Tjerk Conijn wint Sprintcross Breda

18 January

Team Distance Runners

Posted by:


BREDA - TDR atleet Tjerk Conijn heeft van zich doen spreken door de Sprintcross in Breda te winnen. De B-junior maakt dit jaar een opvallende progressie door met als voorlopig hoogtepunt de overwinning in Breda.

De sprintcross in Breda maakt onderdeel uit van het nationale crosscircuit, bestaande uit de vijf best bezette crosswedstrijden. Een groot aantal TDR atleten besloot, na de zware Halve Marathon van Egmond, deze internationaal sterk bezette cross niet in het programma op te nemen. Dat gold uiteraard niet voor de junioren en kortere afstandslopers.
Conijn wist bij de B-junioren de wedstrijd volledig naar zijn hand te zetten. TDR coryfee Tom Wiggers, de gedoodverfde favoriet bij de B-junioren, moest wegens ziekte verstek laten gaan. Conijn nam de vaandel met verve van hem over en won de wedstrijd over 5,9km in 18.40.
Jacco Koot presteerde knap met een 12e plaats in het A-junioren veld (8,2km in 28.59).

De korte cross, bij de mannen gelopen over 2,9 km, werd gewonnen door Olympisch steeplechaser Simon Vroemen (8.05). De 22 jarige Rens Dekkers, vorige week met een 17e plaats al opvallend sterk presterend in de Halve Marathon van Egmond, deed opnieuw van zich spreken. Dekkers finishte als 13e in 8.37, voor teamgenoten Ronal Schroer (16e in 8.42), Yoeri Severin (19e in 8.50) en Martijn van Leeuwen (22e in 8.53).

A-junior Michel Butter besloot de concurrentie op te zoeken. In plaats van een ? hoogstwaarschijnlijk ? eenvoudige zege bij de A-junioren, koos hij voor de strijd met de senioren. Butter kon goed meekomen en finishte als 20e (8e Nederlander) in de door de Keniaan Chemweno gewonnen race. Butter was zelf de eerste om na de finish kritisch te zijn: ?Ik kon bijna de hele race goed mee met de Nederlandse toplopers, maar moest ze in de laatste ronde helaas laten gaan. Daarna verloor ik nog 30 seconden, zoveel was niet nodig geweest.? Butter had over de 11,6 km slechts 35.18 nodig en eindigde op een minuut van lopers als Jeroen van Damme en Koen Raymaekers. Na de Nederlandse kampioenschappen, 29 februari, wordt besloten of Butter Nederland mag vertegenwoordigen op de Wereld Kampioenschappen cross eind maart.

Suzanne Wiertsema bereidt zich voor op haar wereldkampioenschappen, de WK duatlon eind mei. Wiertsema eindigde daar vorig jaar, als beginnend duatleet, als achtste. Dit jaar heeft ze de lat hoger gelegd: een medaille is het doel. Daartoe wil ze eind maart een hoog loopniveau hebben, om in de laatste twee maanden ? met behulp van specifieke duatlon trainingen ? in topvorm te komen. Wiertsema kwam in Breda uit op de lange cross. Deze race, gewonnen door de Belgische Abdulahcen (5,9km in 18.59), gaf haar veel vertrouwen. Wiertsema was gretig en eindigde als 8e in 20.37. Wiertsema: ?Ik ben weer volledig belastbaar, ook in het hardlopen en kan dus ongestoord trainen. De laatste weken ga ik met sprongen vooruit. Ik heb veel zin om me de komende maanden op het crossen te richten en de strijd aan te gaan met de andere Nederlandse vrouwen?.

Over twee weken is de een na laatste cross in het nationale crosscircuit, de Profile Cross in Uden. Daar zal de volledige TDR top aan de start staan.