Lobles wordt 5de op het Europees kampioenschap onder 23 jaar, Anderiessen uitgeschakeld in de series

13 July

Elite & High Potentials

Posted by:

TALLINN – Afgelopen weekend stonden Bram Anderiessen en Djoao Lobles aan de start voor het Europees kampioenschap onder 23 jaar. De twee favorieten voor een medaille mochten zich na een aantal topprestaties in het seizoen eindelijk meten met de Europese top. Voor Anderiessen stond de 1500 meter op het programma en voor Lobles was het de 800 meter.  

 

Anderiessen maakt tactische missers 
Voor Anderiessen was het een teleurstellend verloop van het EK. De atleet van AKU stond met zijn tijd van 3:36.37 als 3de geplaatst op de deelnemerslijst. Anderiessen was dus een kanshebber voor een podiumplek. Tijdens de series van de 1500 meter wist Anderiessen zich helaas niet te kwalificeren. Terwijl zijn concurrenten zich aan het positioneren waren tijdens een versnelling in de laatste ronde moest Anderiessen van te ver komen. Hij eindigde als negende in de series waardoor hij ver verwijderd was voor een kwalificatie tot een finaleplek. Anderiessen: “Ik kwam naar het EK om te schitteren in de finale, maar door tactische fouten gaf ik de serie uit handen. Het was enorm balen. Deze ervaring neem ik mee om te schitteren op het eerstvolgende kampioenschap.” 

 

Lobles gaat de titanenstrijd aan tijdens het EK 
Voor Lobles waren het maar liefst twee finales waarin hij mocht schitteren. De atleet afkomstig uit Den Helder mocht als eerste zijn beste beentje voor zetten op de 800 meter. Lobles kwalificeerde zich moeiteloos voor de finale door zijn serie te winnen en mocht met een grote Q achter zijn naam zich klaarmaken voor de finale. Tijdens de 800 meter kwam Lobles iets te kort in de laatste 100 meter waardoor een medaille buiten bereik bleef. Lobles vocht als een leeuw en werd met een tijd van 1:46.48 5de van Europa. 

 

Op de slotdag van het EK onder 23 werd Lobles gevraagd om in te vallen tijdens de finale 4x400 meter. De 800 meter atleet mocht als 3de starten. Lobles liep letterlijk een knallende race. De Heldenaar snelde naar voren en wist het gat met zijn concurrenten te dichten. Echter maakte Lobles in de laatste 100 meter een onhandige duw waardoor zijn Britse en Zwitserse concurrenten ten val kwamen. Dit veroorzaakte een terechte diskwalificatie.  

 

Hartensveld: “Europees kampioenschap blijkt harde leerschool” 
Guido Hartensveld, hoofdcoach van TDR, mocht mee als coach met het Nederlands team. Hierdoor kon hij zijn atleten Anderiessen en Lobles van dichtbij coachen. Hartensveld: “Van Bram was het duidelijk dat hij niet de juiste agressie had in de series om verder te komen, ondanks dat dit hem op het hart was gedrukt.” Hartensveld laat wel weten dat er een verzachtende omstandigheid was. Hartensveld: “Het hoofddoel met Bram was plaatsing voor de Spelen, dat was al sinds jongs af aan zijn droom, daardoor moest hij een mega stap zetten. Maar die droom hebben wij week in en week uit nagejaagd met als gevolg veel races. Daardoor was zijn mentale batterij misschien niet helemaal opgeladen.” 

 

Over Lobles laat Hartensveld weten dat hij in de finale van de 800 meter van te ver kwam. Hartensveld: “Djoao was heel alert en agressief, hij rukte in de laatste ronde op maar hij moest een beetje slalommen. Het zit zo dicht op elkaar dat hij net te kort of te laat kwam. Maar hij heeft het gewoon heel goed gedaan. Hij stond er gewoon.”, aldus een tevreden Hartensveld.