Zilver en Brons tijdens TCS Amsterdam Marathon

19 October

Elite & High Potentials

Posted by:

AMSTERDAM - Na een jaar afwezigheid, was het eindelijk weer zover. De 45e editie van de Amsterdam Marathon, tevens ook het NK Marathon, vond haar doorgang. En dat volledig met publiek. Met de volle tonen van René Froger die door het Olympisch stadion klonken, sprongen de tranen van menig atleet, organisator en toeschouwer weer even in de ogen. 
Bo Ummels en Eva van Zoonen mochten hun vorm, na een periode van hard trainen, laten zien. Met twee medailles op het NK en met twee PR's rijker, was dit een zeer succesvolle dag te noemen 
 
Om 09:00 precies klonk het startschot. Ummels stond aan de start met als doel een PR te lopen en haar Nederlandse titel van twee jaren geleden te prolongeren. In haar achterhoofd had ze ook de EK-limiet van 2:31.30. 
Het plan was om halverwege rond 1:15.30 door te komen. Met een doorkomst van 1:15.15 ging dit zeer voorspoedig. Ze liep in een grote groep, samen met Ruth van der Meijden. Lange tijd liepen ze samen op een mooi schema van rond de 2:30.30. Op 30km plaatste van der Meijden een versnelling en toen moest Ummels een klein gaatje laten. Met een klein beetje verval van km 36 t/m 38, wist ze goed te finishen. Ze eindigde nipt boven de EK-limiet als tweede Nederlander met een tijd van 2:31.51. Ummels: 'Om hier weer te finishen in het Olympisch stadion met al dat publiek is gewoon geweldig, dit heb ik echt gemist. Het was een zware strijd, vooral de laatste 10km, maar ik ben heel blij dat ik in een PR heb weten te finishen.' 
 
Van Zoonen had ook als doel om in een PR te finishen. Vooraf wist ze dat een podiumplek erin zou zitten, maar dat ze een felle strijd kon verwachten met de 4e Nederlandse dame. Daarom ging ze hard van start, en wist ze na 15km ongeveer over haar heen te gaan. De halve marathon kwam ze door in een pittige 1:18.28. De rest van de wedstrijd bikkelde ze hard door en wist ze de voorsprong te behouden. Dit werd beloond met een heel groot PR, 2:41.23, en een bronzen plak op het Nederlands kampioenschap. Na een jaar afwezigheid was dit een memorabele editie.