Krause en Chapple pakken goud tijdens NK Indoor

02 March

Elite & High Potentials

Posted by:

APELDOORN - Dit weekend was het weer tijd voor de Nederlandse Kampioenschappen Indoor: sinds tijden mocht er weer publiek plaatsnemen in Omnisport! Het beloofde een mooi weekend te worden, met in totaal drie medailles en twee Nederlandse kampioenen.

 

Het eerste eremetaal werd dit weekend binnengehaald door Lotte Krause op de 1500 meter. Het tempo lag op de eerste 1000 meter relatief niet zo hoog en Krause liep dan ook alert op de tweede plek om op haar hoede te zijn als de aanval werd ingezet. Dit gebeurde dan ook na 1100 meter. Uiteindelijk hoefde ze alleen Marissa Damink en Jetske van Kampen voor zich te dulden, die een net wat sterkere eindsprint hadden. Krause liep een goede wedstrijd en mocht de bronzen medaille mee naar huis nemen in een tijd van 4:25.68. Fee Mok liep een goede wedstrijd door als zevende te finishen in een nieuw indoor PR van 4:37.10.

 

Bij de mannen 1500 meter mocht Duncan Steenbakker de eer van TDR hooghouden en finishte als tiende in een tijd van 3:51.92.

 

De tweede medaille van het weekend was weer afkomstig van Krause; ditmaal was het van een gouden kleur en op de 3000 meter. De eerste 1000 meter was het Krause die op kop liep en het tempo drukte. Hierna nam Ineke van Koldam de kop over en werd het tempo omhoog gegooid. Er vormde zich een trein van vier vrouwen die van Koldam kon volgen, inclusief Jennifer Gulikers. Dit vijftal bleef tot de laatste drie rondes samen. Op dat moment was het Krause die de gaskraan volledig opengooit en alleen Van Koldam kon volgen. Krause blijft het tempo opvoeren en ook van Koldam moet de laatste ronde passen. Krause komt dan ook soeverein als eerste over de finish in een tijd van 9:21.54, en mag zich Nederlands kampioene noemen! "Ik ben heel erg blij dat ik overtuigend gelopen heb en de gouden medaille heb weten te pakken. Het is een mooie opsteker in voorbereiding op het zomerseizoen!", aldus Krause.

 

Gulikers laat het afgelopen jaar een immense progressie zien en wist een aantal weken geleden haar PR op deze afstand al aan te scherpen naar 9:31.34. Ook vandaag liet ze zien te kunnen meestrijden voor de medailles en finisht op een mooie vierde plaats in een tijd van 9:32.55. "Het doel was om top vijf te lopen, dus ik ben zeker tevreden met de vierde plek die ik met een eindsprint wist zeker te stellen!", aldus Gulikers.

 

De 800 meter mannen finale leek op papier een spannende strijd te worden en dit was precies wat er gebeurde. Namens TDR kwamen Samuel Chapple en Djoao Lobles in actie, die beide overtuigend naar de seriewinst liepen op zaterdag. Jesse Scheltema en Ryan Clarke kwamen er toen helaas niet aan te pas en werden uitgeschakeld. De eerste 400 meter werd gelopen in 56", waarna Bram Buigel de kop overneemt. Chapple en Lobles volgen alert. In een poging om een plek op te schuiven, wilde Lobles aan de binnenkant inhalen, waardoor hij ongelukkig buiten de baan stapte. Lobles kon zich herpakken en de laatste 200 meter werd het een eindsprint tussen vijf atleten. Lobles kon de laatste 50 meter de sprint in zijn voordeel bepalen en kwam met een dip als eerste over de finish. Kort hierna volgde Chapple, die met een val tweede wordt. Lobles mocht zich maar voor korte duur Nederlands kampioen noemen, maar werd helaas gediskwalificeerd doordat hij buiten de baan was gestapt. Automatisch werd de gouden medaille toegekend aan teamgenoot Chapple, die een droomseizoen kent door zich al te plaatsen voor het WK indoor dat over een maand plaatsvindt in Belgrado! "Het was een erg chaotische race waarin van alles gebeurde. Toch wist ik gelukkig de gouden medaille te winnen, wat een super toevoeging is aan dit geweldige seizoen!", aldus de kersverse Nederlands kampioen.

 

Op de 3000 meter mannen verschenen Edwin Sjerps en Duncan Steenbakker aan de start. Steenbakker was op zaterdag al in actie te zien op de 1500 meter, en liep vandaag naar een tiende plaats in 8:32.38. Sjerps, die vooral op de wegatletiek laat zien mooie stappen te zetten, kwam er vandaag niet aan te pas en finishte als twaalfde in een tijd van 8:34.28