Baltus plaatst zich voor EK Cross

30 November

Elite & High Potentials

Posted by:

TILBURG – Dit weekend was de Warandeloop terug van weggeweest. Ondanks de aangescherpte maatregelen kon het NK cross dit jaar, gehouden in Tilburg, toch doorgang vinden. Vijftien TDR-atleten stonden aan de start voor de felbegeerde NK medailles. Vier medailles werden er gewonnen, waaronder twee keer goud en een kwalificatie voor het EK cross in Dublin.

Nederlands kampioenen en EK cross kwalificatie

Noah Baltus stond aan de start van een van zijn laatste wedstrijden als junior. Het was al snel duidelijk dat de podiumplekken verdeeld moesten worden over 6 atletenBaltus had wat moeite met de lange rechte stukken, maar kon veel goedmaken tijdens de technische gedeeltes. De laatste ronde werd een lange versnelling en de kopgroep begon stukje bij beetje te breken. Tijdens het laatste technische gedeelte kon Baltus veel goedmaken, hij ging 2 man voorbij en op het laatste rechte stuk nam Baltus de leiding om vervolgens zege te vieren als de nieuwe Nederlands kampioen cross. Het podium finishte binnen een seconde van elkaar. Met deze prestatie heeft Baltus zicht gekwalificeerd voor het EK cross in Dublin, Ierland. Het EK cross is op zondag 12 december. Jesse Scheltema finisht als 21e

Een eervolle vermelding voor de TDR jeugdatleet Sien van Vuuren die een bronzen plak weet te bemachtigen bij de B-junioren.

Bij de vrouwen 35+ was het Eva van Zoonen die liet zien dat zij de beste was. De marathonloopster beschikt over genoeg inhoud om later in de wedstrijd het verschil te maken en zo geschiedde. Ze wist de wedstrijd naar haar hand te zetten en er met het goud vandoor te gaan. Een schitterende prestatie van Van Zoonen en haar eerste Nederlandse titel.

Crossgala mannen 10.000 meter

Het crossgala bij de mannen is elk jaar een waar spektakel te noemen, een kleine ronde en 5 grote rondes door het oude Warandebos. Ruim 80 man stond aan de start, waarvan 4 TDR-atleten. Bram Anderiessen was samen met Djoao Lobles goed van start gegaan langzaamaan lieten ze zich terug zakken naar het net niet comfortabele 10.000m tempo. Mahadi Abdi Ali liep een meer opbouwende wedstrijd en wist in de eerste paar rondes zich naar de top-20 toe te lopen. Abdi Ali hield zijn positie tijdens de wedstrijd en finisht als 19e in het internationale veld en 11e van Nederland. 45 seconde later finisht Anderiessen als 34e in het internationale klassement. Edwin Sjerps komt tot de 43e plek en Lobles komt over de streep als 50e

Crossgala vrouwen 8.000 meter

De lange cross voor de vrouwen was dit jaar een sterk bezet veld, met een aantal hele snelle Nederlandse en internationale vrouwen. Namens TDR stonden Jennifer Gulikers en Lotte Krause aan de start. Gulikers kent al een heel mooi winterseizoen, persoonlijke records op de 10 kilometer en halve marathon en een mooie klassering tijdens de Crosscup in Mol (België). De atlete van Limburgse komaf vloog over het parcours en wist net binnen de 30 minuten de 16e plaats te bemachtigen. Teamgenote Krause kwam een halve minuut later over de streep als 20e.

Korte cross mannen

De korte cross, met name tijdens de Warandeloop, zorgt altijd voor veel spektakel. De korte en langeafstandsatleten komen elkaar tegen op een modderig parcours van 2400 meter. Wie het beste zijn energie kan verdelen over het parcours zou Nederlands kampioen worden. Er was geen duidelijke favoriet dus alles was mogelijk voor onze TDR-atleten. Als één van de favoriete voor de medailles gold Samuel Chapple. Chapple was goed van start gegaan en liep oplettend mee in de kopgroep. Hij maakte zich niet druk om de atleten die te hard gestart waren en nam zelf de leiding richting de laatste 400 meter. De laatste heuvels werden Chapple fataal en het tempo viel terug. Chapple finisht uiteindelijk 9 seconde van het podium en komt tot een 6e plaats. Teamgenoot Duncan Steenbakker liep juist heel opbouwend en kwam nog heel dichtbij zijn trainingsmaatje. Steenbakker was zeer tevreden met zijn 10e plek op de korte cross. Een aantal seconde later kruiste Thomas Lewis de finishstreep als 22e. “Dit is een mooie start van het crossseizoen en vanaf hier verder”, aldus de atletenhuisbewoner Lewis die net terug komt van een blessure. Ryan Clarke en Twan Pormes finishen respectievelijk als 28e en 35e

Korte cross vrouwen

De korte cross vrouwen werd maar vergezeld door één TDR-atlete, namelijk Britt Ummels. Momenteel is Ummels nog opbouwende van haar blessure, die ze heeft opgelopen tijdens het zomerseizoen.

“Ik zag deze wedstijd dan ook als een perfect meetmoment. Ik liep de hele wedstrijd derde en zo is het ook gebleven. Ik merkte dat ik nog de hardheid miste om echt diep te gaan en voor goud te strijden. Maar de kop is er af en ik ben heel blij dat ik weer een wedstrijd heb kunnen lopen en weten te finishen zonder pijn!”, aldus een zeer tevreden Ummels.