Limieten voor Anderiessen en Baltus in Nijmegen

31 May

Elite & High Potentials

Posted by:

NIJMEGEN– Dit weekend was het gros van de TDR-atleten te vinden in Nijmegen; ook dit jaar stond de Next Generation Athletics weer garant voor veel spektakel. In sterke series weten veel atleten het beste in zich naar boven te halen, wat resulteerde in een regen aan persoonlijke records en overwinningen. Een uiterst succesvol weekend voor TDR. 

 

De mannen in de 800 meter B-race mochten het spits afbijten; namens TDR stonden zowel Brian Versluis, Jesse Scheltema en Twan Pormes aan de start. Na een doorkomst van 55” op de eerste 400 meter zaten alle favorieten nog dicht bij elkaar. Met nog 200 meter te gaan werd de gaskraan opengegooid, vooral de laatste 100 meter werd er een forse versnelling geplaatst door Versluis en het leek alsof hij de winst ging pakken. Helaas kwam hij net tekort, maar loopt na een sterk gelopen wedstrijd naar een nieuw PR van 1:51.06, kort gevolgd door Scheltema in 1:51.91, die ook een PR loopt. Pormes komt over de finish na 1:55.49. 

 

Gelijk na de mannen was het de beurt van de vrouwen 800 meter B-race, waar Femke Been haar debuut maakte in het paarse tenue. Na dit seizoen al twee persoonlijke records op de 800 meter en 400 meter te hebben gelopen, wilde ze vandaag kijken of ze haar PR nog verder kon aanscherpen. Na een mooie doorkomst van 62” stond Been er de laatste ronde alleen voor. Tot de laatste 50 meter liep ze op kop, maar er kwamen nog twee concurrentes over haar heen, waardoor ze als derde over de finish kwam in een sterk PR van 2:07.56. 

 

Bij de mannen 1500m B-race lopen Noah Baltus en Edwin Sjerps. Het is vooral Baltus die zich van voren laat zien en alert achter de haas zit. Na 1100 meter stapt de haas uit en Baltus neemt meteen initiatief om de laatste ronde hard te maken. Er zijn nog andere kapers op de kust, maar Baltus houdt zich erg sterk en weet de wedstrijd naar zijn hand te zetten. De SAV-atleet loopt een spetterend PR van 3:43.26, wat meteen de limiet betekent voor het EK onder 20 jaar. “Ik ben erg positief verrast. Ik wist dat het erin zat, maar nog niet zo vroeg in het seizoen. Dus heel tevreden over de race, zeker omdat ik best veel aan de buitenkant liep!”, aldus een tevreden Baltus. Kort daarachter loopt Sjerps een erg sterke wedstrijd en weet zijn beste tijd aan te scherpen naar 3:47.09. Bij de C-race op dezelfde afstand doet ook Duncan Steenbakker goede zaken. Een aantal weken geleden liep hij al een mooi nieuw PR op de 3000 meter en ook op de halve afstand verpulvert Steenbakker zijn beste tijd naar 3:51.06. 

 

Joep Welsch mocht namens TDR het spits afbijten in het hoofdprogramma, en wel op de 400 meter. Ook Welsch debuteerde vandaag in zijn paarse tenue en dit deed hij verdienstelijk. Na vorige week tijdens de T-meeting zijn PR al te hebben aangescherpt naar 49.18, kwam hij nu overtuigend als derde over de finish in een mooie 49.50.  

 

In het hoofdprogramma van de 800 meter wist Britt Ummels op een overtuigende manier de wedstrijd naar haar hand te zetten. De haas kwam door in 59” op de 400 meter en Ummels zat hier strak achter. Na 450 meter stond ze er echter alleen voor en was het zaak het tempo zo hoog mogelijk te houden. Dit deed ze verdienstelijk door in een outdoor PR de finish te passeren in 2:02,10. “Mijn doel was om na de eerste ronde zo hard mogelijk door te trekken. Na een perfecte doorkomst op 400 meter kon ik nog goed het tempo doortrekken en zo finishen in een nieuw outdoor PR, waar ik erg tevreden mee ben!”, aldus Ummels, die ook de 1500 meter vrouwen mocht hazen. 

 

Gelijk na de dames was het de beurt aan de mannen van het hoofdprogramma. Namens TDR stonden Djoao Lobles en Samuel Chapple aan de start. Lobles liet er geen gras over groeien en liep na de start meteen achter de haas, die perfect doorkwam in ongeveer 52” op de 400 meter. Na het uitstappen van de haas bleef Lobles op kop sleuren, om deze ook niet meer af te staan. De Nederlands kampioen kwam over de finish in een mooie tijd van 1:46.77, gevolgd door Chapple op een zesde plaats in 1:49.25. “Het is een mooi begin van het seizoen, hoewel het jammer was dat een paar toppers zich hadden afgemeld. Ik ging zelf meteen achter de haas aan en werd nog op mijn hielen gezeten door Jurgen Wielart de laatste 50 meter, maar heb hem gelukkig nog weten af te houden”, aldus Lobles. 

 

Het laatste onderdeel waar TDR-atleten hun opwachting maakten, was op de 1500 meter. In een rommelige race, met wat geduw, was het Lotte Krause die goed liep door als derde de finish te passeren in een tijd van 4:17.44, niet ver verwijderd van haar beste tijd. Kort erna was het vuurwerk geblazen bij de mannen 1500 meter. Bram Anderiessen liet al zien in goeden doen te zijn, door zijn PR aan te scherpen op de 800 meter, maar op de bijna dubbele afstand haalde hij bijna 2” van zijn beste tijd af. Anderiessen liep een alerte wedstrijd, door zich continue bij de kopgroep te mengen. Bij de laatste 400 meter was er een afscheiding van 3 atleten, inclusief Anderiessen, maar de AKU-atleet kwam het laatste stukje net tekort voor de overwinning. In een sterke 3:37,55 komt hij als derde over de finish. “Ik startte hard om meteen goed voorin te zitten, na 1000 meter voelde ik me nog fris en versnelde de laatste ronde naar de derde positie. De laatste 150 meter moest ik een gaatje laten me de voorste twee, maar kon goed standhouden en een mooi PR lopen. Ik heb het gevoel dat het nog een stuk harder kan!”, aldus Anderiessen. Anderiessen loopt hiermee ook ruimschoots onder de limiet voor de EK U23. Ook Mahadi Abdi Ali laat mooie progressie zien, door voor de tweede keer in zijn carrière onder de grens van 3’40 te lopen, en komt als zevende de finish gepasseerd in een mooie 3’39.65.