Titel voor Bo en Britt Ummels

28 June

Elite & High Potentials

Posted by:

BREDA Afgelopen weekend stond in het teken van de Nederlandse Kampioenschappen die dit jaar mochten plaatsvinden bij AV Sprint te Breda. Na mooie wedstrijden over diverse afstanden, mocht TDR uiteindelijk met 5 medailles terugkeren naar huis, waarvan twee atleten zich mochten kronen tot Nederlands kampioen.

Vrijdag

Voor TDR begon vrijdag de strijd om de medailles tijdens de 400m series, waar Joep Welsch mocht starten in de tweede serie. Daar wist hij zich te verzekeren van de halve finale door als tweede te finishen in een tijd van 49.36. Later op de dag, tijdens de halve finales, wist hij deze tijd nog te verbeteren naar 49.23, maar kwam net te kort voor een finaleplek.

Op vrijdag stonden ook de series 800 meter op het programma. Femke Been wist zich in de tweede serie als een van de tijdsnelsten te kwalificeren voor een plek in de finale. Ze zette een mooie tijd neer van 2:08.26.

Bij de mannen stond er een grote delegatie TDR-atleten aan de start van de 800 meter. In de eerste serie liep Brian Versluis een scherpe race, waarbij het aankwam op een spannende eindsprint met onder andere teamgenoot en titelfavoriet Djoao LoblesLobles verzekerde zich van een plek in de finale door als eerste te finishen. Het was erg spannend wat de volgorde van de volgende drie finishers was. Uiteindelijk liep Versluis naar een vierde plek in een prachtig PR van 1:49.91, maar kwam net te 1/100e tekort voor een plek in de finale.

In de tweede serie kwam Samuel Chapple ook net tekort voor een finaleplek, door als derde in de serie te finishen in een tijd van 1:50.10. Vlak daarachter kwam Jesse Scheltema over de finish in een nieuw PR van 1:50.93, maar nipt boven de limiet voor het EK junioren. Luuk Wagenaar liep een goede race en finishte als zesde in een tijd van 1:51.61.

In de laatste serie wist Noah Baltus zich als een van de tijdsnelsten te kwalificeren voor een plek in de finale, door als derde te finishen in een mooie tijd van 1:48.78. Twan Pormes finishte als zevende in een tijd van 1.58.06.

De eerste finale werd gelopen door Lotte Krause, en wel op de 3000m steeplechase. Krause liet zien in vorm te zijn door haar PR op deze afstand al verbeterd te hebben tot 10:04.74. Het doel vooraf was om een van de drie podiumplaatsen te bemachtigen. De weersgoden waren de atleten niet goed gezind. In de stromende regen ging de wedstrijd van start. Al gauw werd duidelijk dat Irene van der Reijken een maatje te groot was, maar in het achtervolgende groepje ontstond er een mooie strijd voor de overige medailles. Krause liet zich geregeld op kop zien, om deze ook af te staan aan haar concurrentes. Met ingang van de laatste ronde was ze in strijd met Veerle Bakker om de zilveren medaille, die ze met een sterke eindsprint wist te beslissen in haar voordeel. Na een ijzersterke race loopt ze met 9:57.77 een ruim PR en mag ze de eerste medaille namens TDR mee naar huis te nemen.

Zaterdag
Een dag later stonden de spannende finales van de 800 meter op het programma.

Bij de vrouwen werd het een klassieke boemelrace, waarbij de eerste ronde in 68 seconden werd afgewerkt. Been bevond zich aan de binnenkant van het veld, waarbij ze hinder ondervond van het duw en trekwerk. In een heftige eindsprint over de laatste 200 meter weet Been als achtste te finishen in een tijd van 2:11.12.

Even later was het de beurt aan de mannen. Met een de beste tijd van het seizoen van 1:45.93 stond Lobles als favoriet aan de start. Uiteindelijk werd het ook een klassieke boemelrace, waarbij de positie uiterst belangrijk is. De eerste ronde werd gepasseerd in 60 seconden. Lobles bevond zich aan de buitenkant in het midden van het veld. Het werd een knallende laatste 200 meter, waar de inhaalrace van Lobles begon. In de laatste 150 meter trok Jurgen Wielart het veld aan, en het werd een nek aan nek race tussen Wielart en Lobles. Aan het eind kwam Maarten Plaum met een sterk eindschot langs, en kwam Lobles net iets te kort voor het goud. Hij finisht uiteindelijk als derde in een tijd van 1:52.04. Baltus weet lang mee te kunnen in het veld en finisht uiteindelijk als zevende in een tijd van 1:52.76.

Later op de avond stond de volgende finale op het programma. Bij de 5000 meter mocht Bo Ummels namens TDR haar opwachting maken. Het doel was vooral om de eerste helft van de wedstrijd rustig te blijven, om erna te versnellen en hopelijk de concurrentie te lossen. Dit was ook exact wat ze deed. Met nog zes rondes te gaan maakt Ummels zich langzaam los van de rest van het veld, om de afstand per ronde iets te vergroten. In 16:11.15 komt ze dan ook als winnares over de finish, en mag ze de gouden medaille mee naar huis nemen.

Zondag
Op zondagmiddag stonden er twee spannende 1500 meter finales op het programma. Als eerste was het Britt Ummels die erop was gebrand haar titel te verdedigen. Ummels liet zien er geen gras over te laten groeien, door de eerste ronde in 64 seconden af te werken en meteen een groot deel van het veld te lossen. Alleen Diane van Es kon volgen. Het duo bleef de gehele wedstrijd op kop en na 700 meter nam van Es het stokje over. Ummels kon comfortabel volgen tot de laatste 200 meter, waarna ze de beslissende versnelling inzette voor de overwinning. In een tijd van 4:13.32 mocht ze voor het derde jaar op rij de gouden medaille mee naar huis nemen.

Meteen erna mochten de mannen zich gaan opmaken voor de finale. Namens TDR stonden Bram AnderiessenMahadi Abdi Ali, Samuel Chapple en Edwin Sjerps aan de start. Vooraf was het plan van Anderiessen en Abdi Ali om de wedstrijd samen hard te maken. Het eerste deel nam Abdi Ali voor zijn rekening, en kwam in 56 seconden door op 400 meter, precies volgens plan. De twee rondes erna ging het echter wat langzamer, waardoor de kopgroep met ingang van de laatste ronde nog groot was. Anderiessen trok de laatste 400 meter aan, kort gevolgd door Abdi Ali en nog een viertal andere atleten. Dit bleef onveranderd tot de laatste 150 meter, waarna Valentijn Weinans en Richard Douma nog over Anderiessen heen kwamen. Uiteindelijk kwam Anderiessen als derde over de finish in 3:38.29, wat aangeeft hoe hoog het niveau was in deze finale. Abdi Ali finisht als zesde in een tijd van 3:39.67, die na veel kopwerk helaas iets tekort kwam in de eindsprint. Diegene die ook veel indruk maakt is Samuel Chapple. Hij verbeterde zijn persoonlijk record dit weekend met maar liefst 7 seconden. Op zaterdag liep hij al een persoonlijk record van 3:44’49 en plaatste zich daarmee overtuigend voor de finale, waarin hij na een sterke wedstrijd als zevende de finish passeert in 3:40.54. Ook Sjerps maakte indruk in de series, door zich met een sterk PR van 3:43.59 als tijdsnelste te plaatsen voor de finale, en hier te finishen als elfde in 3:50.04.