Le Champion interviewt Tijmen Hoedjes

16 March

Nationaal 2

Posted by: Thomas Lewis

Verbazingwekkend uithoudingsvermogen
Om de ontwikkeling van de Noord-Hollandse loopsport te stimuleren, zjn Team Distance Runners (TDR) en Le Champion een samenwerkingsverband aangegaan. Zo wordt de TDR-TaIentenopIeiding mede mogelijk gemaakt door Le Champion. Tijmen Hoedjes (22) is een van die jonge atleten. Hij beantwoordt elf vragen.

1 Ik ben bij TDR gaan trainen nadat ik op mijn veertiende was gescout, tijdens een speciaal georganiseerde clinic voor Castricumse scholieren. Het viel op dat ik over een buitengewoon uithoudings- vermogen beschikte, en dat resulteerde in een uitnodiging om bij TDR te komen. TDR doet dat trouwens nog steeds, clinics organiseren om talent te ontdekken. Het grappige is dat ik daar dit jaar zelf aan heb meegewerkt. Talent scouten is overigens niet heel moeilijk, je kunt vrij snel zien of kinderen aanleg hebben of niet.

2 Mijn beste race liep ik vorig jaar in het Belgische Huizingen. Het was een 1500 meter die nogal rommelig verliep. De tempomaker ging er veel te hard vandoor, ik kwam in de achterste groep terecht. Al snel vielen er lopers uit de kopgroep terug naar de tweede groep, terwijl ik dankzij mijn behoudende start juist kon oprukken. Begin 2021 stond mijn pr nog op 4.09, ik was naar Huizingen gekomen met 3.58 op mijn naam. In die race haalde ik daar nog drie seconden vanaf, een waanzinnige progressie in één seizoen.

3 Wat ik zo leuk vind aan hardlopen, is het gevoel van vrijheid dat het oplevert. Als ik door het bos ga lopen, zoek ik graag mijn eigen weg. Op de baan geniet ik van de snelheid, na afloop van elke training geniet ik van het voldane gevoel.

4 Mijn teamgenoten vinden mij sociaal en betrokken. Omdat ik dit een lastige vraag vond, heb ik dat eerst maar even nagevraagd. Maar het klopt, ik ben er graag voor anderen als ze het moeilijk hebben. Ook na een wedstrijd toon ik belangstelling voor de geleverde prestaties van mijn loopmaatjes. Toen ik zelf een keer geblesseerd was, ben ik toch naar een wedstrijd komen kijken, vooral om mijn vrienden aan te moedigen. Op hun beurt zijn anderen blij voor mij als ik een pr heb gelopen. Lekker bezig, je komt eraan, zeggen ze dan. Investeren in de medemens.

"Ik ben er graag voor andere als ze het moeilijk hebben"


5 Mijn trainingsweek bestaat uit zeven dagen per week hardlopen, zowel duurlopen als intervallen op de baan. Daarnaast doe ik twee keer in de week aan krachttraining. Fietsen doe ik ook nog, twee tot drie keer per week. Dat doe ik om mijn duurvermogen te vergroten zonder de loopspieren te belasten. Vroeger was ik blessuregevoelig, nu is dat beter - mede dankzij het fietsen.

6 Als ik niet train, ga ik het liefst sport kijken op televisie. Ik volg de voetbalcompetitie, de Formule 1, de Tour de France en het tennis op Wimbledon. Op Netflix heb ik met veel plezier gekeken naar Inception, een film over een dief die geheimen steelt via de dromen van mensen. Daarnaast duik ik regelmatig in de studieboeken of ik ben aan de slag bij ouderenziekenhuis Parnassia, waar ik een bijbaan heb als assistent-verzorger.

7 Mijn sterke punt is
continuïteit. Ik train altijd door, ook als ik geblesseerd ben. Alleen kies ik dan voor alternatieve sporten als zwemmen of fietsen. Als gevolg daarvan loop ik ieder jaar nieuwe pr's. Een ander sterk punt is mijn eindschot, tijdens een 800 meter kan ik op tweehonderd meter voor het einde "gaan". En het lukt me vaak ook goed om mijn tactiek te bepalen, dankzij mijn intuïtie kan ik het wedstrijdverloop goed aanvoelen.

8 Mijn beste training ooit
heb ik dit jaar beleefd tijdens een tweewekelijkse trainingsstage in Monte Gordo, Portugal. Met onze sterke MiLagroep zouden we twee harde 500 meters afwerken, na de eerste was iedereen "los". Toen we ons opstelden voor de tweede, stopten de andere aanwezige atleten om naar ons te kijken. Een groep Franse atleten begon zelfs spontaan te klappen en ons aan te moedigen, dat was echt heel vet. Iedereen presteerde op dat moment op de toppen van zijn kunnen. Dat gaf een heel goed gevoel.'

9 Mijn coaches proberen mij vooral te leren om
gefocust te zijn voor en na wedstrijden. 
Niet stressen en forceren, maar juist ontspanning zoeken - ook tijdens de race. Ze hebben me ook uitgelegd dat ik niet elke training voluit hoef te gaan. Voor een wedstrijd kon ik goed nerveus zijn, tegenwoordig heb ik dat beter onder controle. Maar ik ben er nog niet, liefst zou ik nóg relaxter naar de start toeleven. Van de andere kant: een beetje stress werkt bij mij best goed, het helpt om mezelf te overtreffen. Ik moet het alleen leren omarmen.

10 De trainingslocatie die ik iedereen kan aanraden is
natuurgebied De Slufter op Texel. Je kunt 
er heerlijk lopen over schelpenpaden terwijl je geniet van de stilte en het uitzicht op de duinen. Zo laat ik de natuur op me inwerken en kom ik tijdens het lopen tot rust.

11 Over 5 jaar wil ik
voldoende niveau hebben om te starten in internationale wedstrijden. Ik vind het lastig om te voorspellen wat mijn pr's zijn tegen die tijd, want je hebt ook een beetje geluk nodig om het beste uit jezelf te halen. Het zou gaaf zijn als ik ooit een podiumplaats kan scoren op een NK, maar ik vind het minstens zo belangrijk om me te blijven ontwikkelen als mens.

Samenwerking Le Champion en TDR
Om de ontwikkeling van de Noord-Hollandse loopsport te stimuleren maakt Le Champion de TDR-Talentenopleiding mogelijk. In het magazine dat de leden van Le Champion elk kwartaal ontvangen, komt een TDR-atleet aan het woord.

Le Champion
Met jaarlijks 250.000 deelnemers en 16.000 leden is Le Champion een van de grootste sportverenigingen van Nederland. Le Champion wil graag dat iedereen mee kan doen met een sportevenement. Draag jij onze hardloopevenementen ook een warm hart toe en wil je samen met ons 250.000 mensen in beweging brengen? Word dan lid. Op de site lees je over de voordelen voor hardlopers. Zo profiteer je  als lid van verschillende voordelen (eerder inschrijven voor de evenementen, gunstige startpositie, elk kwartaal het Le Champion-magazine). Aanmelden voor het lidmaatschap