Ummels verplettert persoonlijk record en pakt zilver

21 September

Elite & High Potentials

Posted by:

WAGENINGEN/LEIDEN – Op een mooie zomeravond vond de NK 10.000 meter plaats in Leiden tijdens de Gouden Spike. Ummels veroverde het zilver met een schitterend persoonlijk record en bemachtigd de 11e plaats op de Nederlandse allertijdenlijst. Voor de meeste atleten was dit de laatste wedstrijd van het seizoen en die werd goed benut, maar liefst zes atleten liepen harder dan ze ooit deden.

Zilver op het Nederlands kampioenschap 10.000 meter

Bo Ummels en Lotte Krause stonden aan de start van de 10.000 meter, Ummels gold als een van de favorieten voor de Nederlandse titel. De race werd door een tempomaakster geleid richting een eindtijd van 32’00”. Ummels bleef rustig in de kopgroep mee lopen, na het uitstappen van de tempomaakster versnelde Ummels om het tempo hoog te houden en sloeg de kopgroep volledig uit elkaar. De Unitas atlete wist het tempo te handhaven en liep haar tweede helft sneller dan het eerste. Alleen Jasmijn Lau wist op Ummels in te lopen en versnelde de laatste 500 meter naar goud, waarna Ummels genoegen moest nemen met het zilver in een schitterend persoonlijk record van 32’25”41. Deze tijd is de 11e tijd ooit gelopen door een Nederlandse vrouw. “Ik ben erg tevreden over hoe de wedstrijd verliep en dat ik het tempo na het uitstappen van de haas nog hoog kon houden. Dit geeft me veel vertrouwen voor de marathon van London over 2 weken”, aldus een zeer tevreden Ummels. 

Krause leidde de tweede groep en loopt een hele sterke race. Krause finisht in een zeer nette tijd van 34’45”47, ruim een minuut onder haar 10km PR op de weg. 

Drie persoonlijke records op de 800 meter

In het hoofdprogramma liepen Noah Baltus, Bram Anderiessen en Britt Ummels. Bij de vrouwen was het Ummels die er met kop en schouders bovenuit stak. De atletenhuisbewoonster opende haar race erg vlot in 58 seconden. De tweede ronde was voornamelijk de schade beperkt houden en zelf doortrekken. Ummels liep een zeer sterk laatste stuk en finisht ruim vijftig meter voor de rest in een klein persoonlijk record van 2’02”61.

Een klein kwartier later stond de mannen A-race gepland. Baltus liep een aanvallende race voorin het veld op de tweede positie, waarachter Anderiessen als derde het gat met Baltus probeerde dicht te lopen. Door de tempomaker werd hard geopend waardoor het veld al snel op een lint getrokken werd. Door het hoge tempo werd er weinig ingehaald waardoor Baltus en Anderiessen als 2e en 3e finishen in twee persoonlijk records van 1’48”72 en 1’49”08. Een mooie stap van beide mannen op de 800 meter. 

In het voorprogramma liepen Twan Pormes en Brian Versluis in de B-race. Versluis, die de laatste weken een mooie reeks van steeds snellere wedstrijden liet zien, was gebrand om te winnen. Versluis startte de eerste ronde behouden om daarna aan te kunnen zetten maar kwam net te kort voor de winst en werd 3e in een keurige tijd van 1’53”08. Pormes kon geen potten breken en moest genoegen nemen met 1’55”47.

Spektakel in Wageningen

De verrassing van het weekend was ongetwijfeld Edwin Sjerps. Na een reeks van hele sterke wedstrijden en persoonlijk records, was het voor de 1500/5000 meter loper tijd om zich te testen op de 800 meter. Na vier jaar geen 800 meter te hebben gelopen was het voor de SAV-atleet even wennen om op het hoge tempo diep te gaan. Met een harde sprint op het laatste rechte stuk wist Sjerps de 800 meter te winnen in een persoonlijk record van 1’52”61.

Een aantal uur later was het de beurt aan Mahadi Abdi Ali op de 5000 meter. De man in vorm wist dat hij de wedstrijd zelf hard moest maken, door gebrek aan tegenstand. De Unitas-atleet ging weg op een eindtijd van net onder de 14 minuten, maar moest op drie kilometer wat toegeven op het tempo. In de laatste rondes zette Abdi Ali de knop om en versnelde hard naar een tijd net boven de veertien minuten. Met een tijd van 14’03”77 moest Abdi Ali genoegen nemen op een koude herfstavond. “Het was een mooie uitdaging om solo een harde 5000 meter te lopen. Wegens de koude en winderige omstandigheden ben ik tevreden met 14’03”. Dit was een goede test voor volgend jaar, dan wil ik vaker een 5000 meter lopen”, aldus Abdi Ali.

Jesse Scheltema werd nipt tweede op de 1500 meter in een tijd van 4’00”92. Thomas Lewis passeert net achter Scheltema de lijn in 4’02”25.