Weekend van uitersten

21 July

Elite & High Potentials

Posted by:

UTRECHT/TALLINN/NINOVE – Het was een weekend met wedstrijden van vele kalibers. Van het Europees kampioenschap onder de 20 jaar in Tallinn tot de Runnersworld Track Meeting in Utrecht naar de Flanders Cup in Ninove. Een weekend met vele PR’s maar ook teleurstellingen. Vijf atleten liepen harder dan hun persoonlijke records en Noah Baltus mist op een honderdste de EK finale.

   

Baltus redt finale op een honderdste niet   
In Tallinn vond een week na het EK onder de 23 jaar ook het EK onder de 20 jaar plaats. Baltus had op de 800 en 1500 meter meerdere keren onder de gestelde limieten gelopen. Na lang wikken en wegen besloot Baltus uit te komen op de 1500 meter, met zijn kersverse PR van 3’41” was Baltus een kandidaat voor een Europese medaille.    

 

Baltus liep erg scherp en hield constant zijn positie vast voorin het veld. Het was een tactische race. Een 800 meter doorkomst van 2’12” zorgde ervoor dat iedereen nog een laatste harde ronde kon lopen. Doordat Baltus richting het ingaan van de laats te ronde geen initiatief nam en niet op tijd kon reageren op de aanval van de andere lopers, werd de 19-jarige overrompeld. Baltus gaf alles maar werd op een honderdste van een seconde 5e in zijn serie, twee honderdste verwijderd van de nummer 3. Alleen de eerste 4 per serie kwalificeerde zich automatisch voor de finale, de vier tijdsnelsten kwamen uit de andere serie. “Als ik zelf was gegaan in plaats van wachten op een ander had ik niet zoveel andere lopers om mij heen gehad en zat ik niet in het geduw. Met zo een harde laatste ronde maakte een kleine voorsprong net dat verschil”, aldus Baltus.    

 

PR’s in Utrecht   
Het was Bo Ummels die vrijdag de beste prestatie van de dag leverde. De 3000 meter is voor de marathonloopster een relatief korte afstand, maar weerhield haar niet om een dik PR te lopen. Ummels liep naar een tijd onder de 9 minuten; 8’57”37, deze tijd is goed voor de 10e Nederlandse tijd aller tijden. Trainingsgenoot Jennifer Gulikers wist haar PR ook ruim te verbeteren door onder de 10 minuten grens te duiken; 9’48”35. Ronald Poel, marathonloper in wording, finisht in een tijd van 8’47”01.    

 

Een dag later reisde een delegatie atleten, waaronder dit drietal, af naar Sankt Moritz om zich voor te bereiden op het tweede deel van de zomer.    

 

Koen Grandiek deed ook mee met de PR's en verbeterde zichzelf tot 4’00”60 op de 1500 meter. Nog net boven de magische 4 minuten grens.    

 

Ninove 
In het hoofdprogramma was het aan Mahadi Abdi Ali om zijn PR van vorig jaar aan te vallen. In een erg snelle race op 3’37” tempo kon Abdi Ali goed volgen, maar in de laatste 200 meter voelde de Limburger dat het tempo net te hard was en finisht in een tijd van 3’38”88. Abdi Ali is zelf maar 1 keer sneller geweest, vorig jaar in Heusden. Samuel Chapple mocht in dezelfde race starten. Nog onervaren op de 1500 meter, kwam de atletenhuis bewoner erachter hoe zwaar de 1500 meter kan zijn als je te hard van start gaat en te veel met je krachten smijt tijdens de race. De laatste 200 meter was geen pretje en Chapple finisht in een respectabele 3’44”85.   

 

Djoao Lobles koos dit keer om meteen voorin mee te doen met de snelste serie van de 800 meter in plaats van opbouwen van achteren. Deze keuze kwam Lobles duur te staan, de atleet van AV Noordkop opende de eerste 400 meter in 49 seconde, waarna het tweede rondje werd afzien. Lobles finisht in een tijd van 1’49”42.    

 

Bij de vrouwen was het Femke Been die van zich liet horen. Na meerdere keren 2’07” te hebben gelopen, duikt ze er nu onder in een PR van 2’06”78.   

 

In het naprogramma mochten Brian Versluis en Luuk Wagenaar aantreden op de 800 meter. Versluis die dit seizoen elke wedstrijd al harder ging en PR na PR verbrak, kwam in Ninove tot 1’50”11. Geen PR, maar weer een constant resultaat. Een serie later weet Wagenaar de klok stil te zetten op 1’52”82.   

 

Duncan Steenbakker verbeterde zijn 1500 meter tijd door met de seriewinst aan de haal te gaan in een tijd van 3’50”62.    

 

Edwin Sjerps zette de klok stil na 14’43”12 over 5000 meter en wist geen potten te breken.