Drie limieten tijdens Next Generation Athletics

18 June

Elite & High Potentials

Posted by:

NIJMEGEN – De Next Generation Athletics is zoals elk jaar een belangrijke wedstrijd voor de TDR-atleten. Sterk bezette series en een sfeervol publiek leveren elk jaar weer een hoop limieten op voor internationale toernooien. Deze zomer vinden de Europese kampioenschappen onder de 20 (Borås) en 23 jaar (Gävle) in Zweden plaats. Er werden maar liefst 3 limieten en 6 PR’s gelopen door de TDR-atleten.

Limieten voor Anderiessen en Baltus
Aan de start van de A-serie stond Bram Anderiessen, voor het eerst dat Anderiessen in zo’n sterk veld mocht lopen, met toplopers die weg gingen op 3’34” tempo. In zo’n race is het aanhaken en het laatste stuk alles geven, want voor Anderiessen stond kwalificatie voor het Europees kampioenschap onder 23 jaar op het spel. Een tijd onder de 3’43”00 is voldoende. De atletenhuisbewoner liep een uitstekende race, bleef kalm onder het hoge tempo en schoof goed door in het veld. Met nog een ronde te gaan leek het een sub 3’40”00 te worden en versnelde Anderiessen, maar de laatste 150 meter kwam hij de man met de hamer tegen. Anderiessen finishte in een tijd van 3’41”62 goed voor een 7de plek op de Europese ranglijst onder 23 jaar. Hij evenaart hiermee zijn PR en mag van 11 tot en met 14 juli uitkomen op het EK in Gävle.

Een kwartier eerder waren het Noah Baltus en Mahadi Abdi Ali die het startschot te horen kregen. Beide mannen liepen een hele sterke race, Abdi Ali liet zich wat meer van voren gelden terwijl Baltus een meer bekeken race liep. De Limburger Abdi Ali deed goed mee voor de winst van zijn race en finisht als 5de in een nieuw PR van 3’43”82. Teamgenoot Baltus, nog maar B-junior, bleef in het kielzog van zijn tegenstanders en gaf het laatste rechte stuk nog even alles en dit resulteerde in een tijd van 3’47”47 net 3 honderste onder de limiet voor het EK onder 20 jaar. Baltus staat momenteel 21e op de Europese ranglijst onder 20 jaar en is daarmee ook 3de op de Nederlandse aller tijden ranglijst voor B-junioren.

“Ik had na de finish geen idee wat ik had gelopen, pas na een paar minuten kwamen er twee begeleiders naar me toe en feliciteerden mij met het behalen van de limiet. Ik kon het niet geloven”, aldus de reactie van Baltus na zijn wedstrijd.

Baltus is pas zeker van deelname aan het EK wanneer hij in de top 3 finisht op de NK junioren op de 1500 meter, omdat er maar liefst vier junioren onder de limiet hebben gelopen en er maar drie atleten worden uitgezonden.

In de voorgaande races over 1500 meter liepen Thomas Lewis, 3’53”03, en Jurjen Polderman, 3’53”33, een goede race, wat voor Lewis een PR betekende. Koen Grandiek bleef steken op 4’08”39.

Lobles vijde op de Europese ranglijst
De mannen 800 meter A-race beloofde een groot spektakel, gezien het deelnemersveld. Djoao Lobles en Ryan Clarke liepen beiden dit seizoen al eens onder de magische grens van 1’50” en mochten starten in de A-race. Lobles startte hard om midden in de groep te lopen en te kunnen strijden met de tegenstanders. Na 500 meter versnelde de atleet van Noordkop met de groep mee en liep een sterke laatste 100 meter, wat een PR opleverde van een seconde, 1’48”58. Met deze tijd loopt Lobles nogmaals onder de limiet voor het EK onder 20 en staat hiermee momenteel 5de op de Europese ranglijst. Lobles is goed in vorm richting het EK in Borås van 18 tot en met 21 juli. Clarke liet nogmaals een goede steady race zien en scherpt zijn PR aan met 2 honderdste naar 1’49”75.

In de B-race van de 800 meter waren het Brian Versluis (1’53”03), Joeri Slagter (1’53”73) en Twan Pormes (1’54”60) die aan de start stonden. De mannen mochten het vuur aan elkaars schenen leggen, maar dit resulteerde niet in de gewenste tijden.

Bij de vrouwen was het Britt Ummels die al een super seizoen draait op de 800 meter. Het doel was om nog harder te gaan dan de 2’03” gelopen in Oordegem. Ummels startte net als Lobles de eerste 200 hard en bevond zich midden in de groep. Na een laatste versnelling leek het erop dat Ummels derde zou worden maar ze werd net voorbij gesprint en finishte als 4de in een respectabele tijd van 2’04”14. “Ik ben blij met mijn constante niveau en nu op naar een harde 1500 meter”, aldus een tevreden Ummels.

Voor AKU-atleet Lotte Krause was het haar tweede steeplechase van het seizoen. Ze liet al eerder dit seizoen zien dat ze stappen maakt in de juiste richting en dit resulteerde dan ook in een hele sterke race. De haas ging op het juiste tempo weg en Krause liep met de kopgroep een constante wedstrijd en kon langzaam steeds meer in het veld naar voren schuiven. Dit resulteerde uiteindelijk in een 2e plek en een enorm PR van 8 seconde: 10’11”92.