Ummels eerste Nederlandse in Egmond

13 January

Elite & High Potentials

Posted by:

EGMOND AAN ZEE – 2020 wordt door een aantal atleten van TDR gestart met de NN Egmond halve marathon. Dit is voor TDR vaak de eerste wedstrijd van het nieuwe kalenderjaar. Met AV Castricum als vaste trainingsbasis kan deze wedstrijd voor TDR gezien worden als een echte thuiswedstrijd. Ook in 2020 wordt er door een groep TDR-atleten gestart in deze wedstrijd. De 48e editie van de Egmond Halve Marathon werd gekenmerkt door veel tegenwind op het strand, waardoor de wedstrijd pas in het Noordhollands Duinreservaat losbarstte.

Ummels snelste Nederlandse
Om 12.16 uur werden de vrouwen weggeschoten. Door de sterke wind was de kopgroep op het strand erg groot en compact. Het duurde tot aan de strandafgang in Castricum totdat de internationale atleten de wedstrijd openbraken. Atletenhuisbewoonster Bo Ummels werkte zich naar voren in het duingebied. “Vanaf kilometer 17 kwam ik als eerste Nederlandse dame te lopen. Vanuit daar heb ik het tempo nog wat opgevoerd en zo nog wat versneld naar de finish”, aldus Ummels. In Egmond liep Ummels haar eerste wedstrijd sinds haar marathondebuut in Amsterdam afgelopen jaar. Een kleine twee minuten na Ummels weet AKU-atlete Lotte Krause de finishlijn te bereiken. “Nadat het tempo op het strand laag lag, heb ik geprobeerd te versnellen in de duinen, om zo met behulp van de wind het tempo hoog te houden. Het was een goede race”. Ummels en Krause finishen in respectievelijk 1.24.01 en 1.25.43.  

Butter 8e 
9.17 minuten nadat de vrouwen van start zijn gegaan, mochten de heren zich ook wagen aan het 21.1 kilometer lange parcours. Net als bij de dames ontstond er bij de heren een enorme kopgroep op het strand tot aan Castricum. In deze kopgroep bevond onder andere Michel Butter zich. Eenmaal het duingebied ingaande is Butter voorin het veld te vinden. “Met de harde wind op het strand heb ik geprobeerd energie te sparen voor als de wedstrijd in de duinen zou gaan ontploffen. Richting de strandafgang ben ik naar voren geschoven in de kopgroep. Doordat de eerste 8 kilometer relatief langzaam zijn gaan werd het hierna een wedstrijd op snelheid. Rond 13 kilometer kwam ik erachter dat ik op het moment iets te weinig snelheid in de benen had. Hierop wil ik meer gaan trainen”, aldus een tevreden Butter. In een tijd van 1.10.07 weet Butter te finishen als 5e Nederlander en 8e totaal. Als 17e komt Mahadi Abdi Ali over de finish. Na een aantal lange crossen gelopen te hebben mocht Abdi Ali zich dit keer wagen aan de halve marathon. Deze weet hij af te leggen in een zeer respectabele tijd van 1.11.37. Edwin Sjerps laat de klok stil staan op 1.14.39. Na een periode van blessureleed en weinig kilometers gemaakt te hebben laat Sjerps hiermee zien weer op de weg terug te zijn. Luuk Wagenaar benadert de wedstrijd als een goede trainingsprikkel. “Ik had als opdracht om progressief te lopen. In de duinen kon ik nog redelijk ontspannen. Hierna mocht ik het tempo opvoeren, dit ging vrij aardig!” Wagenaar finisht na 1.17.02.