Britt Ummels grijpt de dubbel tijdens NK Atletiek

30 July

Elite & High Potentials

Posted by:

DEN HAAG - Dit weekend stond in het teken van één van de belangrijkste wedstrijden van het baanseizoen, namelijk de NK atletiek in Den Haag. Verspreid over drie dagen werden de verschillende disciplines afgewerkt; namens TDR kwamen er atleten in actie op de 800m, 1500m, 3000m steeple en de 5000m. Met 4 medailles en 10 finaleplaatsen mag het een succesvol weekend genoemd worden!

Vrijdag: finaleplaatsen 800m voor Ummels en Baltus, vijfde plek voor Krause op 3000m steeple

Op een zeer warme dag stond er voor TDR als eerste de 800 meter mannen op het programma. Verspreid over 3 series gingen Brian Versluis, Twan Pormes, Noah Baltus, Ryan Clarke, Joeri Slagter en Samuel Chapple de strijd met de concurrenten aan voor één van de acht finaleplaatsen (top 2 automatische kwalificatie, 2 tijdsnelsten). In serie 2 bestond de helft uit TDR-atleten. Na een relatief rustige eerste ronde was het al snel duidelijk dat het op een eindsprint ging aankomen. Baltus beschikte in de laatste 50m over de snelste benen en mag zich na deze seriewinst gaan klaarmaken voor de finale op zaterdag (1:52.22). Kort erna komt Clarke (1:52.35) als derde over de streep, maar dit is net niet genoeg voor kwalificatie als tijdsnelste. Slagter (1:52.37) en Chapple (1:52.77) komen als vierde en vijfde over de streep, en komen net als Versluis (serie 1, (1:54.95) en Pormes (serie 3, 1:55.26) tekort voor een plek in de finale.

Gelijk na de mannen mag Britt Ummels zich klaar gaan maken voor haar serie 800m. Zaak was vooral om zo zuinig mogelijk de finale te behalen, aangezien een dag later ook de 1500m op het programma staat. Na een rustige eerste ronde waarin ze alert mee voorin loopt, neemt ze de laatste 200m de kop om zeker te zijn van de automatische kwalificatie. Ze wint haar serie (2:12.14) en mag zich ook gaan klaarmaken voor de finale op zaterdag.

Als gevolg van de hitte waren de finales 3000m steeple verplaatst naar later op de avond, zodoende mocht Lotte Krause rond 21:00 uur een gooi doen naar de medailles. Het is dan ook Krause die de eerste kilometer voor haar rekening neemt. Er worden solide rondes op 10 minuten rond tempo afgewerkt, waarna Irene van der Reijken besluit de kop over te nemen en te versnellen. Er ontstaat gelijk een gat, en erachter vormt een groepje die strijdt om het zilver en brons. Het kopwerk lijkt zijn tol te hebben geëist en naarmate de wedstrijd vordert moet Krause steeds meer toegeven op haar concurrentes en komt uiteindelijk teleurgesteld als vijfde over de streep in 10:33,33.

Zaterdag: goud Britt Ummels op 800m & zilver Bo Ummels op 5000m

Met drie finales op zaterdag bleek het een spannende dag te worden voor TDR. Als eerste onderdeel stond de 1500m op het programma. Bij de mannen waren per toeval Bram Anderiessen, Mahadi Abdi Ali, Samuel Chapple, Jurjen Polderman en Luuk Wagenaar allemaal in de tweede serie geplaatst. De groep bleef lang bij elkaar en het is vooral Wagenaar die veel kopwerk levert. Anderiessen (3:49,55) en Abdi Ali (3:49,76) lopen alert mee voorin en met een versnelling op de laatste 100m weten zij zich allebei automatisch te kwalificeren voor de finale op zondag. Daarachter wordt het nog spannend: Chapple en Wagenaar geven nog alles, waarna het Chapple (3:53,38) is die als tijdsnelste nog een finaleplaats weet te bemachtigen. Wagenaar (3:53,71) komt helaas net te kort, net als Polderman (3:55,83), die niet ver erachter als negende de finish passeert.

Ook Krause (4:32,47) en Britt Ummels (4:34,67) weten zich op de 1500m beide automatisch te kwalificeren voor de finale op zondag.

Een paar uur later staat Ummels alweer aan de start voor de finale van de 800m. Als regerend Nederlands kampioene is ze getergd om de titel nog een jaar te mogen dragen. Na een relatief rustige eerste 350 meter is het dan ook Ummels die het tempo omhoog gooit. De 200m tussen 400-600m legt ze af onder de 30 seconden, waarna alleen nog Marissa Damink kan volgen. Met nog 100m te gaan zit Damink haar op de hielen, maar Ummels geeft niet op en met een laatste krachtsinspanning komt ze als eerste over de finish in een tijd van 2:06,54! “Ik ben heel blij dat ik mijn titel heb kunnen prolongeren! De laatste 100m waren heel spannend, want de winst was nog niet veilig. Ik bleef door versnellen en had het gevoel door mijn benen te zakken, maar gelukkig was het genoeg voor de overwinning!”, aldus een opgelaten Ummels.

Gelijk erna mag Baltus laten zien wat hij in huis heeft tijdens zijn finale 800m. Het lijkt een klassieke boemelrace te worden na een eerste 400m in 59 seconden. Niemand leek kopwerk te willen doen, waardoor Baltus besluit een versnelling te plaatsen. Hij loopt tot de laatste 200m nog op kop, waarna een aantal mannen met meer ervaring over hem heen komen. Baltus weet zich nog sterk te houden en komt als vijfde over de streep in een tijd van 1:55,37, wat een erg sterk resultaat is voor de B-junior!

De volgende finale vindt gelijk erna plaats, maar dan voor Bo Ummels op de 5000m. Ook Ummels was gebrand op het behalen van een medaille. De eerste kilometer ging in een relatief rustig tempo van 3:30/km. Het was vooral Diane van Es die veel kopwerk doet, gevolgd door Ummels op een tweede plek. Het tempo ging gestaag iets omhoog, maar niet hoog genoeg, zodat er een grote groep lang bij elkaar bleef. Tot ongeveer 1500m voor het einde vindt er een struikelpartij plaats, waardoor er wat onrust ontstond. Dit was voor Ummels het moment om een versnelling te plaatsen. Tot 600m voor het einde kan alleen Irene van der Reijken volgen, waarna zij een harde versnelling plaatst. Ummels heeft moeite met volgen, maar kan nog wel de tweede plaats veilig stellen en komt over de finish in een tijd van 16:36,47. “Allereerst baalde ik wel, vooral omdat ik me niet aan het raceplan heb gehouden wat inhield dat ik de wedstrijd hard zou maken rond het 2400m punt. Wellicht had ik het Irene daardoor moeilijker kunnen maken, maar er stond sowieso geen maat op haar vandaag. Hierdoor ben ik toch erg blij met mijn zilveren medaille!”, aldus Ummels.

Het laatste onderdeel van de dag is de 5000m voor de mannen. In een sterk deelnemersveld mag Edwin de Vries laten zien wat hij in huis heeft. Al gauw lijkt het een snelle wedstrijd te worden. Mike Foppen maakt zich los van de andere deelnemers, en het is De Vries die alert in de achtervolgende groep meeloopt. Een paar rondes voor het einde plaatst De Vries een versnelling, waardoor er een aantal concurrenten afvalt. Er komt nog een aantal mannen over hem heen, maar De Vries houdt zich staande en komt als zesde over de finish in een tijd van 14:17,96, wat een sterke prestatie betekent voor de marathonloper!

Zondag: goud Ummels + brons Abdi Ali op 1500m

De laatste dag van het NK beloofde nog een spannende te worden voor TDR met twee finales op de 1500m. Als eerste waren de mannen aan de beurt. De eerste ronde verliep relatief rustig, waardoor het vooral zaak was om niet ingesloten te raken. Geleidelijk werd het tempo opgevoerd. Het is vooral Benjamin de Haan die veel kopwerk levert, Abdi Ali schuift alert steeds meer op naar voren en ook Anderiessen bevindt zich op een goede positie, Chapple loopt wat meer in de achterhoede. Met nog één ronde te gaan zat Abdi Ali in een vierde positie en werkte hij zich steeds meer naar voren. In de laatste 200m zat hij op volle sprintsnelheid en op koers voor een gouden medaille. Het is Valentijn Weinans die voor hem loopt en de laatste 100m wordt hij ingehaald door Richard Douma, maar de bronzen medaille is een zekerheid voor Abdi Ali (3:52,71), die een zeer sterke wedstrijd liep! “Ik wist dat ik in vorm was om iets moois te laten zien. Tijdens de wedstrijd was ik heel scherp en kon ik goed anticiperen. Ik ben erg tevreden over de race en mijn bronzen medaille, wetende dat ik alles had gegeven!”, aldus Abdi Ali. Niet ver daarachter komt Anderiessen over de finish in een tijd van 3:54,04, die de laatste 200m net iets te kort kwam om mee te strijden voor het podium. Als 10e weet Chapple de finish te bereiken in een tijd van 3:56,17, die hiermee sterk presteert en laat zien weer terug te zijn na een lange periode van blessure en revalidatie.

Bij de 1500m vrouwen is het Britt Ummels die voor een grote verrassing zorgt. Na een gouden medaille 800m was ze erop gebrand alles er nog uit te halen voor een mooie prestatie op de 1500m. Maureen Koster laat er geen gras over groeien na een eerste 400m in 64 seconden en het is alleen Ummels die kan volgen. Een aantal meter erachter volgen Jip Vastenburg en Krause. Koster bleef het tempo hard maken, maar het was duidelijk dat Ummels niet wilde lossen. Tot de laatste 100m zat ze vlak achter Koster, waarna ze met een forse eindsprint de volgende gouden medaille in ontvangst mocht nemen (4:11,47)! Een mijlpaal voor Ummels, omdat ze nu dubbele winst heeft op zowel de 800m en 1500m. “De winst op de 1500m voelt voor mij nog heel onwerkelijk. Door de race goed te visualiseren van te voren en een duidelijk strijdplan te hebben, wist ik mij goed te kunnen focussen op het tempo van Maureen. Dat ik er dan bij kan blijven en de winst kan beslissen op de laatste 100m, voelt waanzinnig!”, aldus een opgetogen Ummels. Daarachter werd het nog spannend; Krause zat in duel met Vastenburg voor de bronzen medaille. Tot de laatste 250 meter kon Krause goed volgen, maar moest toen lossen. Uiteindelijk finisht ze in een sterke vierde plek (4:19,08)! “Na een iets mindere wedstrijd op vrijdag, kon ik mij goed herpakken op de 1500m. Ik kon Jip de hele tijd goed volgen, maar moest haar alleen de laatste 250 meter laten gaan”, aldus een tevreden Krause.