Drie keer goud en 4 tickets voor EK indoor

22 February

Elite & High Potentials

Posted by:

APELDOORN – Afgelopen weekend stond in het teken van de Nederlandse kampioenschappen indoor. Ondanks de coronarestricties was het mogelijk gemaakt om een goed georganiseerde topwedstrijd te lopen. Naast de strijd om de medailles ging het ook om kwalificatie voor de Europese Kampioenschappen. Vorige week liepen al een aantal onder de limiet. Voor Bram Anderiessen, Britt Ummels, Mahadi Abdi Ali en Djoao Lobles was het zaak om vooraan te eindigen om de gelopen limiet om te zetten in een kwalificatie.

1500 meter
Op zaterdag was direct de finale voor de 1500 meter bij de mannen. Anderiessen en Abdi Ali hadden al de limiet op zak en door middel van een podiumplaats zouden ze zich verzekeren voor het EK. Anderiessen pakt vanaf de start direct de leiding. Even later positioneert Abdi Ali zich in tweede positie. De atletenhuisbewoners lopen gezamenlijk op deze manier naar positie 1 en 2 en schudden de rest van het veld van zich af. Abdi Ali: “Ik was de eerste wedstrijd nog niet scherp en het was mijn doel om nu scherp te lopen en dat lukte. Het is jammer dat ik nog tekortkwam op het einde maar daar moet ik nu genoegen mee nemen.” Anderiessen: “Deze is heel speciaal, ik ben blij dat ik op deze manier kan winnen tegen zulke klasbakken. Ik wist dat ik het moest doen vandaag en nu is het mijn doel om de finale te halen op het EK!”

Bij de vrouwen loopt Lotte Krause alert mee voorin. In een spannende eindsprint weet ze net de nummer 4 en 5 eruit te sprinten waardoor ze brons mee naar huis mag nemen.

800 meter
Bij de 800 meter waren er dit weekeinde wel series die begonnen op zaterdag. Het niveau lag in de series al heel hoog waarin TDR goed vertegenwoordigd was. Noah Baltus plaatste zich met een tijd van 1’49 niet voor de finale wat laat zien dat het niveau in Nederland flink in de lift zit. Na mooie races weet alleen Lobles zich te verzekeren van een finaleplaats. Lobles begon in de finale achterin in het veld maar schoof al snel door naar voren. Met een splijtende demarrage in de laatste ronde loopt, de pas 20-jarige, Lobles naar een geweldig PR van 1’46”65 en de winst. Lobles: “Ik had deze tijd niet verwacht in de finale, ik ben tevreden! Ik was voor mijn gevoel al zeker van het EK dus dat voelde als een luxe. Daar ga ik per ronde kijken wat mogelijk is.”

Bij de vrouwen kwam Britt Ummels glansrijk door de series heen. In de finale kreeg ze meer tegenstand van Bregje Sloot die ze net in haar voordeel wist te beslissen. Ummels: “Ik wilde het niet op een eindsprint laten aankomen dus ik ging al vroeg aan. Ik had niet door dat Sloot zo dichtbij was maar ik ben blij dat ik hem kon winnen.” Ook Ummels mag zich naast Lobles, Anderiessen en Abdi Ali opmaken voor het Europees Kampioenschaap indoor in ToruÅ„.

3000 meter
Op de 3000 meter bij de vrouwen stonden Krause en Bo Ummels aan de start. Krause wist een goede race te lopen na haar bronze plak van zaterdag en de atleet van AKU finishte op plek 5 in een keurige 9’21”76. Ummels liep een zuinig opgebouwde race waardoor ze in de slotfase Diane van Es terugpakt en alleen Maureen Koster voor zich hoeft te dulden. De marathonloopster behaalt met haar 9’12”95 de zilveren plak. Ummels: “Voor mij werkte het het beste om hem progressief te lopen. Ik wilde elke kilometer versnellen en dat was goed gelukt waardoor ik de tweede plek veilig kon stellen.”