Abdi Ali Nederlands Kampioen Korte Cross, Lobles derde

02 March

Elite & High Potentials

Posted by:

EMMELOORD – Afgelopen zondag stond in het teken van de meest prestigieuze cross van dit winterseizoen, namelijk de NETL Nederlandse kampioenschappen cross in Kraggenburg. Tijdens deze wedstrijden werden niet alleen de prijzen uitgedeeld aan de beste Nederlandse crossers van dit moment, maar werd ook de eindklassering van het Nationale crosscircuit opgemaakt. Vorig jaar werd deze wedstrijd in bijna lenteachtige omstandigheden gelopen, maar dit jaar werd het parcours gekenmerkt door een hoop blubber en modder door de regenval van afgelopen tijd. TDR deed met een grote delegatie mee en kon terugkomen met een mooie bronzen en gouden medaille!

Lobles laat opnieuw topvorm zien bij jongens junioren A

De dag begon voor TDR met de meisjes junioren B en Fee Mok werd na een spannende race 4e. Kort daarna gingen de jongens junioren A van start. Zij mochten het blubberige parcours en de zandheuvel maar liefst 8000m lang trotseren. Aan de start stonden Djoao Lobles, Noah Baltus (nummer 2 van vorig jaar), Duncan Steenbakker en Jesse Scheltema.

Aan het begin van de race waren het Lobles en Baltus die alert voorin liepen en dit hielden ze drie rondes vol. De nummers 1 en 2 liepen weg van het tweetal en beide heren deden mee om de derde plek. Het is echter Lobles die zich sterker voelt en Baltus aanspoort om samen met hem naar voren te lopen. “Ik wilde samenwerken met Baltus om het gat naar de kopgroep te dichten, maar helaas heb ik hem niet meer gezien. Ik heb de laatste 4 kilometer alleen gelopen met zicht op de voorste twee.” Met een sterk laatste stuk weet Lobles de bronzen plak veilig te stellen. “Ik ben hartstikke blij om hier een plak te pakken en dat bij de lange cross! Dat zie je niet vaak bij een 400m/800m loper.” Dat Lobles een fantastische winter draait, blijkt wel uit het feit dat hij Nederlands kampioen wordt bij de junioren op de 400m en 800m, en een week later stunt door ook de 800m titel te pakken bij de senioren. Baltus valt iets terug, en finisht op een 6e positie in een tijd van 28:38. Hij weet wel het eindklassement te winnen, met Lobles op een derde plek.

Steenbakker loopt een solide wedstrijd en finisht als 11e, gevolgd door Scheltema op een 18e positie.

Teleurstelling bij de lange cross vrouwen

De lange cross vrouwen ging om 14:00 van start. Bo Ummels en Lotte Krause mochten laten zien wat zij in hun mars hadden op het 8000m lange parcours.

Het is Krause die een bliksemstart heeft, en loopt meteen aan het begin een stuk voor de achtervolgende groep. Ummels volgt op gepaste afstand, maar loopt alert voorin mee. De eerste ronde kunnen de dames goed meelopen, maar per ronde zakken ze beiden wat terug in het veld. “Ik had het idee alles te geven, maar ik kwam gewoon niet door het parcours heen. Ik werd steeds ingehaald door dames. Desondanks het teleurstellende resultaat, zie ik dit als een laatste goede prikkel voor de CPC loop van volgende week’’, aldus een teleurgestelde Ummels. Ze finisht uiteindelijk als 6e, gevolgd door Krause op een 8e plek.

Abdi Ali pakt eerste gouden medaille bij de korte cross

Het laatste onderdeel van de dag is de korte cross mannen, die vlak na de korte cross vrouwen van start ging. Tijdens de korte cross vrouwen zijn het Mariska Poel en IJke Mourits die op een respectievelijk 20e en 22e plek weten te eindigen.

Namens TDR stond er een grote delegatie aan de start bij de mannen korte cross. Mahadi Abdi Ali loopt zijn eerste korte cross van het seizoen, na een winter lang deelgenomen te hebben aan de lange cross. Hij stond als een van de favorieten aan de start, en had zich als doel gesteld om voor de winst te gaan. “Ik vertrok hard van start, en liep op een tweede plek achter Lars Gerritsen. Ik merkte dat ik heel gemakkelijk kon volgen.” Abdi Ali wilde de tweede ronde hard versnellen, maar Gerritsen wilde de koppositie niet afstaan. Hij wachtte geduldig af en plaatste een vernietigende versnelling de laatste 400m. Hij had daarmee meteen een gat van 10 seconden op Gerritsen. “Ik had het laatste gedeelte nog tijd om mijn overwinning te vieren, ik was echt aan het genieten. Dit is mijn eerste titel en dit zal me altijd bijblijven, hier doe ik het voor’’, aldus een zeer tevreden Abdi Ali.

Edwin Sjerps complementeert de top 10 na een goed opgebouwde race, gevolgd door Thomas Lewis (11e) en Samuel Chapple (12e). Luuk Wagenaar krijgt tijdens de race te maken met een valpartij, en komt daarna nooit meer echt goed terug in de wedstrijd. Hij finisht als 14e, gevolgd door Joeri Slagter (22e) en Koen Grandiek (43e).