Anderiessen mist finale, zusjes Ummels op dreef

15 July

Elite & High Potentials

Posted by:

GÄVLE/UTRECHT – Afgelopen weekend stond in het teken van de Europese kampioenschappen onder 23 jaar waar Bram Anderiessen namens TDR een goed resultaat wilde neerzetten. Daarnaast werd het baanseizoen door de meeste atleten hervat na een trainingsblok. Velen lieten zien klaar te zijn voor het tweede deel van het seizoen.

 

Anderiessen mist finale Europese Kampioenschappen onder 23 jaar

Bram Anderiessen mocht afgelopen weekend afreizen naar Gävle, Zweden, om daar als een van de jongste deelnemers zijn debuut te maken bij het EK onder 23 jaar op de 1500m. Na een niet optimale voorbereiding door een stressreactie, liet Anderiessen de laatste weken weer progressie zien in training. Zijn doel was om de finale te halen en van daaruit zou alles mogelijk zijn. Anderiessen liep een hele alerte race, maar miste net de finale door als 7e te finishen in zijn serie in een tijd van 3:49.14. “Ik was goed weg en liep lekker alert voorin mee, zodat ik niet ingesloten zou raken. De race zelf was heel rommelig, met veel tempo-wisselingen. De groep zat erg dichtbij elkaar en er viel zelfs iemand naast me”, aldus Anderiessen. Het tempo was relatief traag en pas de laatste 500m ging het gas erop. Anderiessen reageerde alert op deze versnelling en bij het ingaan van de laatste ronde liep hij op positie 5/6. “Bij de laatste 200m ontstond er een klein gat met de kopgroep, maar aan het eind wist ik hier een klein beetje op in te lopen. Helaas was het net niet voldoende voor de finale. Omdat er in deze serie zo langzaam werd gelopen, konden de atleten uit de volgende serie er gemakkelijk onder duiken om zo een kwalificatie op te eisen. Over twee jaar heb ik nog een kans, en dan gaan we voor die medaille.” Anderiessen zal zich nu verder voorbereiden op de komende wedstrijden met onder andere de NK atletiek in Den Haag.

Twee podiumplekken tijdens de 800m mannen eliterace in Utrecht

De vierde editie van de trackmeetings in Utrecht werd gekenmerkt door een mannelijke eliterace over 800m, waar alleen atleten mochten starten die een PR hebben staan van 1:55.00 of harder. In deze race stonden er drie mannen van TDR aan de start, namelijk Mahadi Abdi Ali, Joeri Slagter en Brian Versluis. Abdi Ali liep na twee jaar afwezigheid op deze afstand, weer voor het eerst een 800m en dit deed hij zeer verdienstelijk door de race te winnen met een ferme eindsprint en een tijd van 1:52.77. “Na een goed trainingsblok was dit een perfect moment om een 800m te lopen. Deze afstand was weer even wennen, omdat het relatief kort voor mij is”, aldus Abdi Ali. Aan het begin van de avond was er sprake van een stevige wind op de baan. “Daardoor kwamen we de eerste ronde iets te langzaam door. Met nog 300m te gaan pakte ik de kop en stond deze niet meer af. Ik ben heel blij dat ik deze race aanvallend heb kunnen benaderen, dit geeft veel vertrouwen voor de aankomende races”, aldus een tevreden Abdi Ali.

Niet ver daarachter is het Slagter die de derde plek op het podium in beslag neemt, in een tijd van 1:52.84. Versluis komt als 6e over de streep in een tijd van 1:54.54. 

Een serie later start Twan Pormes en weet door een goede eindsprint derde te worden in zijn serie met 1:57.36.

 

Winst voor Chapple op debuut 1500m, Ummels verpulvert persoonlijk record

Niet veel later was het tijd voor maar liefst negen 1500m series. In de eerste serie mochten Samuel Chapple, Duncan Steenbakker en Koen Grandiek van start. Chapple maakte zijn debuut op de 1500m outdoor en na een jaar afwezigheid door een blessure, stond hij aan de start van zijn tweede wedstijd van dit jaar. De race werd gekenmerkt door een groep atleten die vlak bij elkaar bleef lopen, maar het was Chapple die na twee rondes de kop overnam. De laatste 200m kwam er een concurrent over hem heen, maar hij reageerde daar scherp op door een snelle eindsprint in te zetten. Hij finisht in een tijd van 3:58.87, goed voor de winst. Niet ver daarachter finisht Steenbakker als vierde in een tijd net boven de 4 minuten grens, 4:00.27. Grandiek had een iets mindere wedstrijd en finisht in een tijd van 4:16.42 als veertiende. 

 

In de tweede serie is het Britt Ummels die aan de start staat. In een serie met alleen maar mannen, weet ze goed stand te houden. Bij het startschot weet ze zich in de kopgroep te nestelen en zo het tempo te volgen. Ze weet haar PR te verpulveren met 3 seconden tot 4:10.58 en finisht daarmee op een vijfde plek in haar serie. “Met dit resultaat ben ik echt heel blij. Van te voren had ik mij als doel gesteld om goed te anticiperen op mijn concurrenten en mij vast te bijten in een goed tempo. Mijn focus kon ik goed behouden en ik zag bij het ingaan van de laatste ronde dat ik met een snelle ronde wellicht de 4:10 grens kon doorbreken, maar dat was net een kleine stap te ver. Heel erg tevreden met deze tijd en de manier van lopen”, aldus Ummels. Over een week staat ze aan de start van de KBC Nacht in Heusden.

Een serie later is het Lotte Krause die aan de start staat. Door een pijntje de afgelopen weken en een kleine achterstand in training wist ze van te voren dat een verbetering van haar PR er wellicht niet in zat. Ze weet haar wedstrijd desondanks goed in te delen en finisht in een tijd van 4:23.75.

In serie 6 is het Mariska Poel die een tijd loopt van 4:48.91, niet ver verwijderd van haar persoonlijk record. 

 

Bo Ummels is op dreef, forse verbetering van haar persoonlijke record

Na de uitstekende verbetering van haar PR op de 5000m van vorige week, die ze volbracht in een tijd van 15:54, stond Bo Ummels vandaag aan de start van de 3000m in de hoop om rond een tijd van 9:10 te finishen. In serie 2 ging ze van start en deze wist ze bijna te winnen. Ze werd tweede in een tijd van 9:07.59. “Ik zat in een perfecte serie, het tempo werd mooi aangevoerd op rondetijden van 73/74 seconden. Ik kon goed het zicht houden op de kopgroep en hield deze steeds in de gaten. Geleidelijk kon ik me meer naar voren werken en de laatste kilometer kon ik nog versnellen. De laatste 100m wist ik nog twee concurrenten voorbij te sprinten. Ik ben erg tevreden met deze wedstrijd en tijd”, aldus Ummels. Ook zij maakt zich op voor de KBC Nacht in Heusden aankomende zaterdag.