TDR-atleten blijven steken in de series op EK Indoor

08 March

Elite & High Potentials

Posted by:

TORUŃ - Van 3 tot en met 7 maart mochten er maar liefst 4 TDR-atleten zich opmaken voor de Europese Kampioenschappen Indoor in het Poolse ToruÅ„. Na een kort en krachtig indoorseizoen wisten Bram AnderiessenMahadi Abdi Ali, Djoao Lobles en Britt Ummels zich te kwalificeren; Anderiessen en Abdi Ali op de 1500 meter, Lobles en Ummels op de 800 meter. In Polen mochten ze laten blijken of ze zich met hun recente opmerkelijke prestaties konden meten met de absolute Europese top. Met het grootste deelnemersaantal ooit was het op voorhand duidelijk dat kwalificatie voor de halve en hele finales een pittige opgave zou worden. Helaas wisten alle vier de TDR-atleten zich niet de plaatsen voor een volgende ronde, maar met een hoop ervaring erbij kunnen ze zich met trots gaan voorbereiden op het komende baanseizoen. 

 

1500 meter mannen 
Na een lange reisdag op woensdag, waren het Anderiessen en Abdi Ali die zich donderdag mochten laten zien op de 1500 meter. Van de maar liefst 51 deelnemers konden zich maar 13 atleten kwalificeren voor de finale. Per serie gingen de eerste twee automatisch door, de resterende plekken werden toegekend aan de vijf tijdsnelsten. Met deze gedachtegang gingen beide mannen gretig hun wedstrijd in, op zoek naar die automatische kwalificatie. In de tweede serie maakte Abdi Ali zijn debuut in het oranje. Na een succesvol indoorseizoen wist hij zich niet alleen twee keer te plaatsen voor het EK, hij behaalde ook nog een zilveren medaille op het NK. Wetende dat zijn vorm groeiende was, wilde hij zijn beste wedstrijd ooit lopen in de hoop de finale te kunnen halen. Het raceplan was om aanvallend de wedstrijd in te gaan en dan zijn slag te slaan op het juiste moment. Helaas verloor Abdi Ali te veel energie door telkens de aansluiting te willen behouden met de kopgroep. De laatste ronde kon hij daardoor niet meer mee met de versnelling, en eindige hij teleurgesteld als twaalfde in zijn serie. In zijn allereerste internationale toernooi is Abdi Ali hiermee een ervaring rijker, wat hem alleen maar van pas kan komen in toekomstige wedstrijden. 

Ook Anderiessen laat een sterk indoorseizoen zien. Tijdens de eerste limietwedstrijd in Apeldoorn wist hij zich niet alleen te kwalificeren voor de 1500 meter, hij liep meteen een persoonlijk record door voor het eerst onder de 3'40 te duiken. Een aantal dagen later mocht hij weer in actie komen en kwalificeerde zich in een persoonlijk record als één van de acht Nederlanders ook nog voor de 800 meter. Zijn succesvolle kwalificaties werden beloond tijdens het NK indoor 1500 meter, waar hij zich na een sterke wedstrijd Nederlands kampioen mocht noemen. Anderiessen kwam dan ook naar Polen met hoge ambities, hij wilde graag de finale halen. Hij ging de derde serie dan ook gretig in. Na een alert gelopen race, waar hij continue in contact was met de kopgroep, zat hij er tot 400 meter voor het einde nog goed bij. Echter toen de versnelling werd ingezet, moest hij lossen. De laatste ronde kwamen er nog een aantal atleten over hem heen en moest hij helaas genoegen nemen met een zevende plek. Wetende dat er in de voorgaande series een paar atleten sneller hadden gelopen dan hij, hield het toernooi ook voor Anderiessen op. Het was het tweede internationale seniorentoernooi voor Anderiessen, en met zijn 21 jaar kan hij deze ervaring mooi meenemen naar het EK onder 23 in de zomer van 2021. 

 

800 meter vrouwen 
Op vrijdagmiddag is het de beurt aan Ummels om zich te meten met de Europese top op de 800 meter. Ook Ummels had een kort en succesvol indoorseizoen voorafgaand aan haar deelname aan het EK. Tijdens de eerste limietwedstrijd in Apeldoorn wist ze zich met overmacht te kwalificeren voor de 800 meter in een PR van 2'01.85. Bijna wist ze zich ook nog te plaatsen voor de 1500 meter in het Belgische Gent, maar kwam minder dan een seconde tekort. Daarnaast mocht ze zich Nederlands kampioene noemen op de 800 meter. Ook Ummels had hoge ambities, vooraf was duidelijk wat er moest gebeuren: de top drie van elke serie kwalificeerde zich automatisch voor de halve finales. Op papier was dit niet onmogelijk, Ummels ging dan ook alert haar serie in. Na een doorkomst van 59" op 400 meter zat Ummels goed gepositioneerd. Met ingang van de laatste ronde liep ze op een derde plek en had het drietal een gaatje met de rest van het veld. Echter met ingang van de laatste bocht raakte Ummels uit balans. Nog steeds op een derde plek, verliest Ummels op het laatste rechte stuk de macht en controle over haar benen. Half struikelend, maar proberend om haar evenwicht te behouden, komt ze een paar tientallen meters voor de finish helaas ten val. Op een brute manier komt zo haar EK helaas ten einde. Wetende dat ze bijna een ronde verder was, mag ook Ummels zich gaan opmaken voor hopelijk een mooi zomerseizoen! 

 

800 meter mannen 
De laatste TDR-atleet die in actie kwam was Djoao Lobles. Na een uiterst succesvol indoorseizoen, waar hij geen enkele 800 meter wedstrijd verloor, wist hij twee keer onder de 1'47 te lopen; de eerste keer tijdens een limietwedstrijd, de andere keer tijdens het NK-indoor, waar hij na een indrukwekkend eindschot zijn titel succesvol verdedigde. Met dit in het achterhoofd ging ook Lobles met vertrouwen zijn serie in, hoewel met sterke tegenstand. De eerste 400 meter kan Lobles goed volgen, hij loopt in het midden van het veld en heeft aansluiting met de kopgroep. Met ingang van de laatste ronde is uitzicht op een top drie positie nog mogelijk, maar vanaf dat moment wordt er een harde versnelling ingezet. Helaas heeft Lobles de macht niet om hierop te reageren, en wordt laatste in zijn serie. Ook Lobles kan terugkijken op een mooie ervaring en zal ook in actie komen op het EK onder 23.