Marathondebuut Ummels met super tijd en Nederlandse titel

24 October

Elite & High Potentials

Posted by:

AMSTERDAM – Voor vele is het een droom om te debuteren tijdens de Amsterdam Marathon zo ook voor twee TDR-atleten. Veel Marathon geschiedenis van TDR is geschreven in Amsterdam en zo kwam er zondag 20 oktober een nieuwe bladzijde bij. Bo Ummels en Sten Stoltenborg lieten het beste van zichtzelf zien op het moment suprême en Michel Butter fungeerde als haas als laatste voorbereiding voor de New York Marathon. 

 

NK Goud voor Ummels in droomdebuut

Al een jaar stond 20 oktober met rood omcirkeld in de kalender van Ummels. Op die datum zou ze debuteren in Amsterdam op de “magische” Marathon. Na een super tijd op de halve Marathon in Breda 1u12’38” twee weken eerder, bleek Ummels in topvorm te verkeren. Samen met haar coach Guido Hartensveld werd er een plan opgesteld om halverwege op tempo 1u16’00”/1u16’30” door te komen. Met de diensten van tempomaker Stijn de Vulder liep Ummels keurig op schema. Na 30 kilometer stapte de tempomaker uit en moest Ummels het tempo zelf zo constant mogelijk houden. Dit ging perfect tot 37 kilometer, de Marathon begon zijn tol te eisen. Ummels zette alles op alles en besefte de laatste kilometer dat ze het ging halen, dat ze zou debuteren in een super tijd. 

 

“De laatste kilometer was vooral echt genieten, het besef dat het gelukt is en het finishen in het Olympisch Stadion als eerste Nederlandse dame in 2u32’34” was echt geweldig. Een herinnering voor altijd”, aldus Ummels. Deze prestatie was goed voor een 14e tijd ooit gelopen door een Nederlandse vrouw.

 

Debuut voor Stoltenborg

Niet alleen Ummels werd deze dag omgedoopt tot marathonloopster ook Stoltenborg mag zich vanaf nu en voor altijd een marathonloper noemen. Na de trainingsstage in Sankt Moritz bleek ook Stoltenborg beter dan ooit te zijn. Na de start zat Stoltenborg meteen in het goede tempo van 3’29”-3’30” per kilometer, daaromheen vormde zich een grote groep. “Ik voelde mij heel sterk, dus het was vooral focus houden, geen energie verspillen en goed de bidons bij de drankposten pakken.” Nadat het tempo iets was ingezakt van 25 naar 30 kilometer besloot Stoltenborg zelf het tempo op te voeren, niet zonder gevolgen de Hoofddorper kwam zichzelf goed tegen de laatste 5 kilometer en verloor de tijd die hij gepakt had met de vroege versnelling. Stoltenborg wist nog goed stand te houden door het tweede deel harder te lopen dan het eerste en finisht in een mooie debuuttijd van 2u27’17”. 

“Al met al een prima debuut, ik heb veel geleerd van deze afstand en het kan nu alleen nog maar harder”, aldus een tevreden Stoltenborg.

 

Haaswerk voor Butter

Voor Butter ligt de focus over twee weken, tijdens de New York Marathon. De voorbereidingen gaan goed en haaswerk tijdens de Amsterdam Marathon leek de perfecte laatste test. Het tempo werd 30 kilometer lang gemaakt voor Frank Futselaar op tempo 2u14’, waarna Butter verder zou lopen als training waarvan 1 kilometer rustig om 1 kilometer harder op tempo 3’05” per kilometer tot het 40 kilometer punt. Butter: “Het was een geslaagde laatste lange marathonprikkel richting de New York marathon. Het is nu een kwestie van fit blijven, finetunen en taperen naar 3 november.”