Marathonloper Edwin de Vries; Ik stop op mijn hoogtepunt

09 October

Elite & High Potentials

Posted by:

Hij kan het bijna niet geloven, wat een prestatie! Wanneer Edwin de Vries als snelste Nederlander over de finish komt in de Berlijn Marathon ziet hij een tijd op de klok van 2:13,38. Een persoonlijk record (PR) van bijna 4 minuten. Zijn oude record stond op 2:17,22, gelopen tijdens de Amsterdam Marathon van 2018. De prestatie in Berlijn is bijzonder snel en dus behoort De Vries nu tot de absolute Nederlandse top op de marathon. Wat zijn prestatie uitonderlijk maakt is dat dit niet alleen de snelste marathon is van De Vries maar het is ook direct zijn laatste. Stoppen op het hoogtepunt noemt hij het zelf.

Hoe is jouw Berlijn marathon verlopen van start tot finish?

Start
“Het was superdruk aan de start, ik stond op de derde rij. Toen we van start gingen dacht ik direct wat gaat dit langzaam. Er liep een groep voor mij die weg ging op de Olympische limiet en dan is het wel verleidelijk om hierin mee te starten aangezien ze maar een paar seconden per kilometer harder lopen. Maar je verstand zegt dan toch niet doen, versnel maar het tweede deel van de Marathon.”

10km
“Al snel vond ik het juiste tempo in de juiste groep. Ik koos een plek achter in deze groep en dan probeer je gewoon zo ontspannen mogelijk door te komen. De groep was groot en we hadden een eigen haas, deze viel alleen al naar 6km uit wat niet de bedoeling was, omdat hij was aangesteld tot 21km.”

20km
“De haas was uit de wedstrijd dus spraken we in de groep af om kop over kop te gaan lopen en elke kilometer af te wisselen. Uiteindelijk zag je dat er maar drie man echt op kop draaiden en de rest, mijzelf inbegrepen, ging gewoon achterin hangen. Het ging immers ook hard zat en mocht het nu iets langzamer gaan, dan vond ik dit in deze fase van de race ook geen probleem.” 

30km 
“Door het gedoe met de haas en omdat de groep dan toch niet optimaal samenwerkt verloren we uiteindelijk toch iets op ons schema. Halverwege kwamen we exact 1:07 door. De kilometers hierna dacht ik nog: ‘Ik voel mij eigenlijk bestel wel goed, maar laat ik maar rustig aan doen, het is nog ver.” 

40km
“Na 32km dacht ik opnieuw: ‘Ik voel mij nog steeds goed, laat ik mij er maar eens mee gaan bemoeien.’ Ben toen op kop gaan lopen. Toen keek ik achterom, ik had de groep al een beetje aan gort gelopen en er waren al wat mannen afgevallen. Ik dacht: ‘Nog niet echt gaan nu, nog even inhouden.’ Na 36km kwam er een aanval van een andere loper. Ik ging met hem mee, zo hebben we strijdend tot de finish samengelopen.”

Finish
“Aankomend bij de finish wilde ik wel graag de snelste man zijn uit mijn groep en ben toen snoeihard gaan sprinten om mijn tegenstander los te krijgen, wat ook lukte. Ik eindigde in een tijd van 2:13,38 een supersnelle tijd.”

Waarom is dit je laatste marathon?
“Dit is mijn laatste race, omdat ik samen met mijn broer een online marketingbureau heb wat ook een passie voor mij is en waar ik veel tijd aan kwijt ben. Voor mij werd duidelijk dat ik meer zou moeten rusten als ik nog meer progressie wilde boeken in het hardlopen. Hier zat de rek nog in. Dit zou betekenen dat ik zou moeten stoppen met mijn andere passie: ‘Online marketing.’ Dit zag ik niet zitten. Hier haal ik namelijk ook heel veel energie en voldoening uit en hier zie ik ook een toekomst in.”

Kan je nu eigenlijk nog wel stoppen nu je zo hard gelopen hebt?
“Ja tuurlijk, iedereen kan stoppen, op elk moment wanneer je dit zelf wilt. Een progressie van bijna 4 minuten ga ik nooit meer maken, dus in dat opzicht stop ik wel op mijn hoogtepunt. Stel dat ik was doorgegaan, op een ander moment dat je dan wilt stoppen dan kan je jezelf opnieuw dezelfde vraag stellen of je wel moet stoppen. Dat blijf je houden.”

Hoe heb je je optimaal kunnen voorbereiden op je laatste race?
“Ik heb alles kunnen doen wat ik wilde. Ik ben 3,5 week naar Sankt Mortitz geweest om op hoogte te trainen. Ik ben daarvoor nog naar Kenia geweest en naar Portugal. Heb zelfs nog een baanseizoen gedraaid, alles om me zo optimaal te kunnen voorbereiden op mijn laatste Marathon. De laatste fase in Sankt Moritz merkte ik dat ik echt stappen aan het maken was, dat ik heel hard vooruitging.” 

Gaat deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar je niet in verleiding brengen?
“Zie ik niet snel gebeuren. Ik moet dan nog 2 minuten van mijn PR lopen of een top 10 klassering neerzetten op een Major Marathon. Ik was nu 20ste, dus dan moet je nog een flinke stap maken qua niveau. De kans is dus klein dat ik de Olympische Spelen zou halen.”

Heb je na 30km niet gedacht, ach 2:15 is ook goed, ik ga toch stoppen.
“Naja na 30km wordt het inderdaad heel zwaar, het lijkt wel alsof je lood in je benen hebt. Toch ben ik in de race alleen maar bezig geweest met zo hard mogelijk lopen, ik had ook geen horloge om. Je bent bezig om zoveel mogelijk mensen in te halen. Ik begon op plek 65 en eindigde uiteindelijk op plek 20. De kilometers vlogen voorbij en ik zat goed in de flow. Met 2:14 of 2:15 was ik ook blij geweest maar ik wilde alles eruit lopen wat er nog in zit, het is toch de ‘pensioens-tijd’ die je achter je naam zet, die je wil zo scherp mogelijk neerzetten.”

Heb je het gevoel dat je gestopt bent op je hoogtepunt? Dat je carrière compleet is?
“Ja ik denk wel dat ik gestopt ben op mijn hoogtepunt. Ik heb ooit gezegd in het blad Runnersworld, als ik ooit 2:13 loop, dat zou echt geweldig zijn. Laat ik dat nu net gelopen hebben in mijn laatste marathon. Als je dat dan bereikt dan vind ik dit ook een voorbeeld van een geslaagde carrière.”

Hoe is het leven nu, na de sport?
“Ik ben nu wat vrijer in de dingen die ik doe. Waar ik eerst nee tegen moest zeggen hoef ik nu niet eens over na te denken. Toch denk ik dat als je een goede ondernemer wilt worden dat je ook bepaalde keuzes moet maken, een zekere levensstijl moet nastreven. Topsport gaat dus gewoon door maar dan op een andere manier. Misschien dat ik wat later naar bed ga, maar ik blij wel gewoon sporten en hardlopen. Dit is ook goed voor mijn focus en concentratie, zo blijf ik fit.”

Wat heeft jouw carrière je het meeste gebracht?
“Ten eerste een mooie vriendengroep, daarnaast dat je met hard werken heel ver kunt komen. Ik ben ook op hele mooie plekken op de wereld geweest, mooie momenten meegemaakt. Ik zal ook nooit al die prachtige races vergeten.”

 

Palmares

Prestaties op NK’s:

- 2011: 1e Nederlands Kampioenschap junioren 10km op de weg

- 2011: 2e Nederlands Kampioenschap junioren Cross

- 2011: 3e Nederlands Kampioenschap junioren 5000m

- 2013: 3e Nederlands Kampioenschap senioren 3000m indoor

- 2014: 3e Nederlands Kampioenschap senioren 5000m outdoor

- 2015: 3e Nederlands Kampioenschap senioren 3000m indoor

- 2017: 2e Nederlands Kampioenschap Lange Cross

- 2017: 2e Nederlands Kampioenschap Marathon (debuut: 2.19.36)

- 2018: 2e Nederlands Kampioenschap 10km op de weg

- 2018: 1e Nederlands Kampioenschap Cross

- 2018: 2e Nederlands Kampioenschap Marathon (2.17.22)

- 2019: 3e Nederlands Kampioenschap 10.000m op de baan

Marathons:

- 2017: 2e Nederlander Amsterdam Marathon (2.19.36)

- 2018: 1e Nederlander Rotterdam Marathon (2.17.46)

- 2018: 2e Nederlander Amsterdam Marathon (2.17.22)

- 2019: 1e Nederlander en 20e totaal Berlijn Marathon (2.13.38)

Toernooien en bijzondere prestaties:

2011: 55e Europees Kampioenschap cross junioren

2017: 1e Halve Marathon Haarlem

2018: 1e Benidorm Halve Marathon