreden Ummels. Ze liep naar een tijd van 33:42 minuten.

De Vries loopt met nieuw persoonlijk record naar het brons
Om 20:40 klonk het startschot van het NK 10.000m voor de mannen, en TDR was goed vertegenwoordigd met deelname van Edwin de Vries en Michel Butter.

Er deden veel Nederlanders mee die kans konden maken op een medaille, niks was van te voren beslist. Het was De Vries die met een mooie gelijkmatige race het brons wist te veroveren in een nieuw persoonlijk record van 29:35. Hij kwam daarmee nog erg dicht in de buurt van het zilver. “Mijn doel was om een medaille te veroveren, ik beschouwde het als een mooie uitdaging gezien het sterke deelnemersveld. Er deden jongens mee die al eens eerder onder de 29:00 minuten hebben gelopen of net erboven”, aldus De Vries. Het waren pittige omstandigheden met de zware wind, maar De Vries wist zijn race goed in te delen. “Ik ben heel tevreden met de manier waarop ik deze wedstrijd op een gelijkmatige manier heb gelopen en dit geeft veel zelfvertrouwen voor de komende wedstrijden”, aldus een tevreden De Vries. Over twee weken staat hij aan de start tijdens de befaamde Trackmeetings in Utrecht, waar hij een 3000m loopt.

Butter liep een zwaar bevochten race, en finishte in 30:21 als 8e Nederlander.

Britt Ummels derde in A-race 800m Gouden Spike, veel deelname bij mannen series
Tijdens het hoofdprogramma mocht Ummels uitkomen op de 800m. In een internationaal deelnemersveld wist zij een mooie derde positie te bemachtigen in een tijd van 2:05.14. “Ik opende hard en liep voorin de eerste 200m, maar werd op 250m afgesneden door een concurrente. Ik stapte daardoor bijna uit de baan en moest wat tempo minderen, waardoor ik ingesloten raakte. Maar met een goede laatste 150m wist ik nog een aantal dames in te halen en naar een derde positie te snellen”, aldus Ummels. De wedstrijd werd gewonnen door Lovisa Lindh in 2:03.92.

Even later mochten drie TDR mannen deelnemen aan het hoofdprogramma 800m. Er werd hard geopend en Ryan Clarke liep alert mee voorin. Het hoge aanvangstempo in combinatie met de harde wind maakte het dat het tempo wat terugviel in de tweede ronde. Clarke wist echter zijn positie goed te behouden en finishte in 1:52.06 als vierde. Hij zat daarmee maar kort achter de winnaar Charles Simotwo, die een PR heeft staan van 1:46.20. Hij won in 1:50.20.

Joeri Slagter had een wat zwaardere race en voelde de gevolgen van de snelle eerste ronde. Hij finishte als achtste in 1:56.14. Hetzelfde gold voor Thomas Lewis, die als 10e de finish passeerde in een tijd van 2:00.44

In het voorprogramma deden veel mannen van TDR mee in drie series over 800m. In serie B gingen Noah Baltus, Twan Pormes en Brian Versluis van start. Baltus wist zijn serie te winnen, nipt boven zijn PR, in een moedig gelopen race. Na 400m nam hij de kop over, om als boksend tegen de wind in zijn positie niet meer af te staan. Hij finishte in een tijd van 1:54.95. Pormes liep naar een 7e positie in 1.58.93. Versluis had een zware race, en finishte als 8e in 2:00.03.

Timo Stegink wist in serie C maar net boven zijn PR te finishen in 1:57.90 en kwam als 4e over de finish.

Mooie prestaties tijdens het Tartlétos Loopgala in Wageningen
Het was een regenachtige avond in Wageningen, maar bij de aanvang van de 5000m series, was het droog. Het bleek dus een perfecte avond om een 5000m te lopen.

Namens TDR stonden Sten Stoltenborg, Mariska Poel, Eline Runderkamp en Noa Zoon aan de start.

Het is Stoltenborg die maar nipt boven zijn PR weet te finishen in een mooie tijd van 14:55. De toekomstige marathonloper laat daarmee zien over een constant niveau te beschikken.

Poel weet een mooi PR te lopen, door ruim onder de 18 minuten te finishen in een tijd van 17:52.11. Niet ver daarachter komt Eline Runderkamp over de streep in 18:39.49, gevolgd door Noa Zoon in 19.59.