Lobles en Ummels nationaal kampioen

25 February

Elite & High Potentials

Posted by:

APELDOORN – Na een succesvol NK junioren vorig weekend, reisden veel TDR-atleten af naar Apeldoorn om te strijden voor de Nederlandse indoortitel. Namens TDR werden er 5 medailles gewonnen en werden er twee atleten tot Nederlands kampioen gekroond. 

Goud Lobles, Clarke vierde op 800 meter

Namens TDR begon het NK Indoor op zaterdag bij de 800 meter mannen; maar liefst zes atleten haalden alles uit de kast om zich te kwalificeren voor de finale op zondag. In de eerste serie is het Djoao Lobles, de kersverse Nederlands kampioen op de 800m U20, en Joeri Slagter die als respectievelijk eerste en tweede over de finish komen. Lobles (1:54.15) kwalificeert zich rechtstreeks, terwijl Slagter, na de race 600 meter lang hard te hebben gemaakt, met zijn 1:54,59 net tekortkomt voor een finaleplaats. Twan Pormes passeert de finish na 1:55,99. In de tweede serie neemt Ryan Clarke het initiatief door het tempo voor 700 meter lang hoog te houden. Op het eind werd hij helaas nipt voorbij gesprint door Ludo van Nieuwenhuizen. Echter met zijn tijd van 1:52,55 wordt zijn inzet beloond, en mag hij als tijdsnelste door naar de finale. In de laatste serie is het Samuel Chapple die een gedurfde race loopt en alleen Maarten Plaum voor zich hoeft te dulden. Als tijdsnelste was hij in eerste instantie door naar de finale, maar werd helaas gediskwalificeerd doordat hij zijn voet op de lijn had geplaatst. Brian Versluis komt met zijn 1:56,99 tekort voor een plaats in de finale.

In de finale wordt de wedstrijd gelijk hard gemaakt door Bram Buigel. Na een wat rommelige start schuift Clarke mee naar voren en positioneert zich op een tweede plek. Ook Lobles loopt alert mee voorin. Met nog 300 meter te gaan is het Maarten Plaum die een harde versnelling plaatst, Clarke moet een klein gaatje laten, maar Lobles volgt Plaum op de voet. “Ik wist dat de laatste 200 meter hard zou gaan, dus ik was toen extra alert”. Zij aan zij komen Plaum en Lobles het laatste rechte stuk op, maar het is Lobles die nog een extra versnelling kon plaatsen. Hij pakt de winst in een tijd van 1:50,23. “Alles deed pijn en ik kreeg een waas voor mijn ogen, maar ik ben zo blij dat mijn eindsprint genoeg was voor de overwinning!”, aldus Lobles. Clarke laat een sterke wedstrijd zien; hij mist brons op een paar honderdste. Na alles gegeven te hebben, komt hij als vierde over de streep in een sterke 1:51,55.

Vierde en vijfde plek voor Baltus en Wagenaar op 1500 meter

Bij de 1500 meter mannen vervielen de series en was er sprake van een rechtstreekse finale. Aan de start stonden Luuk Wagenaar, Noah Baltus en Koen Grandiek. Het is gelijk de gedoodverfde favoriet, Robin van Riel, die de leiding neemt en het tempo aanvoert. Het zijn Baltus en Wagenaar die goed kunnen volgen. Halverwege de race wordt het tempo opgevoerd en Baltus, die een gedurfde wedstrijd loopt, ligt op een vierde plaats. De laatste drie rondes stijgt het tempo zodanig, waardoor Baltus moet lossen en het zicht op het podium verliest. De junior finisht uiteindelijk op een vierde plaats in een tijd van 3:54,06. Door een ongunstige positionering verliest Wagenaar de aansluiting met de kopgroep. Hij moet op het eind een te groot gat dichten om aanspraak te maken op een podiumplaats en finisht uiteindelijk kort achter Baltus in een tijd van 3:55,84. Grandiek komt als dertiende over de finish in een tijd van 4:07,01.

Ummels Nederlands kampioen 1500 meter, Krause zilver

Ook bij de vrouwen 1500 meter was er een rechtstreekse finale, waarbij Britt Ummels, Lotte Krause en IJke Mourits mochten laten zien wat ze in huis hadden. Als regerend Nederlands kampioen op de 1500 meter was Ummels favoriet voor de overwinning, maar ook Krause had goede kaarten. Vooralsnog begon de wedstrijd relatief rustig. Het was voor Ummels en Krause zaak om rustig te blijven en energie te sparen voor de slotrondes. Na een doorkomst van 3:06 op 1000 meter was het Krause die het initiatief neemt en een forse versnelling plaatst. Het veld wordt hierdoor uitgedund en weinig vrouwen kunnen volgen. Tot 200 meter voor het einde weet Krause het tempo hoog te houden, waarna Ummels een beslissende versnelling plaatst en over Krause heen gaat. Ummels kan haar voorsprong lichtjes uitbreiden en mag zich ook indoor tot Nederlands kampioen kronen in een tijd van 4:24,69. “Het plan was om zo zuinig mogelijk te lopen, en een harde versnelling te plaatsen met nog 300 meter te gaan. Lotte had echter het tempo al hoog opgevoerd, dus besloot ik de laatste ronde vol te sprinten. Dit voelde goed en ik ben blij dat ik de favorietenrol waar heb kunnen maken!”, aldus Ummels. Krause liep een ijzersterke race en haar inzet werd beloond met een zilveren medaille in een tijd van 4:25,57. “De laatste 500 meter had ik een versnelling geplaatst, die ik gelukkig hard genoeg had kunnen doortrekken voor een zilveren medaille”, aldus een tevreden Krause. IJke Mourits laat veel progressie zien en loopt met haar PR van 4:48,70 naar een mooie zevende plaats.

Ummels ook Nederlands kampioen 3000 meter, Krause derde

Amper 18 uur na de finale van de 1500 meter, stonden Ummels en Krause alweer aan de start van de 3000 meter finale. Zoals verwacht was het Julia van Velthoven, op gang geholpen door Marijke de Visser, die er hard vandoor gaat. Het plan van Ummels was om meteen te volgen, maar door een ongunstige positionering en onoplettendheid van haarzelf, miste ze de boot en had ze al gelijk een gat die dichtgelopen moest worden. Het tempo gaat hard en de eerste kilometer wordt gepasseerd rond de 3 minuten. Al gauw komt Van Velthoven alleen te lopen en het tempo loopt wat terug. Ummels probeerde rustig te blijven, niet in paniek te raken en langzaam het gat te dichten. Dit lukte goed, en met nog vijf rondes te gaan had ze de aansluiting gevonden met Van Velthoven. Tot de laatste vijftig meter lopen de twee samen en in een spannende eindsprint is het Ummels die er met het goud vandoor gaat in een tijd van 9:15,08. “Dat ik ook goud haal op de 3000 meter is een droom die uitkomt. Ik had het stiekem wel gehoopt, maar wist niet of ik in twee races voor de winst kon strijden. Dat ik hier de dubbel pak, is geweldig!”, aldus de Limburgse. In de achtervolgende groep op het tweetal, is het Krause die een mooie strijd levert voor een bronzen medaille. Na een samenwerking met onder andere Dagmar Smid en Elisa de Jong, weet Krause optimaal gebruik te maken van haar eindsprint en haar tweede medaille van het weekend te pakken. Ze komt over de finish in een tijd van 9:29,51.

Vierde plek Abdi Ali op 3000 meter

Namens TDR mochten Mahadi Abdi Ali, Thomas Lewis en Edwin Sjerps zich op zondag klaar gaan maken voor de finale van de 3000 meter. Het is Mike Foppen die de wedstrijd al gelijk vanaf de start hard maakt, gevolgd door Abdi Ali op een derde plek. Het gaat hard: de eerste 1000 meter wordt afgelegd in 2:39, maar Abdi Ali kan nog goed volgen. Alhoewel hij halverwege een gaatje moet laten op Foppen en Noah Schutte, loopt hij op koers voor een medaille. De laatste 300 meter is de koek echter op, en door vermoeidheid wordt hij ingehaald door Stan Niesten. Na een gedurfde wedstrijd, waarin hij met lef heeft gelopen, komt Abdi Ali als vierde over de streep in een tijd van 8:08,04. “Ik heb alles gegeven, maar het was net niet genoeg voor een medaille. Ik kon lang meedoen voor een podiumplek, maar ging helemaal kapot de laatste 300 meter en werd helaas vierde. Balen, maar ik kom sterker terug!”, aldus Abdi Ali, die met opgeheven hoofd mag terugkijken op zijn wedstrijd.

Sjerps laat een goed niveau zien, en komt als tiende over de streep in een persoonlijk record van 8:28,23. Lewis finisht als veertiende in een tijd van 8:49,01.