Krause zegeviert tijdens Mastboscross

27 January

Elite & High Potentials

Posted by:

BREDA – Afgelopen weekend stond in het teken van de Mastboscross, onderdeel van het nationale crosscircuit. Ten opzichte van vorig jaar, was de start en finish omgewisseld, waardoor het parcours andersom werd belopen door de atleten. Deze cross wordt altijd gekenmerkt als dé modderigste cross van Nederland, maar door de droogte was hier niks van te merken. Het parcours lag er razendsnel bij en hierdoor ontstonden snoeiharde races. Met als resultaat winst bij de vrouwen lange cross en een podiumplek bij de vrouwen korte cross.

Krause zegeviert bij de vrouwen lange cross
Om 12:58 klonk het startschot van de lange cross vrouwen. Zij mochten een afstand afleggen van 7938m, verdeeld over 4 rondes. Lotte Krause maakte zich, na een uitstapje naar de korte cross tijdens de Sylvestercross in Soest, op voor haar tweede lange cross van dit crossseizoen. Ze deed dit met volle overtuiging. Ze ging hard van start en liep daardoor meteen op kop. “Het voelde goed aan en het parcours was behoorlijk snel. Ik heb geprobeerd mijn krachten goed te verdelen over de vier rondes en ik ben blij dat dit gelukt is. Dat ik hier de winst pak, ben ik heel tevreden mee’’, aldus een opgelaten Krause. Ze finisht in een tijd van 28:21, 15 seconden voor nummer 2 Ruth van der Meijden.

Derde plek voor Ummels bij korte cross vrouwen
De korte cross vrouwen bestond uit een sterk deelnemersveld uit Nederland en België en het werd spannende wie er met de winst vandoor zou gaan. Vorig jaar won Britt Ummels hier de korte cross en afgelopen weekend stond ze met hetzelfde doel aan de start. “Samen met mijn coaches hadden we afgesproken om de start even af te wachten en daarna een harde versnelling te plaatsen.” Na een felle start, zakte het tempo in en na 500m is het Ummels die het inderdaad overneemt. “Helaas ging mijn versnelling niet zo hard als ik wilde, ik voelde dat ik niet de macht had vandaag.” Na een tijd op kop gelopen te hebben, werd ze voorbijgelopen door drie dames. Het laatste gedeelte haalde ze nummer vier in en kon ze een derde positie veiligstellen. “Ik had hier graag gewonnen, maar ik heb wel genoten van de strijd!”, aldus Ummels. Ze finisht in een tijd van 8:44, de wedstrijd werd gewonnen door de Belgische Renée Eykens in een tijd van 8:35. Femke Been finisht als 15e (9:55), gevolgd door IJke Mourits (16e, 9:56) en Mariska Poel (18e, 9:59).

Top-10 posities bij de jongens junioren A
Bij de jongens junioren A stonden Noah Baltus en Djoao Lobles aan de start. Beiden zijn goed op dreef met podium plekken bij de Sylvestercross in Soest en de Abdijcross in Kerkrade. Dit laat zich ook zien in de tussenstand van het Nationale Crosscircuit. Noah Baltus neemt stevig de leiding in het klassement en Djoao Lobles stond voor de start op een derde positie.

Het wordt een snelle wedstrijd en de jongens doen helaas deze cross niet mee om de podiumplekken. Met een 5eplek voor Lobles en een 6e plek voor Baltus weten zij de wedstrijd van 7938m te finishen in tijden van 23:11 en 23:16 respectievelijk. Baltus blijft klassementsaanvoerder en kan deze positie nauwelijks meer verspelen met het oog op het NK cross.

Heftige strijd bij de mannen korte cross
De start bij de mannen korte cross was allerminst gestroomlijnd te noemen. Door de vrij smalle start en het drukke deelnemersveld, werd het chaotisch bij de start. Het tempo werd al vroeg stevig aangetrokken door Tim van den Broeke en daarachter ontstond zich een achtervolgende groep met diverse TDR-atleten. Samuel Chapple wist opnieuw mooi te presteren met een top-10 positie. Hij handhaaft zich hiermee mooi in de top 10 van het nationale crosscircuit klassement. Luuk Wagenaar heeft het wat moeilijker tijdens de race en weet de finish te bereiken als 13e. Edwin Sjerps weet, na een periode van afwezigheid door een blessure, weer goed mee te strijden en finish als 14e in een tijd van 7:57. Thomas Lewis maakt de top-20 compleet door als 20e te finishen in een tijd van 8:01, niet ver gevolgd door Twan Pormes (21e, 8:02). Jesse Scheltema komt als 27e over de finish, gevolgd door Koen Grandiek (29e, 8:09), Joep Welsch (31e, 8:16) en Tijmen Hoedjes (8:29).