Nationaal 1

Posted by:

AMSTERDAM – De Amsterdamse Boscross doet vele atleten verlangen naar het baanseizoen en dat is niet onterecht, het is een van de modderigste crossen van Nederland met onder andere de beruchte modderige Ajax-heuvel. Een tiental TDR-atleten stonden aan de start, dit leverde naast winst bij de A-junioren ook 5 top 10 klasseringen op.

Winst voor Baltus

Noah Baltus liet vandaag zien het beste door de modder te kunnen lopen, door er met de winst vandoor te gaan bij de jongens junioren. Baltus had de race goed onder controle, liep mee met de kopgroep en testte de eerste ronde wat de perfecte lijn was in het parcours. Daarna wist hij waar hij zijn genadeslag zou slaan. In de tweede ronde viel de kopgroep uit elkaar. Baltus zette flink aan bij een keerpunt, wist een groot gat te slaan met de nummer twee en kon dit vergoten tot de finish. Een sterke en eerste overwinning in het crosscircuit bij de A-junioren van Baltus. “Ik voelde mij erg sterk tijdens de wedstrijd waardoor het eigenlijk best makkelijk ging, zelfs op zo een zwaar parcours! Ik ben dus zeer tevreden over deze wedstrijd”, aldus Baltus.

Djoao Lobles, de Nederlands kampioen op de 800 meter, deed ook mee aan de 6 kilometer lange cross en kwam als 14e over de streep.

Lange cross mannen

Bij de lange cross was het Mahadi Abdi Ali die favoriet was voor een podiumplek, maar mistte dit net met een 5deplek. Voor Abdi Ali was het een fysiek en mentaal zware race, tijdens de gehele race kon de atleet van Unitas zijn draai niet vinden en na een valpartij liep Abdi Ali alleen maar achter de feiten aan. “Toch ben ik blij dat ik deze ervaring heb meegenomen in de winterperiode, het was een goede prikkel”, aldus Abdi Ali. Een kleine minuut achter Abdi Ali finisht Edwin Sjerps als 7e. Sjerps die op de korte cross ook goed uit de voeten kan koos net als Thomas Lewis dit keer voor de lange cross van 9 kilometer. Lewis finisht een halve minuut achter teamgenoot Sjerps als achtste.

Korte cross mannen

De korte cross was de laatste race van de dag en daarom meteen ook de modderigste. Vijf TDR-atleten stonden aan de start. Voor de Amsterdamse Luuk Wagenaar was het een thuiswedstrijd en Wagenaar liet zien voor de winst te willen gaan. Lang liep de atleet van Phanos in de kopgroep maar hij kon dit niet tot de finish volhouden. Hij komt uiteindelijk als 7e over de finish. “Het laatste stuk verloor ik de concentratie en ging het rap achteruit. Het was wel de beste cross van dit seizoen tot nu toe, dus het wordt steeds beter”, aldus Wagenaar. Kort daarachter komt teamgenoot Ryan Clarke over de streep als 8e. Samuel Chapple en Twan Pormes eindigen respectievelijk als 14e en 16e binnen 2 seconden van elkaar. Koen Grandiek debuteert op de korte cross en finisht als 25e