Lobles en Ummels Nederlands Kampioen

30 August

Elite & High Potentials

Posted by:

UTRECHT – Dit weekend stond in het teken van een van de belangrijkste wedstrijden van het baanseizoen namelijk het NK atletiek. Op 29 en 30 augustus heeft dit NK plaatsgevonden in Utrecht. Namens TDR kwamen er 17 atleten in actie op de 800m, 1500m, 3000m steeple en de 5000m. Met 4 medailles en 13 finaleplaatsen mag dit weekend succesvol genoemd worden.

Zaterdag: Podium op de 5000 voor Ummels, finaleplaatsen op 1500 en 800
Op de zaterdag stond er voor TDR als eerste de 1500m vrouwen op het programma. In de tweede serie is het Britt Ummels die als tweede finisht in een tijd van 4’30”97, hiermee kwalificeert Ummels zich voor de finale van zondag.

Meteen na de serie wordt er gestart met de eerste serie 1500m voor de mannen. In deze serie lopen Edwin Sjerps en Luuk Wagenaar een zeer sterke race. Met een harde laatste stuk weet Sjerps zijn PR te verbeteren met bijna drie seconden. Met een tijd van 3’49”21 weet Sjerps als tijdsnelste door te gaan naar de finale. Het is Wagenaar die vlak achter Sjerps de klok laat stilstaan op 3’50”01, met deze tijd is Wagenaar zevende in de serie. In de tweede en laatste serie staan vier TDR-atleten aan de startlijn, in een iets snellere race kwalificeren Mahadi Abdi Ali en Bram Anderiessen als respectievelijk tweede en vierde zich direct voor de finale van zondag. Dit wordt gedaan in 3’46”04 en 3’46”30. De 18-jarige Jesse Scheltema weet in dit seniorenveld zijn PR weer wat aan te scherpen naar 3’53”43 en wordt tiende in de serie. Thomas Lewis weet de eindstreep te halen na 3’57”40 als dertiende.

Later in de middag is het tijd voor de 800m series. In deze series gaan de eerste twee atleten door naar de finale aangevuld met twee tijdsnelste. Bij de dames komt Britt Ummels voor de tweede keer deze dag in actie. In de derde serie loopt Ummels naar seriewinst. Met 2’10”46 kwalificeert zij zich voor de finale.

Hierna is het tijd voor de 800m mannen. Hier staan 7 TDR-atleten aan de start. In de eerste serie is het aan Twan Pormes en Samuel Chapple om de toon te zetten. Chapple en Pormes worden respectievelijk tweede en zevende in deze serie in tijden van 1’51”84 en 1’55”11. In de tweede serie zijn het Joeri Slagter en Noah Baltus die het tempo maken. Slagter finisht als tweede in een tijd van 1’50”53, Baltus zit vlak achter Slagter en laat de tijd stoppen na 1’50”74 en is hiermee tijdsnelste. In dezelfde serie finisht Brian Versluis als vijfde na 1’54”34. Ryan Clarke en Djoao Lobles starten in de laatste serie. Na 500m zet Clarke de versnelling in en Lobles weet te volgen. Na een fotofinish eindigen Clarke en Lobles als eerste en tweede in dezelfde tijd, namelijk 1’50”41. Met vijf atleten in de finale van zondag laten de atleten zien in uitstekende vorm te zijn.

In de avond staat de 5000m op het programma, dit is direct een finale. Voor TDR staan Bo Ummels en Michel Butter aan de start van dit onderdeel. Ummels loopt bij de vrouwen al snel op kop. “Ik probeerde het tempo hoog te houden, zodat er een lint zou vormen. Tot de laatste twee rondes kon ik de tweede plek nog vasthouden. Helaas is dit uiteindelijk niet gelukt, ik ben tevreden met mijn medaille.” Aldus een tevreden Ummels.

Hierna is het Butter om te laten zien wat hij waard is, echter kwam Butter vanwege rugklachten nooit goed in de race. Uiteindelijk resulteert dit in een vijftiende plaats met een tijd van 14´48”65.

Zondag: goud voor Ummels en Lobles
De zondag begon met de 3000m steeplechase. Bij dit onderdeel stond Lotte Krause aan de start. Na een verkeerde landing afgelopen week zorgde pijn aan de enkel ervoor dat Krause de wedstrijd niet wist te voltooien.

Vervolgens was het voor Ummels tijd voor de 1500m finale. Ummels liep attent tijdens de race met het oog op de 800m finale. Met een harde laatste 150m weet Ummels de titel te pakken op de 1500m. Dit doet Ummels in een tijd van 4’20”13.

Aansluitend aan de vrouwenfinale was het de beurt aan de mannen. Sjerps, Abdi Ali en Anderiessen hadden zich hiervoor geplaatst. Het is Mike Foppen die het racetempo bepaald. Abdi Ali loopt attent op de tweede plek. Met de laatste ronde ingaande is de kopgroep nog groot. Met een versnelling probeert Abdi Ali zichzelf te lanceren. Uiteindelijk behaald Abdi Ali de vijfde plaats met een tijd van 3’46”45. Anderiessen laat na lang blessureleed zien over veel karakter te beschikken. Bij de start verliest Anderiessen één van zijn spikes. “Vandaag voelde ik mij sterk. Na 100m verlies ik mijn schoen, maar ik kon nog tot 1300m met de groep meegaan. Echter kon ik hierdoor niet mee in de laatste versnelling.” Aldus Anderiessen. In een tijd van 3’50”27 wordt Anderiessen negende.
Na gisteren een PR gelopen te hebben was voor Sjerps de zogenaamde “tank” leeg. Sjerps wordt twaalfde in de finale na 3’57”70.

Nog geen twee uur na de 1500m finale is het aan Ummels om te starten op de 800m. In deze finale mist Ummels de aansluiting met de kopgroep. Met als resultaat een tijd van 2’06”96 en een derde plaats op de 800m. “Het werd een harde race, en ik maakte de fout om niet meteen met de kopgroep mee te gaan. Hierdoor miste ik de aansluiting en kon ik niet meedoen om het goud.” Aldus een tevreden Ummels.

Het laatste onderdeel van het NK-weekend voor TDR was de 800m mannenfinale. Met maar liefst vijf van de acht startplaatsen bezet door TDR-atleten was dit een onderdeel om naar uit te kijken. In een zeer spannende race is het Lobles die zich de laatste 150m naar voren weet te werken, en hiermee het goud veiligstelt. Dit doet hij in een tijd van 1’50”40. Chapple en Clarke laten zien zeker om de podiumplaatsen mee te kunnen strijden. Zij finishen respectievelijke als vierde en vijfde na 1’51”22 en 1’51”40. In een race waar het niveau dusdanig dicht bij elkaar zit finishen Slagter en de A junior Baltus als zevende en achtste. Dit wordt gedaan na 1’51”81 en 1’52”44.