TDR junioren stelen de show

30 November

Team Distance Runners

Posted by:


TILBURG - De Warandeloop in Tilburg, elk jaar de sterkst bezette crosswedstrijd in Nederland, kende dit jaar een recorddeelname. Zowel in de breedte als in de top was de bezetting ongekend. In zowel de junioren- als seniorenraces deden atleten mee van 10-15 verschillende nationaliteiten, waaronder de gehele Duitse top. TDR deed met name in de juniorenwedstrijden van zich spreken, maar had ook twee atleten in de senioren top tien (Selma Borst en Hugo van den Broek).

Vanwege het uitgebreide programma verschenen de B-junioren al op zaterdag 29 november aan de start. TDR atleet Tom Wiggers liet zien dat hij zich in korte tijd heeft opgewerkt tot ??n van de snelste Nederlandse junioren ooit. Wiggers wachtte ??n ronde af en besloot toen het complete veld zijn hielen te laten zien. De 3500 meter legde hij af in 10.19, waarmee hij 12 seconden sneller was dan het parcoursrecord van Olympisch atleet Arnoud Okken.
In dezelfde race noteerde TDR atleet Tjerk Conijn een knappe 5e plaats in 10.46.

Voor de A-junioren stond zondag 30 november kwalificatie voor de EK cross op het spel. Grote favoriet was TDR-er Michel Butter. De atleet uit Beverwijk was 2 weken geleden, in het Belgische Duffel, iedereen te snel af. Hij hoefde zondag (slechts) bij de eerste vijf Nederlanders te eindigen om zeker te zijn van uitzending naar de Europese kampioenschappen. De race over 5800 meter werd gewonnen door de Duitser Giehl (18.14) Butter slaagde in zijn missie door vierde te worden, en tweede Nederlander, in 18.23min.
Ook teamgenoot Ronald Schro?r wist zich te kwalificeren. Met zijn 14e plaats (zesde Nederlander) was hij niet helemaal tevreden, maar gecombineerd met zijn resultaat van twee weken geleden bleek dit voldoende voor uitzending naar de EK. Wijnand Rijkenberg en Margret Hink slaagden niet in hun kwalificatiepoging. Hink moest helaas met pijnklachten de strijd verlaten, terwijl Rijkenberg een enigszins teleurstellende race kende.

De ?Gala? wedstrijd bij de vrouwen, met de nationale en internationale top, werd gedomineerd door de Duitse kampioen op de 5 en 10 kilometer. Mockenhaupt (20.53) wist een groot gat te slaan met de achtervolgende Keniaanse Chepkongo (21.10). AVC atlete Hilda Kibet boekte ten opzichte van vorig jaar een enorme progressie en werd vierde (21.25). Kibet woont reeds twee jaar in Nederland maar telt nog niet als Nederlandse. Dat geldt wel voor Anita Looper, die beslag legde op de eerste Nederlandse plek. TDR atlete Selma Borst eindigde als 21e in 22.31. Ze werd hiermee 9e Nederlandse, een positie waarmee ze een jaar geleden nog tevreden zou zijn geweest. De aspiraties van Borst liggen nu echter hoger. Borst: ?Ik ben niet echt tevreden, ik zit net achter een aantal Nederlandse toppers waar ik van had willen winnen. Aan de andere kant, deze wedstrijd is niet mijn hoofddoel. We vertrekken over tien dagen met een grote groep TDR atleten naar Kenia. Als ik terugkom zal ik een heel stuk sterker zijn dan nu, dan wil ik echt wat laten zien?. TDR atlete Barbara Zutt liep sterk en eindigde als 11e Nederlandse.

De Gala race van de mannen ging over 10 kilometer. Luke Kibet uit Kenia was hier oppermachtig en zat met zijn tijd van 29.16 precies 1 minuut voor de rest van het veld. Zijn landgenoot Orare volgde in 30.17. Luc Krotwaar ? juist terug van een trainingsstage in Kenia ? gebruikte de Warandecross als laatste test. Volgende week loopt hij de marathon van Fukuoka (Japan). Krotwaar werd in het ongekend sterke veld vijfde en mocht concluderen dat de vorm goed is. Hugo van den Broek blijkt de weg omhoog weer gevonden te hebben. De TDR atleet liep na zijn marathon in Berlijn tot nu toe slechts ??n wedstrijd, met een zeer tegenvallend resultaat. In Tilburg liet hij zien dat er weer rekening met hem moet worden gehouden. Van den Broek werkte zich van de vijftigste plek op naar de zeventiende en werd hiermee 6e Nederlander (in 31.20). Het feit dat de 2e Nederlander, steeple chase loper Simon Vroemen, slechts dertien seconden voor hem zat, geeft aan hoe groot de ?dichtheid? was. Van den Broek: ?Voor mij geldt dat ik nu in mijn opbouw zit. Alles draait ook dit jaar weer om ??n ding en dat is de marathon van Rotterdam. Op weg daar naartoe wil ik vlammen in de ? marathon van Egmond. Ik weet dat ik nog heel veel sterker kan worden dan nu en dat geeft veel vertrouwen voor de wedstrijden die nog komen?.

Volgende week loopt een groep TDR atleten de Montferlandrun over 15 kilometer. Daarna vertrekt een 12 koppig team naar Kenia om terug te komen voor de ? marathon van Egmond. De junioren Butter en Schro?r leven vanaf nu toe naar de Europese Kampioenschappen cross op 14 december, waar zij Nederland mogen vertegenwoordigen.