Winst voor Baltus en Ummels in Kerkrade

22 January

Elite & High Potentials

Posted by:

KERKRADE – Het crossseizoen is in volle gang en ook dit jaar reisden veel TDR-atleten naar de zuidelijkste provincie van Nederland voor de Abdijcross. Waar in andere edities het parcours werd gekenmerkt door modder, zand en regen, lag de ondergrond er dit jaar bijna perfect bij. Onder een koud zonnetje streden de atleten voor wat ze waard waren. TDR deed goede zaken: met 12 top-10 klasseringen en 4 podiumplaatsen (2x goud en 2x zilver) was het een succesvolle cross te noemen.

Twee top 10 klasseringen mannen lange cross

Omstreeks 13:00 uur mochten Michel Butter en Mahadi Abdi Ali zich gaan klaarmaken voor de langste cross (10500 meter) van de dag. Aangezien de wedstrijd bestond uit 5 lange rondes, waarbij ze meerdere malen te maken kregen met een steile afdaling en klim, was het zaak om de cross goed in te delen. En dat is precies wat Butter deed. De eerste drie rondes bevond Butter zich achter de kopgroep, om zich de laatste twee rondes steeds meer naar voren te werken. De laatste ronde sleurde hij nog op kop om het tempo hoog te houden, maar moest zijn meerdere erkennen in Mahamed Mahamed, Noah Schutte en Jesper van der Wielen. Butter zet een sterke wedstrijd neer en laat zien groeiende te zijn in vorm. “Crossen doe ik graag om snelheid en kracht op te doen. Ik word steeds beter en bouwde de wedstrijd goed op, omdat de nadruk vooral lag op de laatste twee rondes. Ik kon meedoen in de finale, wat de afgelopen crossen niet het geval was. Helaas werd ik nog afgetroefd door Jesper (van der Wielen) in de eindsprint, maar we zaten kort bij elkaar, al baalde ik wel dat ik net geen podiumplek behaalde”, aldus Butter. Hij loopt altijd graag in Kerkrade en passeert als vierde de finish in 33’20. “Het is een hele mooie cross met veel draaien en keren, een scherpe afdaling en vooral een hele lange steile klim, waar het neerkomt op kracht, snelheid en wendbaarheid”.

Niet ver daarachter loopt Abdi Ali zijn sterkste cross van het seizoen, door als zesde te finishen in een tijd van 33’56. “Na een behouden start, kon ik me voor anderhalve ronde aansluiten bij de kopgroep. Toen er werd versneld, moest ik helaas lossen. De laatste ronde moest ik op mijn tanden bijten, maar ik kon goed blijven pushen. Ik ben heel blij dat ik zo goed in de wedstrijd zat en lekker kon racen. Dit is mijn beste prestatie ooit op het Nationaal Cross Circuit”, aldus Abdi Ali.

Winst Bo Ummels lange cross vrouwen

Ongeveer 50 minuten na de start van de mannen lange cross, stond Ummels aan de start van de 7400 meter lange cross bij de dames. Na een spannende strijd met Diane van Es, waarbij het steeds stuivertje wisselen was, mocht Ummels als eerste de finish passeren in een tijd van 26’32. “Het was een mooie strijd met Diane. Ik merkte dat zij vooral erg sterk was in de afdaling, waar ik haar steeds moest laten gaan, om vervolgens het gat weer dicht te moeten lopen. Dit kostte veel energie, maar ik kon de laatste 800 meter de beslissende versnelling inzetten. Het was erg gaaf om als Limburgse hier te winnen”, aldus een tevreden Ummels.

Podiumplekken voor Baltus en Lobles bij junioren A

Bij de jongens A werd het podium grotendeels gevuld door TDR-atleten: Noah Baltus kwam als sterke winnaar over de streep op de 7400 meter lange cross (24’19), kort gevolgd door een aanvallend lopende Djoao Lobles (24’27). De kop van de race werd aangevoerd door vier atleten, inclusief Baltus en Lobles. In eerste instantie was het Baltus die moeite had om te volgen, maar kon blijven aanhaken totdat er nog maar drie atleten in de kopgroep over waren. Twee rondes voor het einde neemt Lobles resoluut de kop en verhoogt het tempo, maar moet op de laatste 600 meter toch zijn meerdere erkennen in Baltus, die met een versnelling een gat weet te slaan op Lobles en er zo met de winst vandoor gaat.

“Ik voelde me in het begin van de race niet heel sterk, vooral heuvelop was het heel zwaar waarna ik hard inzakte. Naarmate de race vorderde, ging het echter steeds beter, ook toen het tempo werd opgepakt. Uiteindelijk was het een mooie race!”, aldus Baltus, die na zijn overwinning in Soest, ook de Abdijcross op zijn naam wist te zetten.

Ook Lobles mag na zijn derde plek in Soest, weer plaatsnemen op het podium. “Ik heb lekker met de kopgroep kunnen meelopen, en was steeds alert op wat er zou kunnen gebeuren en waar ik een versnelling kon inzetten om los te komen. Helaas lukte het niet, want ik kreeg het de laatste ronde erg zwaar door de heuvel. Ik had een klein gaatje met Noah (Baltus) en Jesse (Fokkenrood), maar helaas kwam Noah er het laatste stuk overeen en had ik niet meer de energie om de eindsprint aan te gaan”, aldus Lobles, die een sterke wedstrijd loopt en zich steeds meer van voren laat zien tijdens crossen. Jesse Scheltema komt als negende over de finish in een tijd van 26’21.

Bij de meisjes junioren B (3350 meter) was het Fee Mok die een sterke wedstrijd liep. De atlete die nog in haar proefperiode zit bij TDR laat een constant goed niveau zien op de cross en na een goed opgebouwde wedstrijd komt ze als vierde over de finish in een tijd van 13’12.

Tweede plek voor Britt Ummels korte cross vrouwen

Omstreeks 15:45 mocht een groot gedeelte van de TDR-atleten zich gaan klaarmaken voor het crossgeweld bij de korte cross (2600 meter). Namens TDR stonden Ummels, Femke Been en IJke Mourits aan de start bij de vrouwen. Het is Ummels die er geen gras over laat groeien en er gelijk hard vandoor gaat. Dagmar Smid is de enige die het hoge tempo kan volgen. Na het opgaan van de heuvel weet Ummels een versnelling te plaatsen en een gat te creëren op Smid. Echter weet Smid het gat te dichten en er met de winst vandoor te gaan. Ummels finisht 7 seconden achter Smid in een tijd van 9’26. “Ik denk dat mijn versnelling net iets te hard was, want ik kon niet goed meer herstellen. Ik baal er wel van, maar nu is het richten op goed herstel voor de Mastboscross volgende week”, aldus een ietwat teleurgestelde Ummels. Been en Mourits finishen respectievelijk op een negende (10’40) en tiende plek (10’46).

Twee top 10 posities mannen korte cross

Bij de mannen korte cross werd het een spannende finale. Luuk Wagenaar liep alert in de achtervolgende groep en bevond zich bij het ingaan van de laatste kilometer nog in het peloton die meedeed om de podiumplekken. Aan het eind sloeg de verzuring toe en wist hij op een 8e plek te finishen in een tijd van 08’17. Niet ver daarachter finishen Samuel Chapple (8’22) en Brian Versluis (8’24) na een goed opgebouwde race op een respectievelijke 10e en 11e plek. De top 20 wordt gecompleteerd door finishposities van Twan Pormes (16e in 8’33), Thomas Lewis (17e in 8’34) en Joeri Slagter (20e in 8’35). Koen Grandiek loopt met zijn 8’45 naar een 23e plek en Thijmen Hoedjes finisht als 27e in een tijd van 09’06.