Degelijke races tijdens Internationale Warandeloop

26 November

Elite & High Potentials

Posted by:

TILBURG - Al jarenlang staat de Warandeloop bekend als het selectiemoment voor het EK cross. Na twee jaar Beekse Bergen, was dit jaar de Oude Warande traditiegetrouw het decor voor deze internationale cross. De wedstrijden werden gekenmerkt door een hoog niveau, aangezien kwalificatie voor het EK cross op het spel staat. Dit doel was niet anders voor de atleten van TDR, maar helaas wist niemand een ticket te bemachtigen voor het EK cross dat over twee weken plaatsvindt in Lissabon. 

 

Lange cross

Met het oog op kwalificatie voor het EK cross zijn de lange crossen bij zowel de vrouwen en mannen sterk bezet met zowel nationale als internationale deelname. Namens TDR stonden Mahadi Abdi Ali, Michel Butter en Sten Stoltenborg aan de start van de 10km lange cross. Allen hadden als doel om wedstrijdhardheid op te doen en te kijken hoe zij zich met de andere deelnemers konden meten. Het was vooral Abdi Ali die een sterke start had en gelijk in de kopgroep te vinden was. Naarmate de wedstrijd vorderde, kon hij helaas de aansluiting met de kopgroep niet meer behouden en kwam hij grotendeels alleen te lopen. "Ik had mezelf iets meer voorin verwacht. Ik liep nadat ik de aansluiting met de kopgroep verloor veel alleen en had moeite mezelf te pushen", aldus een teleurgestelde Abdi Ali. "Ik merk ook dat ik die hardheid op de lange afstand nog niet heb en zeker in zo’n veld merk je dat." Abdi Ali kwam als 24e de finish gepasseerd in een tijd van 31'23. Slechts zeven seconden achter Abdi Ali liep Butter naar een 25e plek. Butter, die slechts drie weken geleden nog de New York Marathon liep, waagde zich bij de Warandeloop alweer aan het crossgeweld. "Een shock voor het systeem, maar vooral een goede stimulus. En ik ben gewoon verliefd op de cross!", aldus Butter die de wedstrijd vooral benaderde als een goede prikkel. 

Stoltenborg, die vijf weken geleden een zeer verdienstelijk debuut maakte bij de Marathon van Amsterdam, is na een rustperiode weer aan het opbouwen in training en liep zondag naar een 53e plek in een tijd van 33'27.

 

Bij de vrouwen stonden Britt Ummels en Lotte Krause aan de start van de 8km lange cross. Ummels, die zich bij de Warandeloop aan de lange afstand waagde, kwam tot een solide 14e plek in een tijd van 29'04. "Mijn start was goed, ik kon aan het begin goed de aansluiting houden met de kopgroep. Al gauw merkte ik dat het tempo net iets te hard ging, waardoor ik me liet terugzakken. Echter kwam ik hierdoor alleen te lopen, wat soms wel moeilijk was, maar kon wel positie blijven houden", aldus een tevreden Ummels. Krause kwam als 27e over de streep in een tijd van 30'42. 

 

Korte cross: twee top 10 posities mannen

De meeste atleten van TDR waren te vinden bij de korte cross; maar liefst 9 mannen mochten op de 2400 meter laten zien wat ze waard waren. Dit deden ze zeer verdienstelijk, aangezien vijf atleten zich binnen de top 20 wisten te manifesteren. Het was Edwin Sjerps die de gehele wedstrijd in de kop te vinden was en als zesde over de finish kwam in een tijd van 6'38. "De wedstrijd ging super. Eindelijk kon ik meestrijden voor het podium, maar ik was net niet goed genoeg. Dit is het doel voor de volgende wedstrijd", aldus een tevreden Sjerps. Slechts een seconde na Sjerps kwam Ryan Clarke als achtste over de finish, die ook de gehele wedstrijd in de kopgroep te vinden was. "De wedstrijd ging goed! De eerste twee kleine rondes kwam ik makkelijk door in een goede positie. Ik kon mensen blijven inhalen, maar op het eind merkte ik dat ik nog veel over had en eerder had kunnen versnellen, wat ook te zien was in de eindsprint die ik nog had", aldus een getergde Clarke. Kort achter Clarke maakten Luuk Wagenaar (13e, 6'42), Samuel Chapple (16e, 6'43) en Joeri Slagter (20e, 6'47) de top 20 compleet. Het niveau lag erg dicht op elkaar, want slechts een aantal seconden later volgden Thomas Lewis (26e, 6'50), Brian Versluis (30e, 6'53), Twan Pormes (39e, 7'04) en Joep Welsch (41e, 7'05). 

 

Bij de vrouwen stonden Femke Been en IJke Mourits aan de start, die beide in hun proeftijd zitten bij TDR. Been liep een solide wedstrijd en kwam als 29e over de finish in een tijd van 8'36. Na een periode van blessures, maakte Mourits haar opwachting in deze nationale wedstrijd en na 8'56 kwam ze als 35e de finish gepasseerd. 

 

Junioren: Een top 10 positie mannen

Ook bij de jongens junioren A stonden er veel atleten van TDR aan de start; dit was een van de internationale wedstrijden waar EK kwalificatie op het spel stond. Met dit in het achterhoofd was het vooral Noah Baltus die voortvarend van start ging bij de 6200 meter lange cross en gelijk in de kopgroep te vinden was. Tot halverwege had hij een goede positie bij de top vijf, maar kon dit helaas niet vasthouden tot het eind. Desondanks liep hij een sterke wedstrijd door als een van de jongere atleten de finish als 9e te passeren in een tijd van 19'44. Slechts 14 seconden daarachter zet Duncan Steenbakker een sterke cross neer. De langeafstandloper laat een goede ontwikkeling zien door als 13e de finish te passeren. Degene die ook een top 20 klassering loopt is Djoao Lobles (15e, 20'17), gevolgd door Jesse Scheltema (27e, 21'09), Koen Grandiek (31e, 21'21), Tijmen Hoedjes (45e 21'57), Kick Castricum (58e, 22'23), Lars Thodé (70e, 23'23) en Elmer van Osch (72e, 23'49). 

 

Bij de meisjes junioren A weet Eline Runderkamp een solide wedstrijd te lopen en een top 20 klassering te behalen door de finish van de 4300m lange cross als 16e te passeren in een tijd van 16'46.