Manon Kruiver tweede in Kerstcross Opmeer

26 December

Team Distance Runners

Posted by:


OPMEER
- Traditioneel vond tweede kerstdag de jaarlijkse kerstcross plaats in het Noord-Hollandse Opmeer. De regionale klassieker, die op een 35-jarige geschiedenis kan buigen, kende dit jaar een bijzonder sterk deelnemersveld. Internationale deelname uit Kenia en Marokko zorgde voor de sterkst bezette editie in jaren. Tussen dit Afrikaanse geweld wist Manon Kruiver knap de tweede plaats op te eisen, terwijl 800-meterspecialiste Machteld Mulder een vierde plaats behaalde.

Ndunge ongenaakbaar, Kruiver knap tweede

Bij de damesrace over een afstand van vijf kilometer gingen de TDR-atletes Machteld Mulder en Manon Kruiver de strijd aan met de Keniaanse Masile Ndunge en de Marokkaanse Meriyem Lamachi. Daarnaast verschenen Saskia van Vugt en Silvia Kruijer, verleden jaar derde, aan het vertrek. Ndunge, zes dagen geleden nog winnares van de halve marathon in Dronten, liet er geen twijfel over bestaan wie de sterkste was en ging er reeds bij het weerklinken van het startschot met een noodgang vandoor. De Keniaanse atlete had na amper een kilometer, nog voor het ingaan van de weilanden, al tientallen meters voorsprong op de rest van de deelneemsters. Hierachter vormde Kruiver, die een sterke start kende, een duo met de Marokkaanse Lamachi, kort gevolgd door Mulder op de vierde positie.

Kruiver en Lamachi lieten de strijd in de landerijen, die dit jaar door de vrieskou redelijk goed te belopen waren, nog onbeslist. "Ik bleef in het weiland achter haar lopen," aldus Kruiver, "om vervolgens op het laatste stuk over het asfalt te versnellen." De toegepaste strategie betaalde zich uit; achter de ongenaakbare Ndunge (18.00) wist de Tuitjenhornse weg te lopen van haar concurrente en in 18.59 als tweede te finishen. Ze toonde zich tevreden: "Het ging erg lekker. Ik ben blij met deze tweede plaats." Mulder wist in de slotfase veel terrein goed te maken op de teruggevallen Marokkaanse, maar bleef in 19.17 op twee seconden steken van het podium. "Die weilanden zijn niet echt mijn ding," aldus de TDR-atlete, die volgend weekend aan de start staat bij de indoorwedstrijden in Dortmund.

Achtste plaats Tesselaar

De mannen kregen in hun omloop over 10 kilometer met lastiger omstandigheden te maken dan de dames. Inmiddels begonnen enkele weilanden te ontdooien door de felle zon, terwijl andere nog bevroren weilanden voor de nodige enkelblessures zorgden. Vanaf de beginfase werd de wedstrijd bepaald door twee Marokkaanse lopers: Najim El Qady en Nordin Athamna. Ruim hierachter streden de Keniaan Julius Muriuki en thuisloper Ron van Diepen om de derde plaats. Vervolgens volgde een groepje van vier met daarin TDR-atleet Pip Tesselaar, Erik Negerman, titelverdediger Mike Barsaiyan en Pim Molenaar.

Tesselaar moest in het lastige weiland bij Wadway echter de groep laten gaan. "Ik moet het hebben van het kaatsen, reactief lopen. Dat is in zo'n weiland gewoonweg niet mogelijk en dan moet ik de anderen, die meer crossers zijn, laten gaan." In de tweede helft van de race, over beter te belopen terrein, wist de Heerhugowaarder nog wat in te lopen en Molenaar bij te halen. Meer dan dit zat er echter niet in en zodoende eindigde de 39-jarige atleet op een achtste positie (35.07). De winst ging naar El Qady in een tijd van 32.13, op ruime afstand gevolgd door Athamna (32.58) en Muriuki (33.48). Tesselaar: "Mijn niveau op dit moment is goed, maar in die weilanden lopen is gewoon niet mijn werk. De focus is nu gericht op Egmond. Met de huidige vorm verwacht ik daar wel wat moois neer te kunnen zetten."

Harmen Korfage eindigde als dertiende, maar had op meer gehoopt. "Dit was niet wat ik had gedacht. Ik had er meer van verwacht na de St. George Cross twee weken geleden, die super ging. Maar vandaag kwam ik totaal niet in het ritme, soepel lopen was er niet bij."