Butter ziet Olympische kwalificatie de mist ingaan

05 November

Elite & High Potentials

Posted by:

NEW YORK – Zondag was het voor Michel Butter de dag van de New York Marathon. Tijdens deze marathon, dat deel uitmaakt van de “World Marathon Majors”, wilde Butter kwalificatie afdwingen voor de Olympische Spelen in Tokyo. Wat een succesvolle Marathon moest worden werd een grote lijdensweg. 

Butter was er helemaal klaar voor, naar eigen zeggen was hij net op het juiste moment in vorm. Dit kon ook coach Guido Hartensveld beamen: “Michel is in de juiste vorm op het juiste moment”, aldus Hartensveld de week voor de New York Marathon. 

Nadat het startschot klonk op “Staten Island” werd het duidelijk dat er om de klassering gestreden zou worden. Dit viel te verwachten, omdat de New York Marathon niet bekend staat om zijn snelle parcours, in plaats daarvan is de strijd onderling vele malen belangrijker. Voor Butter een mooie Marathon om een top-10 klassering te bemachtigen en daarmee ook een ticket voor de Olympische Spelen. Butter startte zelfverzekerd en bleef lang mee gaan in een compacte groep. Er was sprake van vele tempowisselingen en het tempo van 2:08 op de marathon bleek achteraf ook moordend te zijn geweest voor Butter. Na 20 kilometer op een moedige wijze overleven in de kopgroep werd Butter gelost. “Ik was “ready”, maar niet voor een New York Marathon op tempo 2:08. Ik hoopte op een schifting van de groep maar die kwam niet dus moest ik mee.” Laat Butter op een verslagen manier weten. Nadat Butter werd gelost was het een grote eenzame lijdensweg: “Uiteindelijk ben ik blijven pushen tegen de wind, maar de tank raakte helemaal op. Ik ben op waarde geklopt”, aldus Butter die met 2:25.06 ver buiten de top 10 eindigde.

De prestatie van Butter tijdens de New York Marathon is voer voor coach Hartensveld, die laat weten: “Het probleem is dat Michel te lang op 2:08 tempo heeft gelopen met een doorkomst van 45.47 op 15km. trainingstechnisch zie ik nog wel wat verbeterpunten, die ga ik samen bespreken met Michel”, aldus Hartensveld.

Voor Butter rest nu in het voorjaar nog één kans. Hij kan zich nog steeds plaatsen voor de Spelen indien hij dan onder de 2:11’30 loopt of alsnog een top-10 klassering weet te behalen in een World Major Marathon.