Ummels oppermachtig in Soest

06 January

Elite & High Potentials

Posted by:

SOEST – Afgelopen dinsdag was het tijd voor de jaarlijkse Sylvestercross in Soest. Ook dit jaar gingen er weer atleten van het team op oudejaarsdag richting Soest om het jaar in stijl af te sluiten. Er werden verschillende topprestaties geleverd waaronder op de korte cross vrouwen waar Britt Ummels er met de winst vandoor ging en bij de junioren waar Noah Baltus en Djoao Lobles de concurrentie het niet makkelijk maakte.

Britt Ummels ploetert door het zand naar de winst

Bij de korte cross vrouwen was het Ummels die als eerste over de finish kwam. De 800 en 1500 meter specialist koos na een aantal lange crossen weer voor de korte cross, en met succes. Ummels startte op de 4de positie en wist ongeveer na 400 meter de koppositie over te nemen. In het zand werd Ummels voorbijgesneld door Herzog en wist ze zich vast te bijten. In het bos nam Ummels de koppositie weer over en snelde solo door naar de finish. “Ik voelde me sterk en ik ben heel blij met deze winst!”, aldus een tevreden Ummels. Achter Ummels was het Lotte Krause die een knappe top 10 prestatie leverde, ze werd 9e.

Samuel Chapple is de chaos de baas tijdens de korte cross 

Tijdens de korte cross mannen stonden er maar liefst 7 atleten aan de start. Chapple laat zien het crossen onderhand goed onder de knie te krijgen. De 800 meter specialist snelde naar een 7e plaats, zijn hoogste klassering ooit in het Nationaal Crosscircuit. Chapple: “Het ging echt super goed. Ik bouwde de race goed op waardoor ik op het eind nog mensen kon inhalen, dat gaf echt vleugels!” Achter Chapple was het Luuk Wagenaar die in zijn kielzog finishte. Wagenaar werd 9e, Twan Pormes 16e, Brian Versluis 21ste en Koen Grandiek 39ste.

Michel Butter weer terug op Nederlandse bodem 

Butter keerde na een trainingskamp in Kenia 30 december weer terug in Nederland en stond de volgende dag alweer aan de start van de Sylvestercross. De marathonloper staat als hij kan altijd aan de start van een cross omdat hij overtuigd is dat dit belangrijk is voor zijn ontwikkeling. Het was een prima wedstrijd voor Butter, die niet wist hoe hij er voor stond een dag na zijn hoogtestage. “Ik miste een beetje de “power” met name in het zand. Daar had ik wel wat moeite mee tegenover mijn concurrenten. In het tweede deel kon ik goed versnellen en wist ik mensen in te halen waardoor ik streed voor een top 10 klassering”, aldus Butter die uiteindelijk 11e werd.

Achter Butter was het Mahadi Abdi Ali die 18e werd en daarachter kwam Thomas Lewis als 45over de streep.

Noah Baltus onderstreept zijn crosstalent

Baltus startte zijn wedstrijd door een beetje de kat uit de boom te kijken. De SAV-atleet zat in de kopgroep en merkte dat het tempo niet hoog lag. Na één ronde was het teamgenoot Djoao Lobles die een wonderbaarlijke versnelling plaatste in het zand. Lobles had een gat geslagen en de achtervolgende groep keek zenuwachtig om zich rond. Baltus: “In de laatste ronde liep ik op kop en versnelde ik samen met Rick van Riel weg van de groep om Djoao weer bij te halen. Het laatste stuk kon ik Djoao inhalen maar bleek Robin een maatje te groot.” Baltus wist uiteindelijk zijn tweede plaats veilig te stellen.

Achter Baltus was het Lobles die als 3de over de finish kwam. De 800 meter specialist heeft zijn absolute klasse onderstreept door gedurfd de aanval in te zetten op zijn concurrentie. Lobles: Ik was hard gestart, zodat ik uit het gedrang zou blijven. Uiteindelijk merkte ik dat het tempo niet hoog lag in de kopgroep en plaatste ik een versnelling. Helaas werd ik het laatste stukje ingehaald door Robin en Noah nadat ik de hele wedstrijd solo op kop heb gelopen, aldus een tevreden Lobles.