TDR-atleten houden zich staande tijdens FBK-Games

09 June

Elite & High Potentials

Posted by:

HENGELO – Dit jaar vond de 40e editie van de FBK-games in Hengelo plaats. Voor het eerst in ruim een jaar mocht er weer publiek bij de wedstrijd aanwezig zijn. De 1500 toeschouwers juichten de atleten toe, naar zelfs een wereldrecord op de 10.000 meter. Vanuit TDR kregen 2 atleten de kans om te starten in het voorprogramma en 4 atleten in het hoofdprogramma van de 1500 en 800 meter. 

 

PR in het voorprogramma 

Noah Baltus en Samuel Chapple kregen de kans om te lopen in een nationale 800 meter race. Baltus startte snel weg en kwam op de 3e positie te lopen, een klein gat met de haas en de koploper, dat was voor Baltus alleen maar meer motivatie om dat gat dicht te lopen. Langzaam dichtte Baltus het gat en werd in de laatste bocht nog door twee man ingehaald en een beetje gehinderd. Baltus herpakte zich snel en wist in dezelfde tijd als de nummer drie te finishen in een toptijd van 1’47”74! “De race was niet optimaal, maar ik ben heel erg tevreden met een PR van ruim een seconde”, aldus een zeer tevreden Baltus. 

Chapple positioneerde zich ook in de groep van Baltus, maar miste de laatste 250 meter de echte kick om mee te doen met de eerste vijf en finisht als 9e in een tijd net een paar honderdste boven zijn PR, 1’48”94. 

 

Hoofdprogramma 800 meter 
Djoao Lobles mocht laten zien wat hij waard was op de 800 meter tussen echte wereldtoppers. Lobles positioneerde zich wat meer aan de achterkant van de groep. Het tempo was erg traag, de groep opende de eerste 400 meter, bijna 2 seconde te langzaam, waardoor de tweede ronde erg hard zou gaan. Na 500 meter wilde Lobles doorschuiven, maar door de chaos wegens de langzame opening miste de AV Noordkop atleet de boot om mee te sprinten voor de voorste plekken. Lobles eindigt in een tijd van 1’48”65 als 10e. 

Bij de vrouwen was het Britt Ummels die zich mocht meten met de Europese en wereldtop. Ook bij de vrouwen ging de eerste ronde erg traag, boven de minuut. Ummels kwam langzaam van achteraan de groep steeds meer naar voren, door het gedrang onderling was het moeilijk om een goede positie te zoeken. Ter hoogte van het 600 meter punt liep Ummels mee voor het podium, maar de eindsprint bleef uit en andere vrouwen kwamen haar voorbij, Ummels finishte als 11e in een tijd van 2’03”50. 

“Ik ben wel wat teleurgesteld over mijn laatste 150 meter, maar over de eerste 600 meter ben ik wel tevreden ik kon steeds wat meer opschuiven tijdens de race”, aldus Ummels. 

 

Hoofdprogramma 1500 meter 
Bram Anderiessen en Mahadi Abdi Ali stonden aan de start van hun sterkst bezette wedstrijd tot nu toe. Beide mannen waren gebrand op een snelle wedstrijd. De start was heftig, veel chaos en op dit wereldniveau wordt er hard gestart en moet je je mannetje staan. Anderiessen nam al gauw positie halverwege de groep, maar zakte langzaam weg naar achter naarmate de wedstrijd vorderde. In tegenstelling tot zijn teamgenoot schoof Abdi Ali een aantal plekken op en liep erg alert. Met het ingaan van de laatste ronde versnelde Anderiessen vanuit de een na laatste plek, ging teamgenoot Abdi Ali voorbij, werd nog even gehinderd de laatste 100m en finisht in een tijd van 3’38”34 als 11e. Iets meer dan een halve seconde boven zijn PR. Abdi Ali liep op echte wilskracht de laatste 200 meter ook al voelde de Limburger de benen langzaam leeglopen, finisht hij in een tijd net onder de 3’40”, namelijk 3’39”87. 

“Ik voelde me de eerste 1000 meter wat verdoofd waardoor ik niet reageerde op de atleten die mij inhaalde waardoor ik langzaam terug zakte naar de een na laatste positie, maar bij de bel raakte ik hieruit en kon ik nog aardig wat goed maken op de rest van het veld”, aldus Anderiessen. 

“Ik ben blij met hoe ik de race liep, meer aanvallend dan de vorige wedstrijd. Alleen de laatste 200 meter kwam ik te kort, maar dat komt zeker nog wel tijdens de volgende wedstrijden”, aldus Abdi Ali. 

 

Flanders cup Oordegem 
Een dag eerder reisden vier TDR-atleten af naar België. Duncan Steenbakker wist een minimaal PR te lopen door één honderdste van een seconde onder zijn beste 1500 meter tijd te duiken. Steenbakker wint zijn serie en klokt 3’51”05. 

Brian Versluis en Jesse Scheltema stonden aan de start van de 800 meter. Versluis in de snelste serie, maar kon het tempo niet volgen en passeerde de finish in een tijd van 1’52”26. Scheltema had 1’52”66 nodig over 800 meter en wordt vijfde in zijn serie. 

De enige dame vanuit TDR was Femke Been, uitkomend op de 800 meter. De race was voor en na het startschot erg rommelig. Been mistte hierdoor aansluiting met de groep en heeft de tweede rondes geprobeerd de dames voor haar terug te halen. Samen met vijf van de zes vrouwen finisht Been binnen dezelfde seconde. Met haar tijd van 2’07”77 liep ze net boven haar PR.